跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:病咗唔返學好正常吖!我小朋友讀幼稚園時,

原帖由 kiki523 於 15-06-27 發表
病咗唔返學好正常吖!
我小朋友讀幼稚園時,成日都請假,
最耐試過個幾月(學費照交),
老公都係咁講。病照比醫紙請假。我同老公講。我唔會再見校長。有咩事佢同校長講。我忍左幾日。昨晚忍唔住同老公終於喊左出黎。舒服左點。我點解會比佢罵左成個鐘。我真係未試過咁比人罵成個鐘

洋房

回覆:belleyan19 的帖子

個校長無事呀嘛?!小朋友5舒服當然要休息刀好返先返學了,如果5舒服返學,不但會傳染同學仔,仲會休息5再病發,更加嚴重....到時系咪他負責任?!
不過,如果仔仔系食完藥之後個個星期,要睇他的情況,比他返學,如果他好返又5比他返學,我怕他會習慣,上小學就會開始借病5返學
作為家長,你可以好好利用e生寫的e生紙,叫他寫多2日比仔仔休息,就5會出呢件事...如果未好返,就找多次e生,寫多幾日假,好返就一定要返學!

如果校長再找你,你同他講,保證5會再有下次,除非仔仔真系病左,先要他系屋企休息,5想傳染其他人!

別墅

引用:個校長無事呀嘛?!小朋友5舒服當然要休息

原帖由 Yinglam518 於 15-06-28 發表
個校長無事呀嘛?!小朋友5舒服當然要休息刀好返先返學了,如果5舒服返學,不但會傳染同學仔,仲會休息5再病 ...
我都明。所以我都爭扎左好耐。因為仔仔喜歡番學。我唔比佢番學。我仲難過。不過我係想佢食左咁耐藥。復原身體先番。醫生話食左咁耐藥 即使冇病徵。身體都未咁快復原。所以先寫醫生紙比我留家休息。所以我都明校長係從小朋友學習角度看呢件事。但我就從仔仔健康方面出發。所以我都理解校長既心意

複式洋房

回覆:校長建議退學,點算好?

其實小朋友病,一直食西藥,越食越重,下次只會要食更重既藥,跟住身體更差,亦更容易病。所以除左食藥休息以外,亦要打好基礎,增強抵抗力。
看醫生係人夾人緣,你提既兩個醫生我地都睇過,不過唔好介意,我覺得陳碩志開藥真係太多太重,怕令小朋友陷入惡性循環。徐近明,我都覺佢斷症麻麻地。
我兩個小朋友以前睇元朗方卓明,佢好好,又細心斷症,同埋唔會濫開藥。
我兩個小朋友都曾經經歷過每星期都要睇兩次醫生既日子,好彩而家睇中醫同其他療法,先真正幫助到身體整體改善健康。
加油呀媽媽!

大宅

引用:Quote:原帖由 kiki523 於 15-06-27 發表病

原帖由 belleyan19 於 15-06-28 發表
老公都係咁講。病照比醫紙請假。我同老公講。我唔會再見校長。有咩事佢同校長講。我忍左幾日。昨晚忍唔住同 ...
真係好慘,個仔病,大家都唔想。點可以咁駡人???作為教育工作者應該有愛心與理解別人的難處才對。如果是我,會嘗試轉校,仔仔再返這間學校,都會唔開心的。

大宅

從什麼角度看,作為校長都不應以這種態度待人!

別墅

引用:其實小朋友病,一直食西藥,越食越重,下次

原帖由 TNCW 於 15-06-28 發表
其實小朋友病,一直食西藥,越食越重,下次只會要食更重既藥,跟住身體更差,亦更容易病。所以除左食藥休息 ...
我之前都試過病睇中醫。睇兆禧個位老醫師 睇成個星期都冇好轉。才迫住睇西醫。我好想搵個夾既中醫。可否介紹你個中醫比我試?
而家好天就帶仔仔搭單車希望改善到佢既體質。仲做埋偏方既野 碌蛋 按摩等。雖然未必有用。但咩都試下。

別墅

引用:Quote:原帖由+belleyan19+於+15-06-28+發表

原帖由 Shukyanchau 於 15-06-28 發表
真係好慘,個仔病,大家都唔想。點可以咁駡人???作為教育工作者應該有愛心與理解別人的難處才對。如果是我 ...
多謝你諒解我

大宅

引用:Quote:原帖由 TNCW 於 15-06-28 發表其實小

原帖由 belleyan19 於 15-06-28 發表
我之前都試過病睇中醫。睇兆禧個位老醫師 睇成個星期都冇好轉。才迫住睇西醫。我好想搵個夾既中醫。可否介 ...
我嘅細路睇開嘅西醫好好,睇症好準,好有醫得。係法國醫註診,叫蔡榮豪!

大宅

引用:Quote:原帖由 belleyan19 於 15-06-28 發表

原帖由 Shukyanchau 於 15-06-28 發表
我嘅細路睇開嘅西醫好好,睇症好準,好有醫得。係法國醫註診,叫蔡榮豪!

...
法國醫院

男爵府

呢間學校校長都有問題。。。咪鬼讀啦,無愛心!

複式洋房

引用:我明校長角度係比小朋友番學學野,出於好意

原帖由 belleyan19 於 15-06-26 發表
我明校長角度係比小朋友番學學野,出於好意。但可能我太緊張。其實有點唔開心,因為校長話我仔身體差係咪因 ...
呢個校長說話好有問題!亦帶有人身攻擊!係邊間?個仔病最心痛係阿媽!仲咁講嘢?!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 melody228 於 15-06-26 發表

原帖由 belleyan19 於 15-06-27 發表
轉醫生?我已經睇開陳碩志。佢藥好重。但仔仔睇佢而家ok. 之前睇開除xx。但佢就係話氣管敏感。一拖再拖先知 ...
耳鼻喉科醫生鄧文圻,係佐敦,好有經驗。

別墅

引用:Quote:原帖由+belleyan19+於+15-06-27+發表

原帖由 astorwu 於 15-06-30 發表
耳鼻喉科醫生鄧文圻,係佐敦,好有經驗。
謝謝

大宅

咪唔開心啦,小朋友健康緊要過校長既說話,同埋呢間學校既校長出左名係惡嫁(我估到邊間),唔好咁介懷

侯爵府

鼻敏感,氣管問題,我建議你睇雅都譚卓華,我仔上年睇左成十次醫生,最後睇到佢終於好左,佢唔開抗生素,係得兩支藥。。你可以試下,中醫,我建議你睇井財街吳新橋,但預左要等好耐。

大宅

中醫真係要試

我女兩歲起睇仁愛堂 楊森 中醫師 , 非常夾, 自此就不再看西醫了

你仔仔好番後, 可試下睇中醫調理下, 希望幫到你

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

k1冇返學有幾影響學習進度?個校長十分有問題!完全冇愛心!首先知道小朋友病都沒有關心,呢間學校咪讀啦!係邊頭架?我唔想選比我小朋友讀!

徐醫生出名保守,一般小病可睇下既……
元朗利知行堅好!!
謝建華兒科都好!
小朋友病咁耐,心痛c!祝早日康復!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至