心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 KK20010609 的帖子

一路見一路怨,自己玩殘自己!

大宅

回覆:reis 的帖子

原來香港仲有咁多呢d例子!

不過我就相反,細佬之前工作順利,一直都有比家用,請我地及父母食飯車出車入,有咩事第一時間都係揾細佬,由於爸媽都唔想做衰人有時細佬講d岩既野鬧我都會話返佢轉頭,所以有時覺得細佬幾慘

之後佢經濟好似有少少問題,呀媽即刻叫佢唔好揾屋企著數(其實佢冇咁做),可能呀媽覺得做仔一定要養佢,出去乞都要乞返黎,唉,所以而家佢好憎呀媽,冇計

子爵府

回覆 ac321 的帖子

我同你一樣, 我爸爸話女喺生嚟錫同鏦.

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ac321 的帖子我同你一樣, 我爸爸話女

原帖由 QUEEN314 於 16-05-13 發表
回覆 ac321 的帖子

所以由細到大都覺得自己好幸福!

伯爵府

報到。唔好話我比唔到父母個仔,連佢地心抱都比唔上。

複式洋房

seasky21 發表於 15-10-8 08:07
係,我都覺得同阿媽既關係係以錢維繫,屋企個家姐同細佬都覺得我賺錢比較多,好似要錢要識我,特別係細佬, ...
絕對同意: 自從三十幾歲達到父母年齡後,我更憎阿媽,覺得阿媽點解咁對我???????

開這POST非常好,讓一些聰明的JM分析了告訴我o地如何擺脫這些酸苦。

『 唔化的上一代, 係佢地心目中, 個仔永遠都岩嘅~~
父母永遠對女只有 "錢, 錢, 錢" ~~ 』

男丁付少少就永遠都銘記於心,
女兒付了十倍,父母只會貪得無厭話:得咁少?
做少D,比少D,就發卑氣。
我自己的父母少時討論賣女,甚至父兄企圖強姦過..大時偷我金戒指偷我金器,
我們作為女兒仲要比過每次萬萬聲的錢佢o地,佢o地仲對人謊稱「一毫」也無比。
通街唱女待父母不好。

想用我o地女兒一生真心"真錢"去對待父母,想改變佢o地,只會一次又一次傷害自己。
然而父母只會得寸進尺。

quote:盡左本分已經夠,唔會再介懷,是旦啦!

我o地講咁多,因為我o地在意, we care!
做女兒的,出錢出力為佢地,無非僅僅希望得到父母的愛。
『 認錢唔認人』 。 這是不是親情,這是不是父母的愛。 醒啦!JM們 醒下啦!

我們不能改變佢o地偏心,不要再自己呃自己。

o力o力 JM 已經深入分析了,教左我o地如何擺脫這些痛苦。
quote:應該唔妥父母喎,最好生死再不往還!

受JM授教後,我心已經不再那麼痛,也接近真的死心了!

有仔送終,又如何?
作為父母對待女兒殘忍,造諸惡業,受諸惡報。
這類對女兒不好的父母,因果循環,定必 孽債纏身。

別墅

最初會好唔開心﹐我係大女,對落一個妹一個細佬,自細就知父母重男輕女,但係大下大下,就越見明顯,我同佢哋關係最差,細嘅永遠唔會明白我呢個做大嘅要成受幾多嘢,父母會喺出面同親戚講我有幾唔生性,以前都有試過會做啲嘢出嚟希望可以改善關係,不過呢幾年放棄唔再做,能力做到就做,其他嘢唔再理,生養死莽留返比佢哋個仔搞,反正,我做同唔做都無分別,佢哋心目中只有個仔係全世界最好的,有錢比佢咪識我囉!佢哋最好我有錢比佢哋之餘,仲要唔好同人講我係佢個女,有時都會諗我到底係咪佢哋親生?

別墅

回覆 j2707 的帖子

真的,見到人哋老豆對個女係掌上明珠、如珠如寶,自己真係個心會毑住毑住

男爵府

回覆 reis 的帖子

已經無啋我大佬11年, 我地圍村人, 丁權比左佢, 之後佢一直唔做野, 一係就問爸媽拎錢做生意, 每次做2~3年就話唔掂要執, 又問爸媽拎錢填數, 佢唔比家用, 只有我一個供養父母

佢對上一次問爸媽拎錢時, 佢地已經無錢, 我媽叫我買左佢個丁權, 我死都唔肯, 寧願真係有咩事係出面買層樓帶兩老出去住, 都唔會幫佢任何野, 我自問 form 7 之後都無問過父母拎過一毫子, 上大學時因為2哥賭錢, 而我要退學出來做野幫手還錢

個陣初初搵5千一個月, 我就已經比左4千屋企, 淨底1千搭車返工連 lunch 都無錢食! 然後當時公司個經理太衰, 我嬲嬲地唔做, 無返工無比錢屋企一個月, 阿媽就鬧我返工甘耐一個仙都無比過佢! 嬲到我! 你自己比左個仔填數, 無錢儲到, 唔代表我無比過, 係咪比家用都要有証據留底!

