跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-12 13:15 發表
好番就好喇!

係啦, 佢地好難會戒到口, 我今朝都一早同卓卓去左食早歺, 跟住爸爸送佢返學, 今日就叫老師唔好比粟米片佢食, 岩岩病好, 都係戒下口好D

...

係喎, 想問下你, 新一季既餐單, 你有無收到呀....
我好似唔係好覺眼學校有派返嚟喎....

男爵府

乜會派既咩, 我淨係每日係出面睇咋, 上次都係個朋友問文員小姐攞, 再copy 一份比我
原文章由 chinghomama 於 08-6-12 14:27 發表

係喎, 想問下你, 新一季既餐單, 你有無收到呀....
我好似唔係好覺眼學校有派返嚟喎....

男爵府

我朋友話可以問佢地攞架, 等我都問佢地攞番份先得

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-12 14:45 發表
我朋友話可以問佢地攞架, 等我都問佢地攞番份先得

唔係喎, 學校應該要派架...
我頭先食完飯, 打左3次電話去學校, 但都响左10幾下無人接, 然后自動cut線, 有無搞錯, 乜唔係有文員聽電話架咩....
我重唸住問下班主任, 我個仔既情況添....

男爵府

係咩, 我又唔知喎, 中午我同常會2點左右打去, 咁翁老師會得閒D, 如果早打佢食梗飯, 陳主任又放梗假, 下星期先返, 可能文員小姐行開左掛!

原文章由 chinghomama 於 08-6-12 16:38 發表

唔係喎, 學校應該要派架...
我頭先食完飯, 打左3次電話去學校, 但都响左10幾下無人接, 然后自動cut線, 有無搞錯, 乜唔係有文員聽電話架咩....
我重唸住問下班主任, 我個仔既情況添.... ...

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-12 16:48 發表
係咩, 我又唔知喎, 中午我同常會2點左右打去, 咁翁老師會得閒D, 如果早打佢食梗飯, 陳主任又放梗假, 下星期先返, 可能文員小姐行開左掛!

...

, 啱啱打到去學校啦, 卒之問到個仔既情況, 但我有啲嬲囉....
我已經一早寫好張紙, 同今早個當值老師講, 我個仔有咩要戒口, 啲葯要點食, 要注意啲咩....
因為我無歺單, 所以我返到學校放低啲葯同張紙, 再同老師講今日既早歺同下午茶既旦花粟米糙米粥要戒...
點知頭先翁老師同我講, 唔知昊昊要戒食下午茶個粥, 我話下, 心唸有無搞錯, 佢話門口個老師淨係同佢講戒奶同下午茶個糖水, 翁老師奇怪下午無糖水, 所以無理....照比昊昊食.....
有無搞錯呀, 你有疑問唔問清楚, 你都可以打嚟問下我呀, 佢重要答我佢比昊昊食, 昊昊都無抗拒...
喂, 佢係細路咋, 你比咩佢都食架啦, 佢根本唔知自己有咩唔食得, 你比雪糕佢食, 佢都會食啦.....
我都係張紙寫左, 有問題打我手提啦, 真係好过份囉.....
佢個人精神姐, 唔代表佢啲腸胃ok嘛, 佢琴日全日都係食豆奶同食粥, 咁快就比佢食粟米, 糙米呢啲難消化既野佢食, 積積埋埋佢又好易再病啦....
真係比學校激死囉....
我都唔知佢班個2個班主任, 係唔係正式註冊老師嚟既, 成日一夠4點半就走, 想搵到佢都難.....
次次朝早同下午接放學最常見到既都係溫老師, 其次就係吳老師同何老師....
我個仔讀左4個月啦, 無一次會見到翁老師同林老師既.....

男爵府

有時我都覺得佢地門口個老師, 都唔知有冇同班主任講, 所以我通常當日再打比老師, 同佢講, 佢地依方面真係要改善下, 咁我地送返學時, 又未必會見到班主任, 如果門口當值老師講錯, 或者冇講, 會影響到我地的小朋友, 等陳主任放完假都要再同佢傾傾

我都係有時早收工, 5點左右去接卓卓會見到翁老師同林老師, 朝早就好少會見到

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-13 09:36 發表
有時我都覺得佢地門口個老師, 都唔知有冇同班主任講, 所以我通常當日再打比老師, 同佢講, 佢地依方面真係要改善下, 咁我地送返學時, 又未必會見到班主任, 如果門口當值老師講錯, 或者冇講, 會影響到我地的小朋友, 等 ...

