自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

貓山公主 發表於 15-9-16 10:34
全部文具必須要貼名
哼~~所以班規講到尾都係方便[管理人]管理班務, 而絕對唔係對七歲小朋友有任何益處的.. 其實都估到位班任係乜野貨色.

男爵府

熱血勳章

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習??

你要好小心處理呀,而家小朋友思想好複雜,要適當地幫佢舒緩壓力呀,你都見好多新聞,細細個就話有壓力就跳左落黎~睇見到心痛,而且你小朋友係病,所以我諗你要就一就~

珍珠宮

小豬澄 發表於 15-9-16 10:59
如果對一個普通學生我覺得唔算太嚴 但對於一個有病既黎講就太太太嚴了

...
而家好多時係無病逼到病的, 有親人係尼種個案.

珍珠宮

引用:轉校啦consider+the+worst,+plan+the+best+

原帖由 elysianfields 於 15-09-16 發表
轉校啦
consider the worst, plan the best
同意,試下轉去一啲真係輕鬆學習既小學,睇下會唔會好啲!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

珊瑚宮

Gwan_Ma 發表於 15-9-16 10:07
阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一出界或有小小"不完美", 自己便要全部刷唒再寫過.

到今年年頭, ...
除咗"每日一定要帶一本課外圖書返學,以便小息或午飯後睇,作為增進/加強閱讀興趣和知識。"(我真心覺得小息係俾人活動同玩。), 我對其他要求都接受喎。

其實係咪你自家RULES 同學校差太遠? 當初點解要揀呢間學校呢? 看來也是一早應該道學校教育理念同你地唔同吧?

allah    發表於 15-9-16 13:29

珊瑚宮

tkkmama 發表於 15-9-16 12:02
哼~~所以班規講到尾都係方便[管理人]管理班務, 而絕對唔係對七歲小朋友有任何益處的.. 其實都估到位班任係 ...
呢啲RULES SET 咗一定有原因, 如果冇人日日去吵鬧邊個小朋友"偷咗佢仔野", 相信冇老師想管到咁DETAIL, 佢地大把工作要完成呀。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習

轉校吧

搵一間合適小朋友既學校吧

子爵府

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習??

轉校,依家先小二,高年級壓力仲大。聽落去真的很擔心,讀書是緊要,但講到底個囡先最緊要。

子爵府

引用:回覆+angela0228+的帖子之前E生同班主任話:

原帖由 Gwan_Ma 於 15-09-16 發表
回覆 angela0228 的帖子

之前E生同班主任話: 如阿女"心態"不改, 唔去克服/面對,
Exactly

男爵府

引用:Quote:原帖由+Gwan_Ma+於+15-09-16+發表本

原帖由 db7mu23 於 15-09-16 發表
嚴過紀律部隊!
依家班主任,是否做過/做緊輔助部隊?
個班主任是否都有病未醫?

用圓形鉛筆寫出既字比六角形鉛筆醜?

食唔哂d飯就罰,一個7歲小朋友係咪應該要用另一個方法教導下佢唔好浪費食物

花盡心神諗埋d不知所謂既rules, 不如專注d教學內容喇

男爵府

wonderlulu 發表於 15-9-16 12:09
除咗"每日一定要帶一本課外圖書返學,以便小息或午飯後睇,作為增進/加強閱讀興趣和知識。"呢樣(我真心覺得 ...

就我個post都有寫, 其實我真係明白班主任所set的用意.
當初因為哥哥都係讀呢間學校, 所以 "一時貪方便" (有學分),
揀咗呢間學校.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習

我覺得唔轉校都要轉班,呢個班主任真係太嚴,小二仲好細個,係,你地話去到邊都好都要小朋友改變自己心態先得,但係繼續喺咁大壓力下,我唔覺得可以自己放鬆到,改變到,佢已經唔舒服 ,仲要迫得咁緊,我怕佢會逃學,去逃避,而做左一d大家都後悔ge事。。

珊瑚宮

Gwan_Ma 發表於 15-9-16 12:53
就我個post都有寫, 其實我真係明白班主任所set的用意.
當初因為哥哥都係讀呢間學校, 所以 "一時貪方便" ( ...
I C, 有時兩個細路脾性唔同, 放係同一間學校, 真係未必合適。外人比較之餘, 唔明其中一人有個人需要, 再唔係就當家長偏心。

如果兄妹感情好, 或者由哥哥同妹傾下點排遣會唔會好啲?

我細個3 姊妹同校, 家姐乜都叻, 我同細妹都好大壓力, 我仲好, 比較任性唔理人地, 妹妹乜都想做得好好睇睇、在意人地評論, 我地都驚佢爆煲, 媽媽又唔係陪返學, 安慰唔到乜。主要係家姐教佢正路搞得好睇, 我就教佢點曳曳地過骨

水晶宮

引用:如果你女女係患病,我認為單單轉校係解決唔

原帖由 teambuilder 於 15-09-16 發表
如果你女女係患病,我認為單單轉校係解決唔到問題。每間學校都有規距要守,而且轉校可能會引起其他問題,例 ...
我跟你想法一樣!

轉校,小朋友要適應新環境,新老師,新同學,新規律,對有焦慮症的小朋友可能仲有更壞影響。反而家長以行動及安慰小朋友,一同幫小朋友面對規條,克服心理障礙,較為實際。還有,盡量避免强調小朋友的“與人不同”,解釋比小朋友知人人皆可做得到,只不過每人用的方法不同,所需時間有長有短,父母一同與小朋友努力便可完成目標。

還有,著重小孩在过程中的心態與付出,令小孩慢慢放鬆心程面對結果。

希望樓主小朋友快快抛開心結,享受校園生活。

dandandan    發表於 15-9-17 15:18

男爵府

以我所知, 學校不能用罰企去罰學生的, 就呢點, 家長己可投訴學校. 我覺得班規太多太苛刻, 而且好以無機會俾學生甘, 講真, 吾好話小學生, 大人番工時, 老細都set定多多規距, 番工都吾開心同好有壓力拉. 你應該同班主任講你小朋友的情況, 班主任吾理, 要再同校長反映, 你囡囡己經甘的情況, 再拖下去....我怕會.....哎

寶石宮

陰公

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

Gwan_Ma 發表於 15-9-16 10:30
回覆 angela0228 的帖子

之前E生同班主任話: 如阿女"心態"不改, 唔去克服/面對,
但咁既情況, 我驚你囡囡會出事, 小心看緊她, 心理病不可看少!
如可以我會轉校!

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一

原帖由 Gwan_Ma 於 15-09-16 發表

阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一出界或有小小"不 ...
好嚴喎
同埋小二仲一定要人用六角形筆?

公爵府

引用:Quote:Gwan_Ma+發表於+15-9-16+10:30+回覆+

原帖由 JunJunJu 於 15-09-16 發表
唔改變外在環境,淨係要一個咁細患有焦慮症嘅小朋友,自己去調整『心態』,我覺得太苛刻
你先係最了解你女 ...
同意
女女心理健康係首要
E排好多唔開心新聞

侯爵府

如果女女真係頂唔順就考慮轉校吧,不過我覺得老師的規條大部分都合理,冇理由為了一個小朋友去改變全班的規條,所以如果頂唔順轉校會比較適合。另外試下搵社工幫下手同女女傾傾。學校有沒有教育心理學家?有的話也可以要求面見

首頁
23456...10

尾頁

跳至