自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 麵包超人^o^ 的帖子

男人抱BB, 我都未必會讓. 女人抱又唔同, 你咪話我性別歧視囉!

子爵府

引用:Quote:原帖由 麵包超人^o^ 於 15-06-12 發

原帖由 Ol0314 於 15-06-12 發表
我一向贊成有需要要出聲
佢自己唔開口
無人幫到佢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為而家社會多咗公審,個個用自己把尺去度人,用自己嘅手機當作工具,可以將任何人押上網絡公審制裁,但哩種另類審判,係冇社會準則及監管而進行,對任何人都不公平,甚至粗暴,搞到大家出街都好大壓力。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實自己有需要就坐,唔駛理人感覺,個男人口up up 話知佢,仲要咁樣望人,緊加唔會讓佢,sorry不是奉旨的。

greenpea    發表於 15-6-12 09:24

公爵府

回覆:hard feeling <預咗俾人插>

男人我唔讓 男人抱bb有幾辛苦呀
幾磅都覺得辛苦唔該佢操下自己

ivory0915    發表於 15-6-12 09:37
991129    發表於 15-6-12 07:12

伯爵府

回覆:麵包超人^o^ 的帖子

如果吾係優先座,我覺得冇問題囉…

侯爵府

引用:我知我講呢個topic可能會俾人插..但我只係

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-06-12 發表
我知我講呢個topic可能會俾人插..
但我只係好想呻下,
因為果一刻既感覺真係好難受><
自己ok咪得囉

子爵府

bebebibi 發表於 15-6-11 11:18
最唔明點解依家搭公共交通工具都要咁大壓力,好似坐下都要批鬥咁

...
Agree... 又担心無 la la 被拍照 / 拍 YouTube, 解釋都無機會.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

唔好理佢啦,總有呢類人,其實醫家坐個位都咁大壓力,真係好慘!
我個仔4歲,試過出街好累,睡了,我一個女人仔都頂硬上抱住30磅既佢啦!一個男人抱住bb,,重有老婆,可以輪流抱, 都唔會好累姐。

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 homommy 於 15-06-12 發表我

原帖由 yubiwa310 於 15-06-12 發表
不過而家個勢係,坐普通位都比人影相公審呢
係囉, 除左唔讓座外, 成日響fb度見到人放 d 兩個人霸三個位, 放隻腳響對面座位的相, 然後公審。 個個做左網上判官。 如果覺得佢地唔啱, 不如當場直接開聲話。 擺上網又點呢?

greenpea    發表於 15-6-12 09:24

珍珠宮

揹bb既男人又唔一定要讓喎

珍珠宮

引用:因為而家社會多咗公審,個個用自己把尺去度

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-06-12 發表
因為而家社會多咗公審,個個用自己把尺去度人,用自己嘅手機當作工具,可以將任何人押上網絡公審制裁,但哩 ...
我見過一張係兩個人在coffee shop非繁忙時間坐四個位, 咁都俾人影左擺上網, 仲要講d好難聽的說話。

珍珠宮

如果佢無用手機影你相咪由得佢囉!

我上星期m到企都企唔直, 全身發冷, 坐地鐵(唔係關愛座), 見到有個婆婆, 我都無主動讓座俾佢, 因為我真係好唔舒服, 無問題喎!對得住自己良心就得啦…!

大宅

D網上判官攪到人心惶惶,坐下都好似要打耙甘

男爵府

其實唔需要介懷,你都係人都會攰,你亦有俾車錢,自有呢個權利去坐,講真,你又唔係推開啲有需要嘅人同佢爭位坐,係有人起身你先坐啫。
我都係孕婦,從來唔會要求別人讓座,有人讓,好感激。無嘅亦無所謂,都企一陣。我想坐主要都係因為驚人迫撞親個肚。

珍珠宮

引用:D網上判官攪到人心惶惶,坐下都好似要打耙

原帖由 naigai 於 15-06-12 發表
D網上判官攪到人心惶惶,坐下都好似要打耙甘

...
所以響街千祈咪行差踏錯, 唔係就有機會俾人響網上批鬥。

大宅

回覆:麵包超人^o^ 的帖子

你自己都攰到CC下.得返半條人命.我重擔心你呀.覺得自己有需要就要爭取. 勿理會別人嘅閒言閒語.

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我知我講呢個topic可能會俾人插..但我只係

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-06-12 發表
我知我講呢個topic可能會俾人插..
但我只係好想呻下,
因為果一刻既感覺真係好難受><
唔駛咁大壓力, 問自己是否真得有需要就得啦!連坐個位都咁大心裡壓力,真慘!

子爵府

讓座本係好事,但而家搞到去到另一個extreme, 就係唔讓座罪大惡極

為免俾人拍片放上網,我而家盡量有位都唔坐!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:如係我,我都會讓,因為揹住個b 好辛苦!如

原帖由 yingying124 於 15-06-12 發表
如係我,我都會讓,因為揹住個b 好辛苦!
如果我揹住BB ,我會企埋一邊,唔會迫人讓

...
樓主返工都好辛苦,果位男士咁辛苦可以比多幾蚊坐頭等

greenpea    發表於 15-6-12 09:26

首頁
23456...9

尾頁

跳至