我通常係會有咩事, 直接同陳主任反映, 因為陳主任真係好肯聽我地家長講野, 佢亦好盡責既....
好似我個仔初初返學, 有次整親個頭 (撞損左小小), 咁主任即時好緊張同我講, 雖然佢地唔知點解我個仔整親同點樣整親, 但主任都肯花時間陪我行晒成個幼稚園, 逐個地方睇有咩可能會令小朋友受傷既....
主任亦好明白, 家長睇既角度同老師睇既可能會有別, 所以當我提出某啲地方可能會容易令小朋友受傷既, 佢亦立即同我講, 會同所有老師開會處理問題, 呢方面, 我覺得陳主任重有溫老師都做得好好架....
之前都係我同陳主任講, 因為我個仔晚晚要延展, 如果大班同小班同一個課室, 咁大班做功課既小朋友, 會容易比小班既嘈住, 小班既又有机會比大班既鉛筆整親, 建議佢地係展延時, 將大班同小班既小朋友分開, 由2個老師睇, 無幾耐, 我都見到大班既小朋友係晒大當做功課, 小班既就係班房由老師睇住同佢地玩....
咁即係証明, 陳主任聽完家長既意見係真係有跟進同處理既....

男爵府

係架, 陳主任真係幾好, 會親力親為, 有時仲會親自入課室睇下上堂, 如果問佢, 佢都答到架, 温老師又係好好, 咁夜晚延展多唔多小朋友架, 其實我都想比卓卓延埋夜晚, 可以係埋學校食飯, 等我放工先去接佢, 都係7點前會接到佢走, 咁就唔使比奶奶佢地接
原文章由 chinghomama 於 08-6-13 12:45 發表

我通常係會有咩事, 直接同陳主任反映, 因為陳主任真係好肯聽我地家長講野, 佢亦好盡責既....
好似我個仔初初返學, 有次整親個頭 (撞損左小小), 咁主任即時好緊張同我講, 雖然佢地唔知點解我個仔整親同點樣整親, 但 ...

男爵府

咁昊昊尋日放學仲有冇痾呀?

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-13 12:50 發表
係架, 陳主任真係幾好, 會親力親為, 有時仲會親自入課室睇下上堂, 如果問佢, 佢都答到架, 温老師又係好好, 咁夜晚延展多唔多小朋友架, 其實我都想比卓卓延埋夜晚, 可以係埋學校食飯, 等我放工先去接佢, 都係7點前會 ...

我通常6.30前會接我個仔走, 好小食埋飯架...
延展多唔多小朋友好難講架喎, 或者你問下溫老師啦, 我個仔就日日延展既, 有啲唔係日日延展架, 所以真係好難講多唔多人....

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-13 12:51 發表
咁昊昊尋日放學仲有冇痾呀?

無啦, 都幾正常, 夜晚都正常食飯, 不過我唔該比太多佢食囉, 佢都好乖, 平時好鍾意食雞翼架, 次次見到都一定要食, 但琴晚我唔比佢食, 我話等佢好返先啦, 佢都好聽話, 無扭計呀, 佢真係好抵錫架...

子爵府

係啦, 唔知你知唔知添, 快啲睇下啦....

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D1&page=3

男爵府

咁你接昊昊時仲多唔多學生呀? 我知佢地係6:30 開飯, 咁你接完阿仔再返屋企食呀?

原先我諗住係卓卓係學校食, 話晒學校D送都冇營養D, 等佢食完, 我兩公婆自己煮晚飯食或者有時叫外賣咁囉!

原文章由 chinghomama 於 08-6-13 13:31 發表

我通常6.30前會接我個仔走, 好小食埋飯架...
延展多唔多小朋友好難講架喎, 或者你問下溫老師啦, 我個仔就日日延展既, 有啲唔係日日延展架, 所以真係好難講多唔多人.... ...

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-13 14:20 發表
咁你接昊昊時仲多唔多學生呀? 我知佢地係6:30 開飯, 咁你接完阿仔再返屋企食呀?

原先我諗住係卓卓係學校食, 話晒學校D送都冇營養D, 等佢食完, 我兩公婆自己煮晚飯食或者有時叫外賣咁囉!

...

我真係唔知佢地有幾多人延展喎, 因為佢地延展時, 係n1班房入面, 我根本睇唔到, 但我估都有10個8個啦....
因為我有請鍾點, 逢一, 三, 五清潔, 另一, 三要買埋餸 & 煲湯, 所以我接左昊昊放學, 就要返屋企....
同昊昊沖涼, 比野佢食, 等我老公放工返嚟, 由我老公煮飯囉, 一人做一樣, 始終成日食飯盒無益, 以前未有昊昊時, 我同老公都好求其, 差唔多晚晚食飯盒, 但生左昊昊之後, 我就唔想啦, 費時佢食太多味精嘛....

