家庭理財

跳至

首頁
23456...8

尾頁

洋房

回覆 ac321 的帖子

WAH.. 好複雜T_T.. 聽日打比AGENT 姐姐先知.. 唔好嚇我,,我好似就無聽過會扣.. 佢話供完,, 到年紀大左退休,, 無事架話,, 連個本都拎得番咁LOR!

大宅

回覆:而家危疾係有事賠錢,無事儲錢,集人壽,危疾,儲蓄三合一功能

我屋企人之前有癌症,無買保險,結果喺私家醫院用左廿幾萬做手術,之後我幫我家人揀保險買,最後揀左間保險公司覺得佢d單幾好諗住買,結果我自己走去考保險幫佢地買,我咁啱經過見到大家既留言,其實唔係個個保險經紀都咁衰,之前有朋友話想買基金,我都話我唔會做基金單,因為我唔想俾人鬧!我亦想講其中一個個案,我朋友啱啱買左份保險生效第一日,咁啱佢整親入左醫院留院4日,果度醫療都用左2萬幾,全數賠足,所以有時唔係你地諗到咁架,我都從來唔sell人買,多數係佢地想買保險,我先介紹產品,因為我曾經都係過來人,我買保險唔鐘意俾人迫俾人sell,鐘意睇啱先買,所以我成日都同佢地講,有興趣先買,最緊要揀到自己合適既保險公司同產品!就算我自己做保險,都同其他人講,保險公司無死錯人,每樣產品總有佢利弊,睇下邊樣適合自己囉!保險公司著數地方係攞客人錢去投資,但客人如果買左之後都有病賠過錢,其實客人都有得益,啱啱我個客話要轉第2隻plan,果隻每月貴d,但我都俾意見叫佢唔好浪費錢,因為計落條數平d果種著數d ,其實可能有d人咁啱遇到個唔好既經紀先會發生不愉快經歷!我好多年前買果份單,果個經紀都好好,佢果陣知我想轉第2間,佢都會話我揀果間既單幾好!佢會分析每間公司既單利弊我知,等我自己去揀!!我純粹個人意見咋,唔係sell產品,不喜勿插!

大宅

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-5 16:00 所以我

原帖由 Armen 於 15-10-07 發表
我有野想問,我近排睇緊危疾plan,咁呢見到有d 平嘅冇儲蓄成分嘅,但到老就會好貴,有d呢,連儲蓄嘅不過冇 ...
如果你講有d危疾到老d會好貴,呢種應該供唔繼嗎?因為我喺其他保險公司買左呢種危疾,係每年加價供唔斷,所以我而家喺自己做既果間買多份供得斷既危疾,叫做兩間公司都有保我危疾,但如果將來另外果間公司既危疾加到好貴,我就會cut果邊,淨番供得斷果份繼續供,供得斷既危疾,一開始到供斷都係一個價錢,所以一開始平均價都係會貴過供唔斷既危疾,供唔斷既危疾一開始係好平,好似我而家喺其他公司買既供唔斷危疾,買左8年,都仲係幾十蚊,但過多十幾年之後,要去到過千蚊,仲要無儲蓄成份,其實只要唔好買有投資成份既危疾單,基本上供完左成份單,都係回本的!有時我d朋友都話,買保險最抵就係買左之後轉頭就有危疾而賠幾十幾就最抵,但其實應該都無人想要用到呢筆錢!!其實我未做保險前,眼見屋企人有癌症,用左廿幾萬,又無買保險,所以其實保險都有佢既好處既,最緊要你揀得啱自己想要既產品!不過有時有人一句同我講,話保險公司呃錢,我都唔想解釋咁多,因為有時佢要發生過呢d事,佢先會明白保險既重要性,所以一定要佢自己諗得通!我十年前都覺得買保險好浪費金錢,個個朋友都有買,個個叫我買,我話我寧願每個月慳返1千幾百自己用好過,仲咩要買保險,但因為一些經歷,慢慢我會接受買保險係保障自己,同將來我死左,屋企人都有錢殮葬我!將來我死左,我都可以留筆錢俾將來自己既小朋友做生活費!唔洗會怕小朋友無左父母,無左經濟之柱而連飯都無得食