然後個十年我都唔開心, 一咪只顧住工作搵錢, 屋企都唔想返, 所以成日都OT, 每月比家用好似當交租甘, 個陣轉左trading garment由低做起, 做左4年就已經升到manager, 先叫開始有錢儲到, 但呢行係香港愈來愈差, 要搵錢就愈做愈辛苦, 試過 2年 365 x2 日無放假每日做15hrs 不停飛搵單搵客搵廠.. 挨壞左身體之餘連過正常人生活時間都無

而家36, 先開始覺得人生好迷茫, 想轉工, 無degree 原來轉唔到, 做番老本行呢, 可能已經要去孟加拉印度呢d 地方至生存到, 甘就算想part time 讀都難. 想拍拖結婚呢, 條件好既已經上晒岸, 淨低試過算好仔但無錢既, 唔緊要, 我搵到錢呀嘛, 但原來當個男人無負擔佢真係可以當你無到, 無錢本pair 乜都唔計劃, 連生日食過飯都求x 其, 大家層次唔同真係連辛苦既定義都可以差距好大

打左甘多字, 結論其實, 係咪男人靠得住豬乸會上樹?

男爵府

puresthell 發表於 16-7-3 22:09
回覆 reis 的帖子

已經無啋我大佬11年, 我地圍村人, 丁權比左佢, 之後佢一直唔做野, 一係就問爸媽拎錢做生 ...

支持你,你以後要保重身體,你一個頂全部辛苦你,多D來呢度呻下,大把人支持你

別墅

我都係圍村人,做女喺圍村,最大同最細都差唔到幾遠

複式洋房

回覆 puresthell 的帖子

真的,有相似背景的JM,也有類似感受的,

來呢度呻下,

有一些JM能夠與你共鳴,分擔辛酸,支持你。

她們又有一些很堅強又聰明的JM,會建議你如何思考,如何做。

o力 JM 甚至能幫到 ,精神心理醫生 都無法幫的。因為,心理醫生佢哋老豆對個女係掌上明珠、如珠如寶,

你同佢哋講,佢哋好多只會講風涼話。

比家用都要有証據留底 ?

點全都有証據留底 ah ?

比得就即係不打算拿番,否則我們就不需要比,就係點比都無法得到一丁點一絲一毫的愛回來嘛。

拿完我的錢,先肯在很多年以後打過一次電話來假意關心。

作為一個騙子母親, 假意關心,都不做功課。

佢話十二月佢o係香港她自己覺得冬天寒冷好凍, 打過一次電話來澳洲叫我多穿厚的衣服。

『o矣』 ... 不過我係澳洲 ,十二月夏天非常炎熱呢。

真的很有心。 o矣 ...

與此同時這個母親,不忘叫我『寫信』,聲稱我是會住在他們的公屋的,

使他們仍然可以有足夠的人數轉到其它same size高層單位。

但後來回去探望時,他們就大大聲聲話: 『我 間 屋 係 比 我 個 仔 住, o吾 歡 迎 你 來。』

( 係租的,不是買 ... 『我 間 屋』 ... 笑死 ...無你個女,你個妹,你都睡緊街啦) o矣 ... 關心 o咼!...o矣 ...

大宅

畀面勳章 陪月勳章

reis 發表於 15-10-1 18:20
知道這裡有好多姐妹其父母也重男輕女,大家齊來吐苦水,互相支持,
利申,已和哥哥反面冇溝通8年,但我有養 ...

Me too

大宅

reis 發表於 15-10-1 18:20
知道這裡有好多姐妹其父母也重男輕女,大家齊來吐苦水,互相支持,
利申,已和哥哥反面冇溝通8年,但我有養 ...

唉,我同樓主一樣,同啊哥唔岩,从來沒有講野,一講野就好像要開片,我都係有養我媽,阿爸過咗生10幾年了

首頁

尾頁

跳至