自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 十月變形記 於 08-6-30 15:57 發表

最唔好係咁樣諗, 鍾意就生多個, 唔好"偉大"咁為第一個諗!

我都試過話我個妹 "媽咪生你係為咗陪我咋!" 我個妹即時無言, 咁係咪即係話, 佢可以係一隻寵物?! 因為作用一樣
...

講得好!簡直"精彩"!!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

人生要後悔的事可以好多, 所以我選擇活在當下,
我都係生1個就夠,
有兄弟姐妺唔一定可以有計傾,或者互相幫助,
相反可以互相拖累.

唔生又對bb唔公平> 所有愛都比晒佢仲唔公平?

怕第日我兩公婆老左有咩事, 佢冇手足幫手, 佢會好大壓力>
我覺得自己的事自己做, 所以我會well planning 我兩公婆將來既
野, 自己老左唔好要亞仔操心,同時我會訓練佢有獨立處事能力.

唔知你地冇咩見解> 活在當下, 為而家擁有的一切而感恩, 開開心心的過日子已經足夠.

珍珠宮

原文章由 mat媽 於 08-6-30 14:05 發表
我都想生多個.

我問過 d friend (獨子/獨女), 佢話一直以來都好希望有一個弟弟/妹妹喎. 所以佢勸人一係唔生, 一生就最少兩個.

如果你問我呢個有弟妹既, 我會話比你知, 我細個好希望一個人一間房, 返到屋企唔使同人爭電視睇, 唔使爭野玩, 好鬼煩. 點解一定要家姐讓細妹?

人一定係唔知足既, 一定唔安於現狀

男爵府

對. 真的不用後悔不後悔.

如果要求要個妹妹或弟弟陪自己. 真是小朋友角度認為在家多個玩伴而已. 父母卻要由理性出發.

若經濟不許可. 也只會剝削了給大的一切. 再者說長大後互有相量互有倚靠. 也是賭博一般. 以我來說, 長大後拍拖到現在. 我跟朋友傾心事多於兄弟姊妹.

也見不少人有兄弟姊妹的. 萬一父母有事. 經濟環境差的. 根本不能分擔, 而且也像不想理會. 想你推我讓似. 有些甚至引起不少麻煩, 要替他們收拾殘局.

如果只有一個子女, 他們可能更有責任感, 明白自己更需要獨立面對. 沒可能推讓.

當然, 兩個小朋友也有好處. 能力許可最好. 但再生的真的不要太涉及複雜因素如陪大的怕大的悶. 長大多人分擔一切, 家庭看似會健康點等等, 可能只會太理想化.

我也認同父母有足夠金錢退休, 生病及百年歸老時用的錢. 不用煩到子女. 有多少個子女也沒問題. 通常要商量的主要也因為用錢方面. 有錢不怕解決不到.

大宅

我以前未結婚前,都有唸過生兩個,一個仔一個女就perfect啦,但我同老公都有地貧,再生一個又要經歷可怕0既四分之一機會,而且,兩個細路真系要比多好多心機架,再者,經濟都系一個問題,SO,唔會再生,又冇得後悔

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 等待BB的小貓 於 08-6-29 14:51 發表
我下年35歲, 囡囡而家2歲, 我暫時都未有意思想再生bb, 但唔生又對bb唔公平, 怕第日我兩公婆老左有咩事, 佢冇手足幫手, 佢會好大壓力, 同好孤獨, 雖然有親戚, 但呢個年代既親戚已經唔會咁為得人.

唔知你地冇咩見解 ...

我唔明..點解唔生就係對bb唔公平?
生左都可以對bb唔公平喎...細時得到既野會比細佬妹分薄左...大個唔好彩父母早走...細佬妹未出身...咪要長兄當父長姐當母養大細佬妹先?冇手足幫手...都可以係唔駛幫手足手....

有冇兄弟姐妹真係各有好處...

不過如果你只係worry佢大個冇人幫...而想去生 我會覺得奇怪...因為你都講..."呢個年代既親戚已經唔會咁為得人"...兄弟..冇事時就兄弟姐..再大d大家各有家庭..兄弟..都只係親戚黎咋 真係睇唔到咁長遠呢...

反而一個小朋友...自己有d能力..為佢打點好一切重好..

珍珠宮

畀面勳章

如果後生幾年,一定生多個,衣家梗係唔得la, 貴精不貴多算la。

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實如果想生就唔好拖啦,我以前就係咁心大心細,結果連個囡同老公開到聲話好想多個BB先生,而家囡囡同囝囝隔9歲,初時都覺得重新揍過好辛苦好慘,不過隨著囝囝日漸長大樂趣就多好多,話咁快八月中就返K1,到時就多番D私人時間重獲自由.

男爵府

我同老公未結婚個時都係想生2個. 最好就一仔一女. 尢其我老公, 因佢係獨仔, 而且佢亞爸亞媽O係佢1歲前已分開左, 所以佢唔想個仔都係咁孤獨. 我宜家剛剛25歲, 個大仔4歲7個月, 個細仔昨日剛剛1歲. 雖然唔係1仔1女, 但我個大仔比起一個人個時真係開心好多. 而且細仔未出世個時, 見到D同事仔有細佬妹, 佢都識講話點解同學仔有, 佢冇. 佢都識因為咁而唔開心. 到我有BB個時, 佢仲成日問我BB幾時出世. 個細仔出世, 大仔第一次見到細路個個樣真係開心到不得了. 仲番到學校話哂比D同學仔 & 老師知BB出左世喇! 宜家佢有咩都同個細路分, 而且玩玩具都有人陪. 經濟方面~我老公1個人都唔係搵好多. 但我覺得平有平養, 貴有貴養, 冇人叫你冇錢都買好貴既衫, 玩具比D仔女. 量力而為就得喇.