大宅

引用:上次同妹妹一齊聽,妹妹買左儲蓄人壽,亦都

原帖由 Abeee 於 15-10-07 發表
上次同妹妹一齊聽,妹妹買左儲蓄人壽,亦都有叫妹妹買危疾* 但我覺得agent 姐姐幾好丫解釋得,我大約寫低左 ...
其實我認為供得完既危疾會比較好d,平d既危疾,雖然係平,但到50幾歲既時候,已經會好貴,最後因為貴,你就會cut,咁之前買左咁多年,就白供,但如果供得斷果d,你供完左你負擔得到既價錢之後,你之後就舒服d,唔洗每個月再俾,但仍然有果個保障,萬一要退保,都仲有錢攞番,但供唔斷既係一蚊都無得攞番,但就係喺後生時期保費平囉!

大宅

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-1 17:52 以前交

原帖由 kokhin92 於 15-10-03 發表
危疾是為了當大病降臨時提供現金流,呢個時候,你坐緊艇既股票幫到你?定你未供完既樓幫到?就算幫到價位又 ...
請問你買左幾多份?

禁止訪問

洋房

回覆 Soo_ma_ma 的帖子

保3次+成世+
86歲前如果冇事比返曬保費加紅利受保人+
供款期內有事就唔洗再比保費+
100萬保額 (現金)

大概5000一個月 供10年
以前的我,守護每一位幼兒,帶給他們快樂
現在的我,守護每一個家庭,讓幼兒能在有保障的環境下成長

洋房

回覆 sscc0113 的帖子

我果個係供得斷架,, 因為我就係怕老左冇經濟能力供落去先黎有事,,你知LA,, 通常D 病,,退休先出現!! 到時先供唔起又冇保障我就覺得唔抵,, 既然選擇得保險,買個保障, 我都想早D 買斷,,無後顧之憂炸!!! 我都問清楚AGENT 姐姐LU,, 係供22年都同一個價錢, 如果老左大都無事,, 其實個本金都番左黎. 我覺得就好似免費買左個保障番黎咁丫,, 所以個個人唔同掛.. 我計數唔叻.. 但我相信2款都有人會中2 GE!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:請問如一位男士53歲想買一份保100 萬既危疾

原帖由 Soo_ma_ma 於 15-10-16 發表

請問如一位男士53歲想買一份保100 萬既危疾單10 年供斷約 ...
86歲前如果冇事比返曬保費加紅利受保人(既係33年後,無事可攞返大於60萬(但一定少於100萬)
有事就攞100萬(保額)

每月供五仟,
一年供6萬
十年供了60萬

現在投資目標(全世界平均價),是資產價每十年升double ,既係約9厘(因用覆息計)。
以投资計,
頭十年你供了60萬,即是第十年應取得约90萬(因用覆息年金計)。
到二十年後,=180萬
到三十年後,=360萬
、、
你自己計下就明!
點解去到尾,你吾攞返錢,就可保成世!

