自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 皓雪媽媽 於 08-7-18 12:13 發表
有點擔心,雖說上幼稚園時會教,
但大部份小朋友都好像在2歲便懂了,而且程度還要高很多。
我知道不能比較,但他這種程度/學習態度,到幼稚園不知怎算。
我已經用心教他,但他偏偏一個也記不入腦,
每次問他,都是胡亂答一番。 ...

放心喇!我仔仔讀幼稚園就學識晒囉!之前未讀書都有教过下、但唔上心、到而家已經全部記得、所以唔使擔心!小朋友番学就會叻好多!不果記得到时要常常同佢温習、加強佢記憶力呀!
哈哈~~~~~~~
我家有個多嘴怪呢?~~~~~~~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡2歲前連嘢都唔識講呀,但2歲多D返咗N1之後,就勁多嘢講喇,ABC佢都唔認得架,但係就識唱ABC隻歌囉,我諗學校有教架,仲成日喺屋企唱,去到D 賣VCD COUNTER度又企度跟住唱,仲死都唔肯走添!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

7周年華麗國民 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女淨係識唱,讀同睇就未完全得,佢而家3歲半
原文章由 皓雪媽媽 於 08-7-18 12:13 發表
有點擔心,雖說上幼稚園時會教,
但大部份小朋友都好像在2歲便懂了,而且程度還要高很多。
我知道不能比較,但他這種程度/學習態度,到幼稚園不知怎算。
我已經用心教他,但他偏偏一個也記不入腦,
每次問他,都是胡亂答一番。 ...

大宅

原文章由 gogoblue 於 08-7-19 12:45 發表

你個細仔同我個女一樣呀...把口又靚,又有小聰明,唯獨是讀書好差..

我鬧住佢黎教又試過...玩住黎教又試過都係認唔到既
我就咁寫個G字問佢,佢唔識讀,ABC讀哂出黎...但撘LIFT個時,又好鬼大聲話:媽咪,呢個係 ...

一樣呀,又係把口得,窒你又得,tum你又得,係無心機學正經野。睇黎我地要多d交換下心得,過返兩招!

公爵府

我個大女而家3歲半,a-z唔認得,但識唱abc song,講a-z ok,數字可以數1-3x,不過唔認得,顏色唔認得,形狀好d,認得

我初初都好擔心,因為9月k1,而佢係超大女,因為係12月出世,遲一年入學,本身諗住會大d輕鬆d,原來都係未識,我問個係st.cat教既朋友仔,佢話其實3-4歲唔認得唔奇,真係好多都唔識架,有d k3都未認到,佢話唔使擔心,慢慢就會得架喇~

[/url]

公爵府

叫c6睇下個topic先,咪等佢以為係我唔教亞女,佢以為人人都3歲學到,比佢知下都有好多唔得,講佢又唔信,比佢睇下大家既心得先~

[/url]

大宅

我個女3歲幾都未識晒A-Z,1-9都算識有時會唔記得1,2個,數數目可以由1數到19,我無刻意教....
佢返n1之後學校教左,佢會主動講我知,有時我問呢個係乜嘢英文字,佢又會專登講錯.....所以都係老師教好過我哋教~~

樓主:唔洗擔心,相信返左k1會慢慢學識的。

大宅

我個女就快3歲都未識晒啦!!
有咩問題呀??
咁細個....成日要佢背野都好辛苦o者....
會唔會太大壓力??

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔2歲前識唱成首ABC Songs~
但依家都唔係好識分架...大約認得10個度啦~

我唔係成日教佢架...得閒見到一個字母又講下,即係唔係好刻意去教,因為佢根本唔會坐定去聽你講,由細到大比佢睇下書仔...bb時就6黎咬,大個d,直頭唔睇,甩開本書...
我仔識大約果10個字母...多數都係自己玩玩下野無情情走黎同我講...媽咪呢個係咪I呀?跟住睇睇下野又會問我呢個係咪M呀?

據我所知幼稚園好似唔係順序教架...教下A又教下K咁樣架...我個fd果間就係咁,我個仔9月會讀同一間~

唔,我覺得番學都會學既,我唔會太刻意教佢,我驚佢第時冇左興趣~即係覺得,車我都識啦,又或者我都知道啦,咁老師講時我怕佢冇興喳...
依家就好似係打左個底,老師教佢時佢會記得...e咁熟既我都見過下或者聽過下喎,跟住老師幫佢加深個記憶咁都幾好丫...

不過係我自己諗法姐~mouth:

我個仔由細到大都冇番playgroup果d呀,不過佢講野算叻,成日i li ba la,同埋學校有同佢上過幾日預備班咁比佢熟習~好明睇得出老師講既野...佢會好肯去聽囉~番到學校果度,佢又會周圍問下老師呢個咩黎果樣用黎做咩~所以我覺得某d野真係比老師去教會易過我地自己教~
可能依家好多小朋友早番N班,早學野,樓主你咪會覺得自己bb唔叻囉~
但其實都唔係,3,4歲都未識我都聽講過啦~唔好咁擔心~

[ 本文章最後由 kawai928 於 08-7-20 01:56 編輯 ]

大宅

原文章由 Unclejt 於 08-7-18 12:45 發表
係啦,有乜問題?

BTW, 聽講有d小朋友三歲識背乘數表tim...

騎騎
我小朋友便是、三歲
在K 1 一個月裏識背晒全部( 1至 10 )乘數表、
五日識背詩『滿江紅』
另五日識背唐詩『木籣池』全首、
~~~~
不要驚呀、不是我教、
是學校、坐校車的時候『叔叔和姨姨』教、
車程15分鐘、
是呤口黃、小朋友當歌仔唱、
其實囡囡不知點解、
到 K 2 時 我才塭唐詩三白首、
給囡囡看、她真能、認讀、學會了許多生字、
但到現在今九月升小一了、
識背唐詩二白首、
但我一首唐詩的解法、何為『木籣池』???
都沒有說給囡囡知、
當遊戲和呤口黃吧
放心吧! 樓主、不用太緊張、
小朋友到時會跟大隊、一齊學、
成績往往令妳好驚呀、

[ 本文章最後由 joefoon 於 08-7-20 03:16 編輯 ]

複式洋房

多謝大家的分享,令我想通了很多,大家互相交流,總好過我自己胡思亂想,還錯用方法,令致母子感情出錯!可能真的時間未到,就等開學吧!

首頁

尾頁

跳至