想生BB

跳至

首頁
23456...14

尾頁

複式洋房

Dear ashleigh-ashton,

您好呀,我好開心見到您放左精啦, 祝您成功.
我覺得做iui, 相比起自然行房,心情同心理上,真係好大分別.我今個月做唔到, 所以試左自然,但係心情上,與上個月做iui相比,無咁大壓力, 仲有, 身體上亦唔需要受苦, 因為唔會谷肚.我依加心裡面只會叫自己唔好唸, 反正都已係定局, 如果唔得既話,我會下個月做iui.

所以, 您今次一定要有上次經驗, 放輕鬆d, 唔好成日形住自己身體有咩變化, 例如, 您個肚會扯扯下, 下腹會陰陰痛, 體温會高等等情況, 您全部都唔好去唸, 因為呢d係針藥既反應, 您要好似平時咁, 唔好唸佢, 咁樣, 係無壓力下, 就會容易bingo.
因為, 一個人有壓力, 會影響荷爾蒙的分秘.

您有無食花膠, 浸薑水呀. 我依加無論咩時候,都會日日盡量浸薑水, 如果無時間整d薑, 我就浸熱水. 會好訓d, 反正對身體無害.

我衷心祝福您成功 , 仲有呢度做iui既姊妹都祝您地成功.

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-6-15 09:50 發表

cckpri,
你好, 我點會唔記得你呀! 你喺我親密戰友, 一齊打緊仗嘛!
其實我日日都有上嚟, 只係無我啱答咀嘅topic啫.
我做緊第二次iui, 擒日放咗精,佢話有3千1佰萬條蟲蟲放咗入去. 但又只得1粒卵泡... 好奇怪, 早幾日 ...

大宅

原文章由 cckpri 於 08-6-16 22:06 發表
Dear ashleigh-ashton,

您好呀,我好開心見到您放左精啦, 祝您成功.
我覺得做iui, 相比起自然行房,心情同心理上,真係好大分別.我今個月做唔到, 所以試左自然,但係心情上,與上個月做iui相比,無咁大壓力, 仲有, 身體上 ...

cckpri,
我而家都持住平常心去等放榜. 以前成日好着意去感覺有無個肚扯下扯下痛, 有無陰d陰d痛, 有無胃漲, 日日望住個月曆倒數幾時可以用捧捧check bingo, 幾時返e生度check bingo,攪到個人好神經緊張. 今次我唔會, 你講得啱, 緊張會形响賀爾蒙分泌, 放鬆d反而更好. 好似買六合彩咁, 你越着意中獎, 越輪唔到你, 反而你不經意去買, 攪着珠又唔去對, 中頭獎偏偏就係dd人.
其實好多人突登去做treatment又唔中, 自己放鬆自己黎反而會中! cckpri, 希望你係其中一個, good luck! (又可以慳返treatment 費添)
p.s. 我30/6放榜到e生度check bingo, 到時話你知!

男爵府

原文章由 hobby 於 08-5-27 17:26 發表

我係睇仁安的毛匡珽醫生,不過呢度姊妹的comments麻麻,我個人就覺得都可以...

Hi hobby:

我都係睇毛匡珽醫生的, 又係一次就bingo左啦,
都已經係2005年中了, 當時BK都有好多人講佢幾好,
不過因為東英大廈無左, 佢唔再開自己診所,
去左仁安tst 診所, 可能唔係但多人認識佢啦.

我好鐘意呢位醫生, 佢睇第一次時好細心,
睇左好耐, 問+檢查好details, 建議做其他lab的檢查
亦唔會push, 很舒服, 比我感覺好學者feel.
當我BB1歲時, 我寄了一張thank you card比佢,
佢竟然收到後打左個電話比我, 問候一番,
佢係個樣cool cool地, 但好專業,
我成個iui 過程, 合共用了$8500左右,
老公到而家都話好抵.

大宅

MayMayHK,

多謝你的分享.
我6月做第一次iui, 明天就放精了. 不過我其實對iui的成功率沒有信心, 因為bk好多姊妹都做幾次都唔成功, 不過你的成功case加強左我的信心. thank you.

