懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 snoopymom 於 08-7-22 14:17 發表
Oh, 咁我買個個好似同你唔同
但成份差不多
以下係網上的description
我個個包裝上面就寫孕婦都用得
不過真係得wor
我連續兩晚食一茶匙
第二朝飲完包凍鈣c寶就有便意啦
飲熱野就無反應 一定要飲凍野 (係雪櫃取出待5分 ...

有寫孕婦都食得就ok la,牌子無乜所渭,反正成份差不多
我都係一食完第二朝就有得去,所以有mummy食奇異果/西梅都唔得,我都會介紹比那些mummy,我而家都係隔日先一茶匙

複式洋房

我自己之前都有試過一兩次便秘,不過無理佢,咁諗住食粟米片+奶會有益啦對bb,點知食完會肚疴,疴咗3-4次,之後我就醒,晚上食,第朝有得去大大之如,仲唔肚疴,因為過咗一晚食咗咁多嘢就唔會肚疴,
可試過想飲凍嘢(果汁),但老公唔比, 咁我係百佳見到popper juice紙盒唔凍6pack/set,250ml/paack蘋果汁,買來飲,但飲了之後好胃口同埋1各後會便便,咁我就會知道可以幫助大便了,同埋唔怕肚疴bb會無nutrition,醫院都會比patient飲呢隻果汁,

複式洋房

每pack$25.9,貴咗少少,不過有益

男爵府

我呢排停咗飲奶之後, 就有痾的情況, 秘便又唔係好覺啦, 回復番好次以前咁, 所以嚟緊都係唔飲奶, 早上食雙層芝士火腿三文治, 日日一個apple.

大宅

我由20wks開始就勁便秘,食火龍果都要個幾星期先可以柯出嚟!每兩日去得一兩粒,仲要柯到出血,醫生話可能係自瘡.
其實我每日都有食西梅,橙,半斤菜,都唔知點解會咁?
我mami話我d腸熱,但我係涼底,所以唔敢食涼嘢!
我到咗26wks終於定唔順,去咗食半碗龜苓膏,第二日即刻去到厠所,勁開心!!

大宅

你會唔會係食佐d prenatal vitamin 令你便秘?
我試過食一種, 一食就疴唔出..好鬼辛苦!
之後換過另一個牌子organic 的..即係無事!

同埋再食下yogurt 喇 , 有隻danon 出的 activa..好掂..我食佐都暢通佐!

大宅

我間唔中都會便秘, 我發覺食西梅同燕麥都會勁肚痛, 我會在早上飲一杯暖蜜糖水有時都ok!

大宅

我有左之前食開通便丸,一知道有左就唔敢再食,跟住就去得好困難。試過食大量菜都唔得,後來要兩餐食麥皮先去到。平時早餐習慣3-4匙麥皮加熱水就咁食,而家連晚餐都用麥皮代替飯,好work架....

子爵府

食o下yogart 同飲多d 水都好好o甘~~

原文章由 yanyan0218 於 08-8-19 12:26 發表
我有左之前食開通便丸,一知道有左就唔敢再食,跟住就去得好困難。試過食大量菜都唔得,後來要兩餐食麥皮先去到。平時早餐習慣3-4匙麥皮加熱水就咁食,而家連晚餐都用麥皮代替飯,好work架.... ...

大宅

如果西梅汁都不成功, 試一下暖檸水, 方法:
一早起床, 空肚
一大大杯暖水
大半個檸檬切搾汁
不加糖

喝完一會就可以吃早餐了

我自已極有效, 這是一位營養師朋友教的, 她說檸檬和暖水對腸道會刺激 ^^

麥片, 麥包, 兩餐每餐各一碗菜, 都有幫助~~

[ 本文章最後由 gracedolly 於 08-8-19 15:21 編輯 ]

民房

不如你問o下醫生你可唔可以用甘油 pump 或甘油條啦! 我覺得都 work o架!
Twin A 6wk6d---10mm
Twin B 6wk5d---09mm

禁止訪問

大宅

試下食奇異果丫..
都幾work ga..
一日一個. 又多vit c , 又可以通便..

民房

超級勁便秘

I found this talk can share with yours ...

