婆媳關係

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-06-18+發表

原帖由 yeew 於 15-06-18 發表
多謝你幫我計埋條數,4大長老都唔洗俾家用,唯一就係會儲唔到錢
儲唔到錢都係頂一陣,最多3年,小朋友返全日幼稚園你可以free返出來返工。

其實到bb大d,你都可以睇下星期六日有無幫你睇下,你去返下part time幫補下甘囉。

大宅

引用:Quote:原帖由 yeew 於 15-06-18 發表多謝你

原帖由 大豬既老婆 於 15-06-18 發表
儲唔到錢都係頂一陣,最多3年,小朋友返全日幼稚園你可以free返出來返工。

其實到bb大d,你都可以睇下星期 ...
冇錯,見步行步,反正遲早要搬,三個人屈係間房仔,bb大啲都唔夠住,野都冇位擺

琥珀宮

回覆:值唔值得為左錢而過啲自己唔想過嘅生活?

你c6肯搬就得啦,你媽唔可以控制你哋,最緊要開心,唔係鬱埋仲辛苦

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

無話唔得可能開頭辛苦d
我唔知你有無搬過出黎住 如果你能獨立湊小朋友連做家務就問題不大

大宅

支持樓主,結左婚辛苦d都要自己有頭家有自己地方,同6299住真係難頂,加油。

水晶宮

回覆:yeew 的帖子

支持加油、男女家都唔收家用已經好好、無話捱唔捱、同住又捱、出去都係慳d啫、後者起碼捱得開心甘心

大宅

引用:你c6肯搬就得啦,你媽唔可以控制你哋,最緊

原帖由 tansyneko 於 15-06-18 發表
你c6肯搬就得啦,你媽唔可以控制你哋,最緊要開心,唔係鬱埋仲辛苦
佢都想,不過冇我咁想囉,始終係佢家人,同埋佢都係放工返黎食飯訓幾個鐘又返工囉,冇乜點同佢地接觸,我就唔同,bb三個幾月,我好少自己帶佢出街,24小時係屋企,難頂好多

大宅

引用:無話唔得可能開頭辛苦d 我唔知你有無搬過出

原帖由 小豬澄 於 15-06-18 發表
無話唔得可能開頭辛苦d
我唔知你有無搬過出黎住 如果你能獨立湊小朋友連做家務就問題不大
未搬過,平時都係我自己湊b ,99煮夜晚餐飯。我又唔怕搬出來搞唔掂嘅,分配好時間就得

大宅

引用:支持樓主,結左婚辛苦d都要自己有頭家有自

原帖由 球星媽咪 於 15-06-18 發表
支持樓主,結左婚辛苦d都要自己有頭家有自己地方,同6299住真係難頂,加油。

...
絕對係,有自己嘅家好重要。我同老公都唔細啦,都仲未有自己嘅家,我覺得好悲哀。

大宅

引用:支持加油、男女家都唔收家用已經好好、無話

原帖由 luckybaby2011 於 15-06-18 發表
支持加油、男女家都唔收家用已經好好、無話捱唔捱、同住又捱、出去都係慳d啫、後者起碼捱得開心甘心

...
多謝支持

大宅

其實已經唔係你肯唔肯慳嘅問題,二萬蚊一家三口搬出黎住,仲要未試過搬出黎,有咩開支都未有慨念。

除左租金,水電煤,仲有日用品呢?廁紙BB尿片,柴米油鹽,買餐餸都唔平。

小朋友病左又唔可以慳醫療費。仲要寄望唔好年年加租,因為有朋友畀業主年年加租,每兩年又要一家大細搬一次。

我係未同6299住過,婚前已經同居,當年兩個人搵兩萬幾,但係講緊六七年前三四千蚊都仲租到市區唐樓非劏房。傢私電器用最平或者朋友送。而家雖然兩公婆有五萬幾月入,但租樓都加到一萬,仲要係新界偏遠地區,得一房喳,因為太細,姐姐都請唔到。

啲業主加租好誇架,我一加就畀佢加十幾二十%。而請EE都六千一個月,BB讀書又要書簿雜費,你真係要做好心理準備先呀

大宅

引用:其實已經唔係你肯唔肯慳嘅問題,二萬蚊一家

原帖由 jn2013 於 15-06-18 發表
其實已經唔係你肯唔肯慳嘅問題,二萬蚊一家三口搬出黎住,仲要未試過搬出黎,有咩開支都未有慨念。

除左租 ...
有諗過呢啲問題,仲要諗足幾個月,當中都有好多犹豫,唔係都唔會住到今時今日。不過到今日到左底線,冇得唔搬!反正遲早要搬,唔爭在早一年半載。

大宅

回覆 yeew 的帖子

絕對唔會同62 99一齊住,相見好同住難,雖然相見都唔好。。睇下邊個可以幫手湊到b,自己返工然後租屋住仲好啦,起碼多d私人空間,又唔洗日日為咗62 99唔開心

禁止訪問

回覆:tinaliu1028 的帖子

大宅

引用:下,成份糧?咁生活費點算

原帖由 金魚婆 於 15-06-19 發表
下,成份糧?咁生活費點算
其實係咪我食飯唔知米貴?2萬唔係靜係夠交租同水電煤呀?

大宅

引用:回覆 yeew 的帖子絕對唔會同62 99一齊住,

原帖由 DIDIGO 於 15-06-18 發表
回覆 yeew 的帖子

絕對唔會同62 99一齊住,相見好同住難,雖然相見都唔好。。睇下邊個可以幫手湊到b,自己 ...
冇人幫到手湊,唔係我都唔洗做ftm啦。有啲野係要自己經歷過先知,未同62 99 住過嘅係唔會明,住左幾個月感受深刻,明白到空間同自由嘅可貴。搬左大家都高興。

禁止訪問

回覆:yeew 的帖子

大宅

引用:你想租幾尺?實用二百尺既,都有八千既但你

原帖由 金魚婆 於 15-06-19 發表
你想租幾尺?
實用二百尺既,都有八千既
但你最好一邊租一邊排定公屋,
二三百呎嘅唐樓/村屋,新界好多都6千樓下。自己咁耐以黎都係住新界,所以都會租返呢邊,只可以話2萬係啱啱夠,儲唔到錢。

翡翠宮

yeew 發表於 15-6-18 15:50
係,但我之前都選擇左錢而住到今時今日,到今日終於忍唔住

忍唔住就唔需要再忍喇,經濟條件好D未?

大宅

引用:Quote:原帖由+yeew+於+15-06-18+發表呢啲都

原帖由 大豬既老婆 於 15-06-18 發表
我覺得都唔係無可能,但你要夫妻同心,省d洗。

租金控制在7K之下,當6500。水電控制在1500。加埋8K-8.5K.
佢老公都要食飯2.5k... 真係難

首頁
23456...8

尾頁

跳至