洋房

我的第一次都失敗了! 雖然知道不是一定得, 但當知道真的衰了, 都很失落!

男爵府

原文章由 hobby 於 08-6-4 19:28 發表
多謝大家關心,

bb今日走咗la
雖然已經有心理準備,但都有啲唔開心,原本諗住lunch去驗血,但11點幾開始覺得m痛,跟住就見血,所以即刻打返仁安,見醫生.

雖然係冇咗,但都唔駛食藥打針,因為我 ...

hobby:

養好身子, 再來過吧.

男爵府

原文章由 origins 於 08-6-19 12:21 發表
MayMayHK,

多謝你的分享.
我6月做第一次iui, 明天就放精了. 不過我其實對iui的成功率沒有信心, 因為bk好多姊妹都做幾次都唔成功, 不過你的成功case加強左我的信心. thank you. ...

回想呢條路, 我之前經常在BK呢個topic同人分享,
無論iui 定 ivf, 當放精/蛋後, 必須要心情輕鬆,
當然一定好難做到, 我記得我係星期六早上做,
個日都係屋企, 星期日就去左朋友家聚下傾下計
基本上係個日係完全忘記左iui的事.

我做iui係因為年紀大, 我第一次見毛醫生都係咁講,
好在我所有的檢查我都ok, 身體基本沒有大問題,
試左大半年都係未有, 心亦越來越急了,
由於身邊有個一齊想生BB的朋友有左,
之前, 我仲幫佢買埋葉酸, 一齊研究食什麼好,
當佢有左, 個心有點唔舒服, 於是把心一橫,
找朋友問有關資料, 佢在醫院做的,
極力推薦毛醫生比我, 就係咁2個月後到我有左啦.

到今日, 我都會同所有有志生BB的朋友講,
如果係仲未試過晒所有方法, 千萬不要放棄,
因為到老來, 怕會後悔,
如果我已經試過晒我有能力去試的方法,
而仍然未能如願, 我真的要同自己講,
我無緣去當上媽媽這個職位,
但我已經努力了, 我無悔呀!!!

我39歲有BB, 40歲生BB, 而家42歲了,
到今日, BB已經差不多2歲半了,
BB呢個時候係有點煩, 人稱:"trouble 2"
但這點煩惱是我自找的.
希望大家都可以為自己找到"煩惱"吧
一切順利.

ps: 想生多一個為BB作伴, 都試了很久,
都未得, 睇怕等 BB 9月返了學,
要再找一找毛醫生了.

大宅

MayMayHK,

我的o念法和係差不多, 我會盡自己的本份去搵醫生幫手, 成功當然開心, 就算最終失望, 我都唔會後悔當初咪都無做.

我都祝你如願以償, 生個二b.

大宅

大家好,

好高興見到大家的分亨,呢幾個星期都好忙,因為之前小產+檢查,所以都有好多日冇返工,同埋呢個星期開始prepare 8月的旅行 :)

我自己就昨日去睇余啟文醫生,原本係諗住做產前檢查...但係個肚係小產之後都仲係唔係幾舒服,所以冇cancel個booking, 余醫生真係好nice, 問診又詳細,又俾時間我發問,只係好離book,同埋要等好耐先見到余醫生(等咗1.5hrs)...

依家個子宮,卵巢都仲有水囊,但醫生話冇問題,因為係iui的反應,佢仲話冇反應先唔好喎?? 只要唔係太大反應都冇問題..

希望快啲見到大家的好消息!!

大宅

大家一起努力吧!
是你的一定會來的

大宅

原文章由 ssh 於 08-5-30 12:11 發表
Ruby06,
我當時問董醫生有無方法降低 FSH, 但董醫生好肯定話 FSH 唔會降低, 只會因年幾愈大而愈嚟愈高. 所以佢叫我唔好等, 要盡快開始做 IUI.

ssh,

董醫生既意思係,隨住年齡增長,fsh只會屢創新高.並唔係話一定會一次比一次高.因為我係有extreme high fsh 既問題.睇左好多年醫生.所以比較了解. fsh 係以最高喎個為準.
我既record 如下:

2006 sept - fsh=13
2006 oct - fsh= 11

2007 Jan - fsh = 22
2007 March fsh =8
2007 May fsh =38

2008 Jan fsh =9
2008 March fsh =8

fsh 係時高時低的.但計算方法係由2006 sept - 2008 March
fsh 由 13 增加到38. 以e段時間內最差兩個數據為準.
須然我08年係 fsh=8. 但我既fsh 係以07年最高既38為準.
我悌過好多不育科醫生,個個都係咁講.
你可以再問清楚董醫生.佢亦係咁同我講的.

