自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+LunarBel+於+15-06-30+發表之

原帖由 hilarywyl 於 15-07-01 發表
我想問點煲啊,幾多薑,幾多南棗?
5-6粒南棗,較厚切薑片5-6塊,~6碗水
凍水落,大火煲到水滾,轉細火煲多~30min

男爵府

回覆:又泥...濕疹加汗疹(大人)

我今次起到上臉呀,一達達紅色,好樣衰,點算好

大宅

引用:Quote:原帖由 szeszes 於 15-06-30 發表我

原帖由 milkcream 於 15-07-01 發表
但楊醫生要book成個月後先有得睇,等候期間可以點算呢?因我囝囝的濕疹呢排發得好嚴重,如去睇普通西醫又怕 ...
試吓北角李文信,可即book即睇,好細心,斷症準,我前兩日睇佢,今日已好番7-8成!

大宅

開心吸收勳章

留毛

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

唔知呢個自然療法建議幫唔幫到你,給你參考

男爵府

老公嚴重濕疹,用左呢隻Shower cream,皮膚好左

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

唔知算唔算偏方……
我自己頸後有少少濕疹,第一次生時我唔知係濕疹,剩係覺得好痕,諗住用無比滴止痕,咁啱又見無比滴寫住對啲乜疹物疹有用,就用左落去,渣完好嗱,第二日就甩皮,通常甩完皮,我會滅走塊皮,再用多次就會好返。不過我真係得好少好輕微,雖然間中會返發,但查完就好快好。我覺得可以少少地咁試下,好過用類固醇藥膏

大宅

你試下紅磡譚紹棠
佢好就係好在唔洗預約, 但好多人要等下
如果可以9 點去攞定籌就好快
通常禮拜一最多人$500 起...
佢會好似唔多熱情咁同睇得超快
但可能佢見得太多人都係咁上下

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 szeszes 於 15-06-30 發表我

原帖由 milkcream 於 15-07-01 發表
但楊醫生要book成個月後先有得睇,等候期間可以點算呢?因我囝囝的濕疹呢排發得好嚴重,如去睇普通西醫又怕 ...
我仔2年前睇佢,1個星期就有得睇

你試下話比佢地聽,想急睇,任何時間都得,應該快些有期

大宅

引用:之前有朋友介紹飲薑加南棗水,好work~上星

原帖由 LunarBel 於 15-06-30 發表
之前有朋友介紹飲薑加南棗水,好work~上星期連續飲2-3日即刻好好多,唔痕,仲要d爛肉位慢慢變返光滑~
我 ...
有冇話飯前定飯後飲?係咪要早上飲?
以前都有人叫我飲薑粉,唔知薑係咪對濕疹有用呢

象牙宮

睇醫生,拎西藥食同搽,止痕先!另外要介口,再加用天然手工皂,唔再用有香料既野,慢慢自己好

男爵府

引用:今年夏天特別熱+老公原本已經濕疹底+生到成

原帖由 Katherinechau 於 15-06-30 發表
今年夏天特別熱 老公原本已經濕疹底
生到成手成身都有 佢成日同我講出街比人嫌棄 坐地鐵 西鐵企親係邊附近 ...
去美康,有啲沐浴露係for 呢方面用架

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 MAXLAU2002 於 15-06-30 發表

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 LunarBel 於 15-06-30 發表之

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 LunarBel 於 15-06-30 發表之

大宅

我通常朝早飲~

大宅

引用:Quote:原帖由+mafa091011+於+15-07-02+發表

原帖由 KT0603 於 15-07-03 發表
切記,服薑要午前服用,5點黃昏後不宜,會燥。薑有去濕功效,外果皮水都得,加炒米仲好,我的中醫師教我, ...
我通常朝早飲~

男爵府

我都有之前, 可去看中醫, 不過不只看2-3 次, 我連睇了2 個星期,系會全好的,但因天氣 + 食物的關係, 系會再出現的.

我在將軍澳睇好的. 若有興趣我先比地點你啦
不知是否一定啱你先生.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

KT0603 發表於 15-7-3 07:02
薑水、果皮水和炒米水,都有去濕的作用,身體濕困,皮膚炎是表徵之一。

...

屋企好多陣年果皮,焗水飲下先,thx~

我感冒14日睇咗兩次西醫,兩次中醫先好番;跟住條頸就起濕疹,又食咗10日中藥粉先好番;跟住就到雙腳起濕疹,今次比上次仲痕得緊要,昨日去咗睇西醫,食止痕抗敏藥,昨晚先可以一覺訓到天光,唔使一晚痕醒幾次,唉...............

呢排真係唔可以<為食>,真係要戒下口先~~~~

禁止訪問

引用:Quote:KT0603 發表於 15-7-3 07:02 薑水、

首頁

尾頁

跳至