想知道如何利用天然方法解決便秘問題? 歡迎出席Organic MaMa 有機農社舉

[Hide Quoted Text]
> 之自然療法之 "便秘" 篇, 了解更多更新的健康資訊.
>
> 講座內容:- 分析10大引致便秘原因
> - 便秘對身體的影響
> - 長期依賴排便藥物之副作用
> - 介紹天然排毒食療
> - 天然洗腸療法
> - 自然療法治療便秘
>
> 日期及時間:2008年9月13日(六) 下午2:30 – 4:00
> 2008年9月17日(三) 下午7:00 – 8:30
> 地點:灣仔灣仔道101-103號明德商業大廈8樓B室
> 主辦:Organic MaMa 有機農社
> 費用:全免
>
> 查詢及留位熱線:(852) 31794623及[email protected] (請留下姓名及聯絡

民房

超級勁便秘

I also constipation many years.. ate Vitaman C and drink prune juice to solve the problem ..

I bought from Organic mama Ltd , they have professional to give you advice case by case wow

www.organicmama.com.hk

別墅

每朝起身咩都唔好做,第一時間飲兩至三杯水先刷牙洗面,每餐之前都先飲一杯水,好WORK咖!
唔好用通便O個D塞呀,會影響BB咖!!!你可以試吓飲纖維粉!
日日食西梅,食菜,APPLE,橙,放鬆D,心情都會有影響咖!!!
原文章由 leehyori 於 08-7-18 14:38 發表
我由上星期四開始(7月10日)到而家(18號)都冇大便, 而家個肚谷到好似5個月咁大, 體重方面重咗成10磅, 好辛苦呀!!
其實我唔係一啲都去唔到, 而係每日只係去到一兩粒, 好似西梅咁大粒啫, 而我每日都飲奶, 食橙同大量嘅 ...
7w O.77cm
10w  3.5cm
12w  7.06cm

公爵府

畀面勳章

我個醫生叫我唔好飲纖維粉,叫我用甘油泵,但係用左甘油泵個肚好痛,好似攪肚痛咁,其實可唔可以飲纖維粉架,因為去唔到真係好辛苦

男爵府

睛靈勳章

超級勁便秘

唔好太緊張,我嗰時坐足40分鐘都痾唔出,行又唔係,坐又唔係 試吓食飽去散步,因為我每晚散散吓步後就趕住返屋企痾

民房

但我見佢有晒無花果, 西梅, 又有乳酪,
好似幾好........

羅望果子肉好似係泰國出產既果實, 我去過泰國時買過黎食, 食完真係勁去到, 但係香港冇得買.....

天然之便秘解決方案
我們的腸道可儲存大約11磅殘渣物體,我們若無法每天順利排便,留存體內的宿便會形成毒素,毒素隨著血液流轉全身,造成很多毛病,輕則便秘、口臭、腹脹、或水腫,重則降低免疫能力,衍生很多身體毛病。
Ortis之Fibre Cube﹝柯得仕果纖﹞含大量天然食物,其中之無花果、羅望果子粒、及葡萄核 精華素,可增加腸道細胞蠕動能力,清洗腸道,Fibre Cube的效果跟自然排便毫無分別,不會痾也不會瀉。
當我們了解到腸道竟然儲存了11磅殘渣,我們便明白排便的重要性。
功效:
排除宿便,解決便秘。保持腸胃清潔,令精神清爽。
食法:
保健者食半粒,有宿便困擾者食一粒,再飲半杯至一杯水,10至12小時後便自然排便、排毒,服食一個月便去除水腫。
成份:
無花果(75.4%),西梅(1%),椰棗醬(8%),乳酪,羅望果子肉, 葡萄核精華素,木瓜汁及檸檬用作為天然防腐劑。
香港零售價﹝只供參考﹞:
12粒裝:HK$238
原產地:比利時

民房

我試過 返工時 因為便秘 入了廁所半粒鈡 (個肚又痛 但係又痌唔到 總之唔上唔落) 攪到個同事 入黎廁所找我 問我起唔起度 (可能怕我暈低左) mouth:

首頁

尾頁

跳至