夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

別墅

Nancy20090615 發表於 15-5-25 16:34
我都覺得唔似只係錢 ge 問題.

有的話我都好想知。。。

別墅

其實2個人工加埋, 都有50K以上, 應該好洗好用。
先唔理你比幾少多家用先。現今社會好多老公婆都係公一份婆一份。唔好講有沒有零用錢啦
有無問過點解老婆月月清?洗左係邊度, 呢個先係問題。
家庭開支, 講真係可以好大, 咁如果係既話, 點解唔計下每月條數先呢?
不過點講都好, 你老婆似係有第三者, 先同你講無將來。
我唔相信老婆會因為比得少而話無將來。

別墅

halobabypan 發表於 15-5-25 16:41
其實2個人工加埋, 都有50K以上, 應該好洗好用。
先唔理你比幾少多家用先。現今社會好多老公婆都係公一份婆 ...

有問過... 佢話儲起左, 但再問儲左幾多就話用左去屋企度, 其實我好唔鐘意好似計住佢 d 錢去左邊咁, 我覺得佢儲唔到咪我儲, 但我會選擇唔係咁易攞到出黎果 d ... 如果唔係儲黎做乜...

第三者... 我好信佢... 我問過, 佢話無, 我就當無, 唔再估...

大宅

回覆:iamhongkongese 的帖子

人地已經1/3用左起老婆名基金,1/3比左屋企....

大宅

引用:Quote:anan3388 發表於 15-5-25 15:58 會唔

原帖由 lonelysoso 於 15-05-25 發表
7成左右
咁會否你太太的價值觀係要老公出哂,養哂?

當然七成已好多,但咁講價值觀又無對錯。
若佢係想老公全包的那種女人,咁一成都嫌多,何況佢出三成?

但若你一直都出開七成佢無端端變,就唔似錢問題。

近排有無嘢發生係同要佢取錢出來有關?

別墅

anan3388 發表於 15-5-25 16:56
咁會否你太太的價值觀係要老公出哂,養哂?

當然七成已好多,但咁講價值觀又無對錯。

yes... 佢真係想做老公全包果隻, 講真, 我搵到有乜所謂

近排有無嘢發生係同要佢取錢出來有關? <-- 本身 plan 左六月去旅行, 係屋企戶口攞

大宅

引用:Quote:anan3388 發表於 15-5-25 15:59 睇你

可能係, 我好怕無錢係戶口果個感覺, 所以只要我知佢真係有儲, 多少唔緊要, 起碼安心 d
...
會否佢內心已覺得你無比哂=比唔夠,仲要佢儲錢,所以傷咗感情?

大宅

引用:Quote:anan3388 發表於 15-5-25 16:56 咁會

yes... 佢真係想做老公全包果隻, 講真, 我搵到有乜所謂
係會否佢期望旅行係你自己出哂?
點知要家庭戶口出,即係要佢出,佢唔開心?

別墅

anan3388 發表於 15-5-25 17:05
會否佢內心已覺得你無比哂=比唔夠,仲要佢儲錢,所以傷咗感情?

係...

別墅

anan3388 發表於 15-5-25 17:07
係會否佢期望旅行係你自己出哂?
點知要家庭戶口出,即係要佢出,佢唔開心?

都係...

大宅

引用:Quote:anan3388 發表於 15-5-25 16:56 咁會

如果佢想老公全包,咁你任何儲錢,給屋企,佢都唔會計為你愛佢對佢好。

佢可能成日想你會送下禮物(呢版你睇唔少),俾d錢佢自己駛,唔係咩都為個家庭。

咁講,你選佢時係咪已知佢係咁?你自己又接唔接受佢咁諗先。

不過咁講,佢又未必係貪錢,貪錢都唔嫁你。佢可能覺得咁俾錢先=愛佢,可能你俾咗佢,佢又未必唔會駛返家庭度。

總之女人諗嘢有時係幾難捉摸。又係因錢,又唔係只因錢(係因你點駛錢在佢和家身上的意義,而傷咗心)

若無其他原因你可試下咁理解呢件事啦

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:June1014 發表於 15-5-25 14:18 甘就

我仲好愛佢.... 但佢已經話唔再愛了...
講到咁你仲留?佢騎牛揾馬啫!
男女間一有金錢考慮,好難真係講愛。

佢成30, 揾得唔太多唔太少,諗吓啦佢都難揾過個。女人講得錢你仲想佢係因為愛而留低,未免太正面了吧?