洋房

ac321 發表於 15-10-18 11:13
86歲前如果冇事比返曬保費加紅利受保人(既係33年後,無事可攞返大於60萬(但一定少於100萬)
有事就攞100萬( ..
危疾最後冇事可以86歲比返錢你其實都係額外野,唔係主力重點
同埋要睇下本身危疾個PLAN係包幾多種病,個常患危疾範圍有幾大同埋UNTIL86歲可賠幾次
假設每個癌症要用100萬
數字黎睇,10年供60萬,儲錢就第10年可以拎90萬,GOOD呀
只不過要考慮多一樣野,就係第10年之前,姐係第5,6,7,8,9年時你唔可以中一次癌症,因為中左你係要倒貼+埋好難再比你再買危疾日後補飛
假設第10年你都冇事,儲到90萬,正呀
係第20年儲錢可以拎到180萬,好多錢
咁就要睇下第11至第20年內會唔會有機會中多過兩次(例如神經、心臟、主要器官、癌症同癌症復發)
如果第11年至第20年中多過兩次,姐係要用200萬,咁又要倒貼,但要記住,儲果舊錢係第20年先至180萬,如果中途第16年拎幫補醫藥費,係會少咁一截
20年後既唔講,都係機率對賭問題
如果敢賭自己可以只中一次加埋可以用資金池去買純危疾冇問題
如果冇咩錢又想短期供曬買儲蓄危疾都係一個CHOISE
無論儲危或者純危,百貨應百客,但如果係53歲,危疾高風期,可以自己諗深一層

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-18 11:13 86歲前

原帖由 家庭守護星 於 15-10-18 發表
姐妹們自己用腦諗下就明:
危疾既定義(自己用下腦谂下啦!),中左賠得既,都冇幾個人可以生存到超過兩年(可查看死亡數字)。要同一人十年二十年之後,再中等二種危疾?
哈 !哈!我可以肯定講你知,香港中六合彩頭獎既人 數一定多佢。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-18 11:13 86歲前

想開到單,就要多 D 用下自己既腦分柝,吾好下下攞上堂 D model ans 出黎用!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:家庭守護星 的帖子

不過你有一個point 係岩架,就係頭十年中在,先有賺!

洋房

ac321 發表於 15-10-18 14:20
姐妹們自己用腦諗下就明:
危疾既定義(自己用下腦谂下啦!),中左賠得既,都冇幾個人可以生存到超過兩年( ...
姐妹們如果真係有用腦諗下就明
唔太鍾意人地得把口講,冇幾個生存到超過兩年,好搞笑
呀,唔係,可能ac321姐姐係講緊末期,但大家如果買得危疾,都相信對自己身體有一定既愛惜同緊張,每年至少做一次全面體檢就梗架喇,你都唔會希望好似佢咁鍾意用自己條命對賭幾時會中第3期,幾時會中第4期架,係咪?
下圖証明一般癌症分開4個期數,如果你認為中左一次非嚴重危疾就冇得救,咁要溫多d書先,研究多d本港同外地唔同癌症既存活率同埋有錢買標杷藥用同冇錢買標杷藥用既存活率影響有幾大差異
另外中左賠得既,都冇幾個人可以生存到超過兩年?
咁你要先搜集資料check清楚第一、第二、第三、第四期分別會賠幾多錢,熟曬bupa,保誠,aia等等公司既危疾plan先,因為可賠範圍好大,當然唔同公司唔同計劃都唔同,例如中左原位癌,賠架,但係咪生存唔到超過兩年?例如發現左1期或2期癌症,賠架,咁又係咪生存唔到超過兩年?
同埋呢家個世代係講緊治逾率同生存期,你同我講中左末期存活率得兩年內就話姐,哈哈,你地都唔想屋企人中左就望佢死硬,都要睇中第幾期架麻,更新下呢家美國醫療用藥既知識先
同埋,一個人十年二十年之後,再中第一種危疾,呢樣野真係好危言聳聽,每個身體部份既患癌率都係公平,有數據睇到,香港咁既環境,食又咁,飲又咁,空氣又咁,你估真係中完乳癌後大腸就會生生性性唔會生癌咩,不過,當然如果你鍾意叫埋姐妹同埋佢屋企人用自己身體做對賭既,你自己諗過啦,但欣賞你思考模式
最後,搵食行開d先好笑,我冇講過任何保險plan既名亦冇淨係講死一間公司,咁樣都係搵食,咁請問你又係咪代表緊反危疾保險既機構搵緊食,哈哈哈!
癌症分期及存活期
癌症的分期,主要根據腫瘤的大小、腫瘤是否已擴散至鄰近淋巴結和腫瘤是否已轉移至其他器官為三大準則。現今醫學界普遍採用由國際癌症聯盟(UICC)及美國癌症聯合委員會(AJCC)共同修訂的分期系統,將癌症大致分為第一期至第四期:
癌症期數準則接受治療後痊癒率接受治療後五年存活率
(以乳癌為例)
第一期腫瘤侷限一處,沒有擴散跡象屬早期癌症,經治療後有九成病人都能完全康復九成至九成半
第二期腫瘤已擴散到鄰近的淋巴結,但沒有波及其他器官或組屬早期癌症,經治療後有九成病人都能完全康復七成半至八成
第三期腫瘤除了擴散到鄰近淋巴結外,還波及附近器官或組織屬早期癌症,經治療後有九成病人都能完全康復四成至五成半
第四期腫瘤已擴散到遠處的部位屬晚期癌症,痊癒率比早期
的為低
一成至一成半

