在職全職

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 #60 doswong 的文章

6個月啦~~不過都係亞女3個月先開始煮飯~~之前間屋細到煮唔到~~搬左先開始煮.... 同唔想日日都食味精野,我餵人奶,好似對佢唔係咁好~~~不過有時都覺好辛苦,最慘要洗碗呀~~~

王國會長

王國會長

原文章由 盈盈1712 於 08-6-20 16:55 發表
6個月啦~~不過都係亞女3個月先開始煮飯~~之前間屋細到煮唔到~~搬左先開始煮.... 同唔想日日都食味精野,我餵人奶,好似對佢唔係咁好~~~不過有時都覺好辛苦,最慘要洗碗呀~~~ ...

我都係餵人奶,但係真係好攰,bb而家又成日揾人傾計,又要同佢玩,仲唔得閒過初生果陣時....

大宅

回覆 #7 盈盈1712 的文章

頭大半年, 如果隔得耐至飲奶, 真係會谷得幾痛O家! 以前我會去"放"咁D出嚟, 咁咪冇咁有囉~
係呢? 妳個B會唔會好"chi"身呀? 唔知係咪我嗰時成日同佢去街, SO佢都唔係好"chi"我咋! 係瞓覺就一定要"chi"實我囉...
2個寶貝~雅詠&灝泯

大宅

回覆 #9 bebesoky 的文章

其實每個BB都會玩風扇, 我嗰個都唔例外, 所以我買咗部直立式嘅風扇! 係就係安全D, 但係第1日買返屋企, 就比囝囝推跌咗, 仲歪咗少少...

2個寶貝~雅詠&灝泯

民房

我都是一個無工人又無親戚住附近的全職新手媽媽,個女6個半月大,全部嘢都要自己做,自己好多嘢又無識,有時真是想大哭一場,你好叻又好樂觀啊!
原文章由 bebesoky 於 08-6-2 18:42 發表

唔駛太擔心,慢慢就習慣,我係一個無工人無親戚住係附近既全職媽,有朝做到晚,呀囝就來10個半月大,周圍爬(書房/廚房/厠所),攪風扇/電視柜(把每隻vcd/cd 拆出來咬)/餐椅/攞到咩都放落口,幫佢著鞋佢就自己除鞋.
要煲粥/餵粥/餵奶/洗奶樽/打掃..樣 ...

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 #62 doswong 的文章

我都覺得好忙呀~~~但係又唔知自己忙0的乜.... 我個女成日都想捉住我對手玩...攪到我有時乜都做唔到....

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 #63 angelmak 的文章

好似放左0的奶出黎...下次會仲痛咁.....
我個女都ok既...我都日日帶佢落下街,見下人,所以咩人抱都唔扭計~~
佢一定要食一陣奶咀先訓到呀~~之前就無比奶咀佢,就食住我0個個.....煩死我......

大宅

回覆 #1 盈盈1712 的文章

我只係放少少出嚟咋! 之後就按吓佢~ 間唔中按吓佢會舒服D O家~
2個寶貝~雅詠&灝泯

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 盈盈1712 於 08-6-20 15:42 發表
佢而家都成日攪攪震啦~~佢唔識向前爬...不過佢識左右同向後.....一樣無時停...有日叭左0係到訓,面向床..又1次比張被''姐''住塊面..真係比佢嚇死...

係架..所以夜晚都唔係真係瞓得冧架..要起身望下先安心..我變咗國寶好耐啦mouth:

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 angelmak 於 08-6-21 22:46 發表
其實每個BB都會玩風扇, 我嗰個都唔例外, 所以我買咗部直立式嘅風扇! 係就係安全D, 但係第1日買返屋企, 就比囝囝推跌咗, 仲歪咗少少...

我依家買咗個風扇安全網套住把風扇,起碼唔會申手指入去先囉..

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 vivien302006 於 08-6-23 00:19 發表
我都是一個無工人又無親戚住附近的全職新手媽媽,個女6個半月大,全部嘢都要自己做,自己好多嘢又無識,有時真是想大哭一場,你好叻又好樂觀啊! ...

唔開心又要做..開心都係要做..
習慣咗無乜野架喇..
我依家可以自己帶呀囝去公園/會所/出面啲Playroom 玩..呀囝又開心,自己咪當做運動囉...

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 #68 angelmak 的文章

我都好小按呀~~驚谷得犀利....

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 #69 bebesoky 的文章

係呀~~真係無覺好訓呀~~有聲又驚...不過無聲仲驚......
你地0的老公會唔會都一樣醒訓嫁 ??我老公訓到成隻死豬咁.....個女喊到七彩都唔知.....

[ 本文章最後由 盈盈1712 於 08-6-24 18:50 編輯 ]

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 #71 bebesoky 的文章

我都覺呀~~開心又係咁...唔開心又係咁~~緊係要咁開心過啦~~何況睇住個女成長,係一樣好幸福既事~~~有得可以,我想以後都湊b唔洗做呀~~~

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 盈盈1712 於 08-6-24 18:48 發表
係呀~~真係無覺好訓呀~~有聲又驚...不過無聲仲驚......
你地0的老公會唔會都一樣醒訓嫁 ??我老公訓到成隻死豬咁.....個女喊到七彩都唔知.....

我老公都係瞓到好似死咗咁..都係我起身睇..佢試過話幫..但最後佢都係瞓得太冧..我頂唔順自己睇番

大宅

其實D男人放工返到屋企已經好攰, 邊幾個可以起到身湊B, 有心無力...
2個寶貝~雅詠&灝泯

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 angelmak 於 08-6-24 22:55 發表
其實D男人放工返到屋企已經好攰, 邊幾個可以起到身湊B, 有心無力...

但我識得有啲在職媽無工人放咗工仲要自己揍囝囡,果啲真係好勁!!女人又要養家又要揍仔..男人只係返工然後可以歎..佢咪好xx

大宅

我陀住個仔嗰時都仲要返工, 到佢7, 8個月大先做返full time媽咪, 嗰陣都真係好辛苦, 個仔頭6個月仲食人奶tim... 返到屋企又要睇個女D功課! 嗰排真係做到我"chi chi"哋! 所以連我老公都話"始終都係媽媽好!"~
2個寶貝~雅詠&灝泯

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 #75 bebesoky 的文章

我老公都試過話佢睇啦~~之後個女係咁喊...係呀~~佢係有睇...不過睇完就即刻訓番...最後又咪係要我出馬...:;pppp:

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 #76 angelmak 的文章

咁我都明既,番工真係好辛苦嫁~~佢得閒陪下個女玩,我都好開心啦~~

首頁
23456...9

尾頁

跳至