大宅

引用:睇你出的post,似係你計較。

原帖由 anan3388 於 15-05-25 發表
睇你出的post,似係你計較。
Agree

大宅

引用:Quote:anan3388 發表於 15-5-25 17:07 係會

都係...
如果係咁,你若要解呢個結(當係無其他問題),你可以咁做:

1.明白感受,道歉
原來自己一直唔明白咁樣令佢傷心,覺得無被老公愛惜,無安全感(因佢話無將來),自己都粗心咗體諒唔到佢心情

2.表明愛佢和實際行動
其實你好願意俾哂佢(你真係願先講,同你真係覺得值得先做)
又或
請佢俾你補償返,依家開始出哂屋企開支+旅行。儲少些錢or儲錢由佢話事
買返件有份量禮物+一大束佢愛的花送俾佢

我建議下啫。你諗下有無效

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:halobabypan 發表於 15-5-25 16:41

有問過... 佢話儲起左, 但再問儲左幾多就話用左去屋企度, 其實我好唔鐘意好似計住佢 d 錢去左邊咁, 我覺得 ...
我估佢當年未揾到比你更多錢嘅男人去愛佢先嫁你。

好多女人都係咁,遇到經濟好嘅又唔專一佢又覺得太搏,揾到專一又嫌經濟唔好。以你個描述,似連唔專一有經濟嘅男人佢都未有機會遇過。

別墅

anan3388 發表於 15-5-25 17:12
如果佢想老公全包,咁你任何儲錢,給屋企,佢都唔會計為你愛佢對佢好。

佢可能成日想你會送下禮物(呢版你 ...

好似, 你講中晒, 但其實我又好矛盾...

我之前有少少錢留比自己, 多左就會同佢去食餐好野, 食下自助餐咁...

但當我比晒 d 錢佢, 我又何來多左錢去買下禮物, 比 d 錢佢駛呢...

當初唔係咁, 大家公一份婆一份, 你講得岩, 佢真係未必係貪錢, 不過而家正正就係為左錢而覺得同我無將來,

唉.... 你講中左9成

別墅

RAY媽 發表於 15-5-25 17:15
講到咁你仲留?佢騎牛揾馬啫!
男女間一有金錢考慮,好難真係講愛。

有金錢考慮,真係無真愛?

好多時都幾矛盾, 只怪自己搵得唔多...

別墅

anan3388 發表於 15-5-25 17:18
如果係咁,你若要解呢個結(當係無其他問題),你可以咁做:

1.明白感受,道歉

多謝你意見, 我會好好考慮下我應該點做

大宅

引用:Quote:anan3388 發表於 15-5-25 17:12 如果

好似, 你講中晒, 但其實我又好矛盾...

我之前有少少錢留比自己, 多左就會同佢去食餐好野, 食下自助餐咁. ...
咁你又唔駛咁灰。。。
睇落你太太之前和你關係不錯
係咪佢近排心情唔好
又或有些朋友同事係老公養哂唔駛做心生妒忌
一時唔開心話同你無將來
點知你仲話離婚
先搞到咁咋?
你試下大事化小
小事化無
睇下work唔work
同埋你諗返下,當初佢點解選你
那些優點你仲有無呢?
有就多發揮下,強調下。
例如有無女士like老公會花心思
點知嫁咗後無浪漫
就開始討厭柴米油鹽
其實問題可能未必係錢
你花d心思諗下
會否你都太著重一頭家
無咗重視佢和浪漫那part呀?
當然我只係估估下
你自己想想啦

別墅

RAY媽 發表於 15-5-25 17:19
我估佢當年未揾到比你更多錢嘅男人去愛佢先嫁你。

好多女人都係咁,遇到經濟好嘅又唔專一佢又覺得太搏,揾 ...

其實如果真係咁, 我都祝福佢, 起碼唔洗同我一齊窮...

首頁
23456...8

尾頁

跳至