男爵府

哦, 咁都幾好喎, 你係邊到請鐘點? 你比埋鎖匙佢呀? 之前未有卓卓, 我都會自己煮飯, 大時出去食, 但有左卓卓就試過請工人, 但就好煩囉, 又唔方便, 卓卓又抗拒, 所以我先比卓卓返全日學, 原先係諗住讀半日, 因為諗住工人湊, 但卓卓唔like

原文章由 chinghomama 於 08-6-13 14:41 發表

我真係唔知佢地有幾多人延展喎, 因為佢地延展時, 係n1班房入面, 我根本睇唔到, 但我估都有10個8個啦....
因為我有請鍾點, 逢一, 三, 五清潔, 另一, 三要買埋餸 & 煲湯, 所以我接左昊昊放學, 就要返屋企....
同昊昊 ...

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-13 15:00 發表
哦, 咁都幾好喎, 你係邊到請鐘點? 你比埋鎖匙佢呀? 之前未有卓卓, 我都會自己煮飯, 大時出去食, 但有左卓卓就試過請工人, 但就好煩囉, 又唔方便, 卓卓又抗拒, 所以我先比卓卓返全日學, 原先係諗住讀半日, 因為諗住工 ...

唉, 我個鐘點係我媽以前讀家務助理啲同學既FRIEND, 本身個鐘點無讀過架, 我唔係咁like囉...
佢話就話係一個c9, 但可以唔識買餸, 又唔識清潔...
試過叫佢買腩尾, 佢走去買左魚腩, 我問佢, 佢重答我腩尾唔係魚腩魚尾果啲位咩, 真係吹脹囉....
又有次, 佢幫我滾定啲支竹雞旦豆卜湯, 好在佢走時係5.30, 我返到屋企係6.30, 但佢可能太細力按爐頭個關火制, 佢以為關左火, 但我返到屋企, 一開門 (當時我推住架bb車), 我同個仔都嗅到好大陣(火羅)味, 昊昊嚇到大叫好臭, 我打開廚房門先知佢未關火, 成個煲都煲燶晒, 差啲連廚房都燒埋....
我打去問佢, 佢死都話佢關左火, 我心唸, 拗嚟做咩, 反正我見到未關火, 講多無謂啦....
果次之後, 除左煲湯, 所有要煮既野都唔使佢煮, 免得再出意外...
坦白講, 咁大個人, 就算我自己出門口前都會再望多眼係咪關左火啦....係我屋企做左半年有多啦, 咁都唔識, 唔係嘛....
清潔都求求其其, 如果唔係我要返工, 放假又唔得閒做, 我根本唔唸住請人返嚟做.....
我以前個工人, 清潔真係一流, 但衰在湊仔唔得, 唔上心, 又唔小心....所以用左一個月即炒.....
其實我而家一路都想換個第二個, 但一嚟唔易搵, 二嚟我又無太多時間再教一個新人做野.....
不過話時話, 請個鐘點, 真係好啲架, 起碼自己可以多返啲時間啦....
你有無唸住請返個呀, 有既話, 大家都留意下啦, 我同你都住咁近, 或者請一個鐘點, 比佢做2間屋, 佢可以收平啲都唔定架....
不過我希望可以請個本地人, 同埋一定要讀完家務助理既課程囉.....

男爵府

咁又係, 我去百佳見到有D貼紙, 話讀完家務助理, 可以幫人清淡煮飯, 我都心郁郁架, 而家清潔就我老公負責既, 我就負責煲湯囉, 晚飯就去奶奶屋企食, 佢地幫我接卓卓, 跟住我去佢到食埋飯接卓卓返屋企, 但我就唔想成日去囉, 好煩, 又冇晒自己時間

子爵府

原文章由 lcf201 於 08-6-13 15:30 發表
咁又係, 我去百佳見到有D貼紙, 話讀完家務助理, 可以幫人清淡煮飯, 我都心郁郁架, 而家清潔就我老公負責既, 我就負責煲湯囉, 晚飯就去奶奶屋企食, 佢地幫我接卓卓, 跟住我去佢到食埋飯接卓卓返屋企, 但我就唔想成日 ...

睇你有無興趣啦, 我有時間會上去家務通個網頁登記請鐘點先, 如果你決定左囉, 你就通知我啦, 而家出面公价$60/小時, 都ok啦....

男爵府

等我問下老公先, 如果需要話你知

原文章由 chinghomama 於 08-6-13 15:42 發表

睇你有無興趣啦, 我有時間會上去家務通個網頁登記請鐘點先, 如果你決定左囉, 你就通知我啦, 而家出面公价$60/小時, 都ok啦....

首頁

尾頁

跳至