論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Iceman00852 發表於 15-9-30 08:21
賓? 幾歲?什麼理由走?
賓,26歲,仲係朋友个工人介紹自己個妹,嚟前求我direct hire, 講到乜都得,初來一星期做得唔錯,我一返工佢教練精學懶,次次放假遲返,佢個賓姐姐就sent Whataspp 比我話个妹要周食餅,所以遲返,希望我明白。佢想我明白咩?我老公寸佢食咩要食咁耐?剛剛星期日放假早了5分鐘,但比one month notice 比我地,原因是亞媽有cancer請佢前佢黎香港理由是亞媽有cancer, 要賺錢比医葯費,依家走又話要放棄工作照顧亞媽!!!仲喊晒但無眼淚,求佢比多D時間我找工人,她說已將伩sent 了去immigration, 有冇搞錯,即係未通知我地已sent.找佢家姐竟唔覆我,當日叫我請佢亞妹就鬼咁有礼貌。老公上工人facebook, 個工人日日開開心心自拍同玩手機聽歌,唔覺她為亞媽担心,都唔知真定假!

大宅

引用:Quote:Iceman00852+發表於+15-9-30+08:21+

原帖由 unisou 於 15-09-30 發表
賓,26歲,仲係朋友个工人介紹自己個妹,嚟前求我direct hire, 講到乜都得,初來一星期做得唔錯,我一返工 ...
擺明過左海就神仙。
E家介紹係無保証,純粹係多一個渠道去識個工人,
我第二個工人都係direct hire, 情況同你差不多,不過係同事工人嘅朋友。
如果我係你一定好嬲,連個好D大話都唔講,簡直係比人玩。
direct hire都要洗$來港架,佢就唔诜$來旅遊咁。
你覺得最接近嘅原因唔做係乜?

我個賓最終係斷約,16個月,比較下我好彩少少。
我未鬧過讵,但在99家就鬧到八彩,因達唔到99標準。
而我接受能力巳好強,只要做野快手快腳,唔拖黎帶水就得,
只要做倒要求,午睡也可。

大宅

引用:Quote:Iceman00852+發表於+15-9-30+08:21+

原帖由 unisou 於 15-09-30 發表
賓,26歲,仲係朋友个工人介紹自己個妹,嚟前求我direct hire, 講到乜都得,初來一星期做得唔錯,我一返工 ...
佢一早send封信去入境處真係卑劣,E招無得防。

總之,今時今日佢要走,唔洗講理由,

只係睇吓個工人想晤想好來好去,令剩下日子大家好過D,

你個工人咁敷衍態度,連大話都廢事作,

佢唔客氣真係都晤洗同佢客氣,比D乜都唔包仲要轉機嘅機票佢就啱。

佢諗住你揾唔倒人頂佢位,所以唔怕你會叫佢即走。

所以請正ED人,真係唔好彩!

首頁

尾頁

跳至