自由講場

跳至

首頁
23456...24

尾頁

禁止訪問

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:黃家小新抱+發表於+15-6-1+10:12+係

原帖由 ntefamily 於 15-06-01 發表
agree, 我經歷過咁既日子, 同工人兩個做到人都癲, 我本身已經瘦得100磅, 果時候跌到93磅, 要拖個150磅 ...
呢啲嘢要經歷過先明白

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

禁止訪問

珍珠宮

引用:出POST人梗係未試過照顧有病既長者...真係

原帖由 ydoris 於 15-06-01 發表
出POST人梗係未試過照顧有病既長者...真係就算一家十幾口都照顧吾到...仲有子女吾返工去照顧,都吾得..仲要 ...
我都咁諗!

公爵府

homommy 發表於 15-6-1 11:04
死啦。我睇完單新聞之後我唔會俾d屋仔女直至我死。間屋明明係我。做咩話我阻住 ...
唔係淨係住喺邊度嘅問題,有間屋住,都要照顧,到自己不能自理時,即使有屋住都冇用,除非有可靠嘅工人/看護可以照顧,否則住護老院似乎係唯一出路

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:點解人老左就俾D仔女推去住老人院........

有時老人家多病又真係好難自己照顧,後生既都要搵食,無計

子爵府

對長期病患的老人家, 其實都唔想子女辛苦, 加上屋企環境未必適合照顧

私家的老人院, 我覺得真係好差, 應該發生左D事, 雖然我阿婆中風佢講唔到又好似唔認得人咁, 成日偷走, 好彩搵得返, 等左唔記得左幾多年, 有幸係政府排到位, 入左去之後, 無偷走再出現, 同時看得見笑容, 各職員都好好....

無左自理能力, 有時係有心無力....

我無左自理能力都唔想害個仔, 寧完入住老人院....

侯爵府

我之前都好唔願要嫲嫲入老人院,但佢要插尿喉,成日甩,老人院有護士幫插返。沖涼位廁所位多扶手。日日有老友記一齊打牌,生活有規律左,健康左肥左,又唔洗睇我媽面色,過節帶佢返來佢都急住要返老人院。

大前提係揀一間好的老人院。

8-)

男爵府

引用:見到劍橋謢老院單野,,,,唔通接番自已屋企住

原帖由 miemiemie 於 15-06-01 發表
見到劍橋謢老院單野,,,,唔通接番自已屋企住著先好難,
其實住私營謢老院仲貴過請工人啦,
有幾多個老人家真係 ...
真心覺得,應該冇人想自己有能力照顧父母的時候,仲推父母去老人院,老人家大小2便,自己沖到涼,2餐搞得掂就梗唔使去老人院,但當佢地照顧唔到自己,每個仔女同孫都要番工返學,仔女冇能力請工人,屋企也不夠地方比工人住,唔可以請工人的時候,咁老人家點ar?叫佢捱住肚餓,等屋企人返黎至有得食,朝早幫老人家換片,到晚上有人返屋企至換片?咁樣屋企人會更大壓力,如果住老人院,起碼有人幫老人家換片、餵食同沖涼。

侯爵府

引用:唔易架!我太奶奶嚴重老人痴呆!又冇咗隻腳

原帖由 黃家小新抱 於 15-06-01 發表
唔易架!我太奶奶嚴重老人痴呆!又冇咗隻腳行唔到!而且唔識大小便架喇!亦都要餵食!請工人都未 ...

男爵府

引用:要食流質食物,中風唔郁得果+d+唔係咁話請

原帖由 Chowying 於 15-06-01 發表
要食流質食物,中風唔郁得果 d 唔係咁話請個工人就攪得掂! 樓主想得太簡單啦。

...

大宅

總有大把冠冕堂皇嘅籍囗,但想當年我地嗰陣咪又係大小便失禁又要人鍡食又夜晚攪到佢地凌晨先有得訓,要父母放棄休息時間去服侍我地,賺到嘅錢大部份又係花喺我地身上
明知老人唔會想入住老人院,其實只要有心,一定可以照顧到囉
利申: 由細到大一家都係同老人住,直至行動不便有老人病失禁etc都係我地照顧,我地屋企睡房喺二樓,都係我爸爸揹上揹落,我好感動,所以我明白,你今日點對你爸媽,他日你d仔女都會點對你!

BABY520    發表於 15-6-2 16:07
joys2334    發表於 15-6-1 20:17

子爵府

jksd 發表於 15-6-1 10:43
公立老人院好好架
不過等好耐
我婆掛左5年

我婆以前都唔知排左幾多年, 最後都入住左, 見佢真係開心, 入到真係可以放心交俾佢地照顧

但係私家老人院, 真係覺得係慘的, 印象婆轉過三間, 但無辦法, 有苦大家都知.....

子爵府

回覆:talktime 的帖子

唉。真係唔知道啊,我都好擔心會俾人送入老人院

侯爵府

引用:見到劍橋謢老院單野,,,,唔通接番自已屋企住

原帖由 miemiemie 於 15-06-01 發表
見到劍橋謢老院單野,,,,唔通接番自已屋企住著先好難,
其實住私營謢老院仲貴過請工人啦,
有幾多個老人家真係 ...
你未經歷過家有老人患重病,你唔會明白。
一個成人,百幾磅,因病而郁唔到,一個人既力量係超難移動,屋企無器材,環境配合唔到,好難照顧到。

同工人一樣,老人院梗有唔太好,但我自己同身邊朋友,都有老人家住老人院經驗,我話你知,佢地好開心,日日食5餐,社工定期攪活動比佢地,每日沖涼,姑娘洗傷口,曾經一段時候要插胃喉食奶,又尿袋,老人院照顧得好好,我定期參加老人院攪既活動,個個老人家都開心滿足,我自己都好放心。但呢d無新聞會提,只有衰野,就唱到大大獲。

最近單新聞,我都好嬲,點解可咁對待長者,但我相信有機當局會作出處理。

好多人人講我又講,話老人院點唔好,但講既人通常都無接觸過,就好似d人話育嬰院唔好,細路仔咁細就放入去就好慘,咪又係人講你又講

珍珠宮

家家有本難諗的經

禁止訪問

男爵府

家家有本難唸的經!

子爵府

回覆:WKFC 的帖子

好好!我都係自少同老人家住的,感覺很好

首頁
23456...24

尾頁

跳至