婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 家文 的帖子

我下廚係因為, 世伯做完手術, 想煮餐飯比佢食, 以示一點心意

大宅

回覆 spikenard 的帖子

若同佢哋飲茶都覺得我造作, 我都無話可說
我而傢知道喇,洗開唔冼d碗, 對方都發脾氣, 有說話聽.

伯爵府

畀面勳章

引用:回覆 mrschocolate 的帖子伯友有上班,不是

原帖由 心存善念 於 15-06-21 發表
回覆 mrschocolate 的帖子

伯友有上班,不是全職家庭主婦,我無意對她不敬/挑戰!還有,若未來新抱廚藝一 ...
我煮野唔叫叻。但家常便飯絕對無問題。
奶奶好中意批評我煮野。一定要講到我癈咁樣。
老公中意我煮的野依。奶奶一定嬲。唔會歡喜。覺得自己同我比下去。
我家務做得好。奶奶一定要講到我唔識做。成日係到教。但佢其實我角度係唔得……
我摺衫會摺到店鋪個些咁。奶奶係唔識摺衫.摺到對摺再對摺。手袖係無收埋架……
但一來我家見有衫就搶摺。摺完仲巢架……
開櫃見我衫摺到咁靚佢又發老脾話我多鬼餘。摺到鋪頭咁。哂時間……

見老爺對我好就嬲。叔仔對我好又嬲。

總之結論係。
唔係佢女就一世唔係。
做好本分就夠。做多錯多。唔做唔錯。
做人新抱唔好將自己處於低位。
尊重長輩得來都要有尊嚴留比自己。

樓主。你做突左做多左。
你的過份熱情。令姑仔比左下去。
你的過份熱情,帶比奶奶,姑仔壓力。
好似大家都唔及你好。唔想比人覺得差就要努力地追過你。
放假姑仔想睡耐些。你成日一早出現找老人家飲茶。一次半次ok.成日咁做。但做女的又無出現。米會覺得女都無新抱孝順。
奶奶心疼女。覺得女唔抵。逼個女早起。
女的又會嬲你……放假都唔可以睡下……

另一個重點係。尼個奶奶唔會當你係女。而且極小家計較。
所以有以上反應。你藉而家咁。拉開大家距離啦!
老爺到暗示下。為自己解釋下。費事比人落藥.到時你水洗唔清。
婚後米同住。

大宅

心存善念 發表於 15-6-22 13:19
回覆 spikenard 的帖子

若同佢哋飲茶都覺得我造作, 我都無話可說

飲茶仲衰,D姑仔奉旨唔倒茶,好似殘廢咁,倒茶俾99好正常,仲要我倒俾姑仔,傻左咩?

大嫂你唔叫,仲要我倒茶俾你?

飲茶又唔拎位又唔等位,次次大搖大擺最後一個落黎等食

大宅

回覆:心存善念 的帖子

JM, 星米養恩人,斗米養仇人呀。待人處世,不需要對對方太好,恰到好處就可以,亦唔需要去特別討好對方,只做自己應該做嘅就得。

你買禮物上去,又洗埋碗,大時大節打金器仲畀埋錢,親生仔女都唔會咁做啦,以後你做漏少少,或者做得唔啱佢地心意,都係你嘅錯呀!

你做左咁耐,好難返轉頭,你試下同你 bf 傾下,去佢同佢屋企人講,話你出於當同佢地係一家人嘅心,因為你父母都不在身邊,所以將感情投射咗喺佢屋企人度,動之以情,睇下佢媽媽同妹妹會唔會對你好啲,如果咁都唔 work,你暫時都係少見為妙

大宅

s7824 發表於 15-6-22 15:36
JM, 星米養恩人,斗米養仇人呀。待人處世,不需要對對方太好,恰到好處就可以,亦唔需要去特別討好對方,只做自己應該做嘅就得。

你買禮物上去,又洗埋碗,大時大節打金器仲畀埋錢,親生仔女都唔會咁做啦,以後你做漏少少,或者做得唔啱佢地心意,都係你嘅錯呀!

