親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:香港人請自重

早排隊其實都冇用⋯我試過日本返香港⋯只係得一個handcarry!

想行李放自己附近可以睇住⋯所以一早排定隊等上機⋯點知航空公司分批登機⋯1-15行先⋯之後到窗口位先⋯我坐中後段走廊位⋯最後又係比遲排隊但位置前或窗口位上先⋯結果上到機真係冇位放行李⋯前排d行李多到放到去中後段⋯⋯我個handcarry最後去咗機尾⋯⋯

大宅

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我相信大家都明係冇指明頭頂個箱係自己用 但呢d係不成文的習慣 個個出外慣嘅香港人都知道同沿用嘅習慣同禮貌 現在就越來越多好人似大陸人甘以為嘜都要搶先有 所以香港人出外先至甘多時令自己不受歡迎和比人看不起

calvin1230hk    發表於 15-7-19 00:06

侯爵府

其實呢D人嘅行為真係好討厭, 每個人嘅手提行李都有指定尺寸, 冇理由會霸咗人地嘅位.

侯爵府

Miss.Hui 發表於 15-7-17 19:09
hand carry 係無指定位,先到先得ga
即係唔係話頭頂個位就係自己的
找空服幫手,可能可以就到位,執吓位
登機一般係比機尾乘客先入, 然後再比前排嘅乘客入去.
目的係前排乘客放行李時, 唔會影響機尾乘客入去坐.
如果係先到先得, 點解前排乘客要讓機尾乘客先上機咁唔公平呢?
坐位上嘅行李位, 係比下面嘅乘客有優先使用權, 主要係方便該乘客管理自己物品.

JSSW    發表於 15-7-19 15:27
Babywk    發表於 15-7-18 23:56

男爵府

我c6如果見附近都無位,佢真係會\"整理\"自己位置上面既位放行李。所以最好都係唔好放人地果格。唔係俾人整理完件行李分分鐘變左型。不過我地一人只帶一件手提行李,好彩無整理人地行李既需要。

珍珠宮

其實又係因為好多人放行李時,霸住條路,令到後面入唔到,所以就機尾的先登機。

講起搭飛機真係見到人生百態。

拎行李時,有好多人貼實條行李帶。

落機時,又爭住落先。

伯爵府

不要將自己的習慣當成法則,我覚得乜都投訴投訴,係公共場所係咪都鬧一餐嘈一輪,先係香港人最失禮丶最不受人尊重的行為

大宅

引用:不要將自己的習慣當成法則,我覚得乜都投訴

原帖由 abinayams 於 15-07-19 發表
不要將自己的習慣當成法則,我覚得乜都投訴投訴,係公共場所係咪都鬧一餐嘈一輪,先係香港人最失禮丶最不受 ...
冇錯 由其是遇到d跟旅行團d人(遇到好多次 不喜勿插)佢地通常少去旅行 驚死人地知佢吾識規鉅 經常笑料百出 吾知好嬲定好笑

子爵府

引用:有些廉航真係放個磅在登機口,一超過+7+kg+

原帖由 youhello507 於 15-07-18 發表
有些廉航真係放個磅在登機口,一超過 7 kg 就即罰錢
我係絕對讚成呢樣,但唔見HK Express有嘅?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

想問下。。。手提都有size 限,但好多時d人是一袋袋散曬禁放上去,好ar 位,成格可以就禁佔曬,又唔可以yuk人d野....知唔知airline 有無關注這類問題。。。

Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

回覆 Babywk 的帖子

其實樓主唔知條例,自以為啱晒,係飛機度亂話人,其他搭客眼中未嘗唔係笑料,希望無自認係香港人啦!

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 15-7-19 14:46
想問下。。。手提都有size 限,但好多時d人是一袋袋散曬禁放上去,好ar 位,成格可以就禁佔曬,又唔可以yuk ...

airline 點會唔知, 好多時都係算數. 反正太多咪免費俾佢地寄倉, 唔太多咪自己搞掂囉.

廉航有時會強硬D, 反正你買都係貪平多.

國泰果D, 如果你係貴客, 就算你唔O岩, 佢都買你怕. 好似上次遲到大鬧上唔到機果位, 仲俾佢搭下班機+ UPDATE 去B CLASS 添.

此風不可長.......但係事實.......

大宅

引用:回覆+Babywk+的帖子其實樓主唔知條例,自以

回覆 Babywk 的帖子

其實樓主唔知條例,自以為啱晒,係飛機度亂話人,其他搭客眼中未嘗唔係笑料,希望無自 ...
其實大家都係上來分享下心情 呢度每位回應都好客氣 好和諧 實在吾需要針封相對 希望明白 謝謝

伯爵府

其實出得post就預左有不同回應,不接受並不就是是針鋒相對,謝謝

大宅

引用:其實出得post就預左有不同回應,不接受並不

其實出得post就預左有不同回應,不接受並不就是是針鋒相對,謝謝
無奈

男爵府

其實,我真係第一次聽有人以為上面個位係跟下面個位
定我太out
既然知道不是must,冇位,揾空姐安排,已經搞掂。

男爵府

如果自己頭上已經冇位,我會放附近,我都要小心可能會俾似樓主的人叫我拎返走d野

水晶宮

別人也有付出早排隊上機的,唔認同頭頂上的位置是對下的座位。

木土土    發表於 15-7-19 23:14

大宅

麻煩有時間睇下最初d post先 比人鬧嗰個係我 叧外佢一個人霸左3個行李架 我吾明我想放行李係我附近有咩問題

大宅

終於明白咁多JM 傳說BK 的嘅威力 再見

首頁

尾頁

跳至