複式洋房

原文章由 MeMeChow 於 08-6-5 10:26 發表

我上次小產係wk 8, 傷心嘅日子好快就會過, 因為我地仲要為目標向前努力!

我上次小產係wk 6 (iui), e生話要休息兩個月先再做iui.
咁可唔可以呢兩個月同c6 dodo(try自然bingo)?

複式洋房

Ruby06

多謝您0既分享. 我宜家諗緊好唔好一開始就做 IVF. 我今個月會食排卵藥, 如果唔得就試IVF/IUI. 其實我老公唔係好想我做人工授孕, 佢覺得兩個人都可以生活得好好, 所以佢唔想禁刻意去做 IUI/IVF. 但我就認為如果試完都無都算盡左力, 咁就無悔啦. 所以我想一開始就做 IVF. 但醫生有講過 IVF 用藥比較勁, 對身體傷害比較多, 所以佢建議先試 IUI. 大家又會唔會一開始就做 IVF?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想問下做iui的姊妹...

你地係唔係由一般的婦科架suggest 你地去驗過晒後...再自己find做iui醫生? or u go to iui doctor directly?

sorry if my question is stupid..

我八月見婦科...if this 兩個月唔bingo 的話....可能要諗定下一步了...因我有朱古力瘤..so scare..

大宅

wincat,

我之前一路都係睇普通婦科, 食左5個月排卯丸都唔成功, 於是就book不育專科醫生睇, 檢查後醫生suggest我先做iui, 萬一3次都唔得再考慮ivf, 呢個都係一般的step, 如果你有野要驗, o甘不如直接搵個不育專科醫生去驗, 費用都差不多.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

thanks origins...

我知我係有排卵的。。
不過生仔原來真係要太多東西一起配合

原文章由 origins 於 08-6-24 15:21 發表
wincat,

我之前一路都係睇普通婦科, 食左5個月排卯丸都唔成功, 於是就book不育專科醫生睇, 檢查後醫生suggest我先做iui, 萬一3次都唔得再考慮ivf, 呢個都係一般的step, 如果你有野要驗, o甘不如直接搵個不育專科醫 ...

洋房

我下個星期第2次iui, 今日照旦都未夠大, 14.5next mon 要再照下....上次好似仲大d

複式洋房

原文章由 wincat 於 08-6-24 14:43 發表
我想問下做iui的姊妹...

你地係唔係由一般的婦科架suggest 你地去驗過晒後...再自己find做iui醫生? or u go to iui doctor directly?

sorry if my question is stupid..

我八月見婦科...if this 兩個月唔bingo ...

Hi wincat,

我最初係去見普通婦產科先, 之後佢suggest我去見不育科.

去到不育科就會好自然咁叫你check輸卵管, 驗血咁, 而你老公當然係驗精啦.

但唔好遲喇, 及早去驗下啦!

Good Luck!
Cheers,

張太太字

複式洋房

Dear all,

我想問下大家有問人一次iui就成功左呢?我剛做完9號先知結果,有少少緊張,大家有咩可以告訴我呢
[size=medium]心急人's Dream World :-)

http://www.flickr.com/photos/8994431@N06/sets/72157601516771145/

複式洋房

原文章由 貪靚心急人 於 08-8-4 13:26 發表
Dear all,

我想問下大家有問人一次iui就成功左呢?我剛做完9號先知結果,有少少緊張,大家有咩可以告訴我呢

Hi 貪靚心急人,

我係做左一次IUI就成功左, 當然, 要配合好多野, 但係, 你只要放鬆心情就會事半功倍喇.

係呢, 你搵邊個醫生同你做IUI?

Cheers,

張太太字

首頁
23456...14

尾頁

跳至