洋房

ac321 發表於 15-10-18 14:23
想開到單,就要多 D 用下自己既腦分柝,吾好下下攞上堂 D model ans 出黎用!

...
欣賞你既想像力,opps分享資訊就等於開單,留言就等於搵食,咁你呢家用腦分析仲唔係想獨食!哈哈猜忌心唔係咁用,如果我話買啦買啦,一定要買aia危疾既xxx計劃,咁就真係想開單喇

欣賞你咁重疑心,係好事黎,同埋欣賞你鍾意用幻想出黎既上堂model ans去做攻擊人論點既一個冇說服力論據,好有趣,真心欣賞你!

洋房

ac321 發表於 15-10-18 14:25
不過你有一個point 係岩架,就係頭十年中在,先有賺!
opps,呢個已經唔係賺唔賺既問題,係錢既靈活性同埋用唔用自己條命去同錢對賭你賭仔性格隨你,但真係認真,特別係有家庭既男女唔鼓勵咁做,諗下自己仔女,再問自己應唔應該用10年,15年時間去對賭自己中唔中招

想知中招機會率,上網一search就知道曬

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-18 14:25 不過你

opps,呢個已經唔係賺唔賺既問題,係錢既靈活性同埋用唔用自己條命去同錢對賭你賭仔性格隨你,但真係認真,特別 ...
ㄧ句到尾,保險公司唔會輸錢給客,來來去去都係自己ㄧ家人的供款~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:家庭守護星 的帖子

你又用 D 數字去引人中伏啦!
我地要睇既數字,吾係睇有幾多人患癌,同埋佢地既存活率。因為 現在一些初期癌症是可及早治療。所以这個數值一定高架!
但,我地係要睇已取得危疾賠償的癌症患者既存活!呢個数字低好多!

所以,這也同時解䆁了,為甚麼很多癌証患者,都不合資格獲取危疾賠償。只要將醫學上的所有癌症list,同保單個list對比下,就即刻知有好多癌症 (死亡率吾大果D)係無得賠架!

洋房

回覆 大力大力 的帖子

保險公司唔會蝕錢比客,正確,認同
呢個世代d人真係愈黎愈多死蠢買保險,仲去保險公司買保險,明知保險公司係賺你錢架啦!

但我就係情願佢賺我少少,我都唔想用自己條命對賭我自己究竟會唔會有事

有起事時,已經唔係我一個人既事,係全屋人既事,自問屋企人拎唔到50萬以上比我醫病,係幾可憐

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 家庭守護星 於 15-10-18 發表

原帖由 大力大力 於 15-10-18 發表
ㄧ句到尾,保險公司唔會輸錢給客,來來去去都係自己ㄧ家人的供款~

...
一句講晒,乜性格都好,最蠢係做傻仔!

首頁
23456...8

尾頁

跳至