大宅

pamelaywy,

你blog果段 "有個哥哥真好" 寫得好好呀﹗ 而睇完你2個囝囝既movie同相真係好sweet呀! 真係好感覺到你家庭有幾幸福.

原文章由 pamelaywy 於 08-6-29 22:41 發表
我有兩個仔仔, 想分享下我最少要生兩個的原因....

有個哥哥真好
http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/article?mid=139

有哥哥同行
http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/article?mid=284 ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我勁後悔生左一個, 直頭係應該一個都唔好生!! 我個女家陣都話將來一定唔會生, 睇見d 小朋友都煩, 我話, 最好啦, 你咪旨意我會幫你湊添!!

大家唔好炳我, 因為家陣既社會狀況、經濟問題, 真係攪到人都癲!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

多謝各位既意見, 你地見解都好獨到.

等待驗證會員

可能我曾經是獨生兒所以十分渴望有兄弟姊妹, 獨生兒性格上係會比較自我, 不習慣就人, 同唔明白手足之情, 我見我表姊妹細個日日嗌交, 但大咗之後反以感情幾好, 有困難會互相幫忙...

禁止訪問

大宅

原文章由 mimi362436 於 08-6-29 16:12 發表

我就係因為你唸呢樣野..so 我就做左 3 年抱 2 ...呢個動作啦!..
(大果個 22 個 月...細果個 3 個 月)

我同你一樣喎

伯爵府

原文章由 mimi362436 於 08-6-29 16:12 發表

我就係因為你唸呢樣野..so 我就做左 3 年抱 2 ...呢個動作啦!..
(大果個 22 個 月...細果個 3 個 月)

ME TOO~
我都係咁諗,所以再窮都覺得最少要生2個...依家大仔2歲11個月,細仔就黎9個月大~生左細仔後更加覺得生多個係岩既,因為見到大b有左細佬之後比之前更開心,而細b睇住大b玩就會笑到"卡卡聲"..見到佢2個咁樣我真係好開心好滿足~
大b駿逸細b駿晞

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

好後悔!一個都覺得太多
e.g去遊學..3萬幾,2個?咪成7萬?所有嘢X2
oh..my god.....

珍珠宮

原文章由 YANBB 於 08-7-1 00:12 發表
可能我曾經是獨生兒所以十分渴望有兄弟姊妹, 獨生兒性格上係會比較自我, 不習慣就人, 同唔明白手足之情, 我見我表姊妹細個日日嗌交, 但大咗之後反以感情幾好, 有困難會互相幫忙... ...

其實獨生兒係咪一定會自我呢? 我又覺得唔一定

我有個 fd 係獨女, 佢係一個開心果, 好珍惜人同人間既友誼, 朋友滿天下, 可能因為係獨女, 更需要珍惜友誼.

我個仔都同人玩好少同人爭玩具, 而且好禮讓, 我唸佢都明白要好好珍惜朋友.

禁止訪問

大宅

以前我同老公都諗住生一個,但到囡囡2.5歲大,佢開始羨慕同學有細佬妹,又成日希望可以有多個小朋友陪佢玩時,我開始發現,原來係咪生多一個小朋友,唔應該只顧及我同老公既考慮。囡囡需要,同樣重要。

再加上我自己一次經歷,我更加肯定,一係唔生,一生就要生兩個或以上想法。

話說前排我入院檢查,隔離床住咗個好老既婆婆,我相信佢係好有錢。因為佢由澳門過嚟香港睇醫生,無買保險,但乜野大型檢查都做。婆婆係一個神經好緊張人,醫生護士任何舉動佢都會擔心一番,懷疑自己身體有乜野問題。於是佢不斷向佢一對仔女傾訴,佢對仔女都好孝順,好樂觀咁輪流安慰佢。

後來婆婆入咗洗手間,兩兄妹互相訴苦,話真係好大壓力。但好彩有對方一齊,先可以抒緩下。呢個時候醫生入嚟,同佢地講婆婆情況,兩兄妹亦有商有量。

婆婆後來要去買底褲,個女就立刻幫佢去買;呢個時候婆婆要做池力共震,個仔就陪佢去。兩兄妹分工合作,起碼唔使一個人分身不暇。

自從旁觀呢件事後,我發覺將來唔係自己儲定退休金,仔女就完全唔使擔憂父母。當然每個父母都唔想將來仔女要為自己頻撲、為自己憂愁,但現實係我哋始終會老,始終能力會衰退。如果我同老公將來有乜事,除非仔女好不孝,否則佢哋一定會照顧我地。到時如果有兄弟姊妹互相支持,佢哋精神壓力同體力透支都會少啲,呢啲唔係我留多多錢俾佢哋可以補償到。

首頁

尾頁

跳至