你做左咁耐,好難返轉頭,你試下同你 bf 傾下,去佢同佢屋企人講,話你出於當同佢地係一家人嘅心,因為你父母都不在身邊,所以將感情投射咗喺佢屋企人度,動之以情,睇下佢媽媽同妹妹會唔會對你好啲,如果咁都唔 work,你暫時都係少見為妙

大宅

回覆 美之選468 的帖子

比較予盾,但正面來看,兒子若能找到一個當能幹,條件不錯,對兩老又好的女朋友,也是兒仔的一種本事,應該為其感到開心才對....(可能是我太天真吧)

大宅

PINKY87 發表於 15-6-21 23:55
有時用心對人 , 但係反應不太好只會令自己難受 , 唔開心! 人地唔理會你付出幾多 , 只要你改變左 , 變返正常 ...

同意!!
之前給了特別的待遇,突然變回一般的正常關係,伯友心裡會有怨氣,甚至處理不好,會有恨意。

大宅

lokyan0901 發表於 15-6-22 00:15
有時候係做多了,你做的多,未來99會覺得被挑戰,又怕你同個女係個老公面前有對比覺得個女唔夠你好,未將矛 ...

十分認同!
主要怕我同個女兒在老公面前有對比,覺得女兒不夠我好,
這個也就能解釋得到為何跟她飲茶,釋出善意,她也如此不滿。

公爵府

回覆:Miss.Hui 的帖子

係囉,唔洗理距咁多嘅,兩個人生活,有時在意得太多,反而唔好

大宅

TiffChan 發表於 15-6-22 00:17
君子之交淡如水。係至理名言。
很對!!但難呀.......有幾多人做到, 因為淡時又話太淡~

大宅

回覆:心存善念 的帖子

其實可能佢哋唔係覺得被妳比下去,而係覺得妳好假唔知搏乜。

大宅

lokyan0901 發表於 15-6-22 00:22
有時候要和諧,客客氣氣,見面笑下傾下普通閒計,你好我好,都係一種和諧。
關心,孝順62,99係你男朋友/老 ...

很喜歡這句!

大宅

o狂人o 發表於 15-6-22 07:56
做人做事都要知進退

我沒有想得太多,可能太單純!

子爵府

回覆 心存善念 的帖子

一門學問黎,大家都從人生中學習怎樣與人相處。

水晶宮

你好似妹仔甘,做到過哂龍,人地反而覺得你搶咗佢主場呀?走得就走啦!

大宅

littlesun 發表於 15-6-22 08:04
不是, 大部分的女人都係善妒, 不只是99, 只係99做左照顧仔女同老公既角色咁多年, 即使本身佢地唔係做得好, ...

人上班已很累,下班後還要面對這......人都瘋
好可怕!!

大宅

ymancwm 發表於 15-6-22 08:12
最麻煩係姑仔,思想唔成熟就覺得你搶佢阿媽。

你特對佢好,仲衰,你有一次對佢唔好,佢實放無限大同阿媽講 ...
自私無自信果種人先會咁做???唔係好明

大宅

daphnetungtung 發表於 15-6-22 08:12
你一開始就唔應該做得太多,直頭係過份嗰隻!你做開頭就以後都要做,仲要係有多無少呀!孝順老人家無問題, ...

最近因少見了,己沒有任何事情讓她不滿我,但竟又在世伯和男友面前,突然提起我,說我揀飲擇食不好。

我知錯!同時已得到教訓!

大宅

ymancwm 發表於 15-6-22 08:15
好認同

初初以為愛c6 愛屋及烏,有咩就做咩,幫得手既幫。

長輩話.....做得太多,反而會令伯友覺得,妳好愛佢個仔,無左佢個仔唔得,她可以食住妳。

首頁

尾頁

跳至