親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-11-14 發表如果

原帖由 be 於 15-11-14 發表
謝謝你的詳細解析,其實我想自駕的,台中機場,清境1晚,埔里1晚,日月潭1晚,溪頭杉林溪1晚,阿里山1晚, ...
日月潭去阿里山。住阿里山森林公園附近。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-11-14 發表如果

謝謝你的詳細解析,其實我想自駕的,台中機場,清境1晚,埔里1晚,日月潭1晚,溪頭杉林溪1晚,阿里山1晚, ...
日月潭去阿里山,返落住嘉義好趕好趕。

珊瑚宮

日月潭可以慢慢駕車到阿里山6-7小時。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 queenielovepang 於 15-11-07

原帖由 join2004 於 15-11-13 發表
請問住嘉義一晚,去阿里山行一日。跟住搭火車到台中,會不會很趕
會啊,根本無時間俾你做到,淨係搭車都做唔到

複式洋房

引用:Quote:原帖由 queenielovepang 於 15-11-07

原帖由 be 於 15-11-13 發表
請問你由清境去阿里山是怎樣去的,包車?坐公交?
坐公交,個時預時間好足,去完清境就去嘉義住一晚為第二日去阿里山準備,第二日去阿里山

伯爵府

引用:Quote:原帖由 be 於 15-11-13 發表請問你由

原帖由 queenielovepang 於 15-11-14 發表
坐公交,個時預時間好足,去完清境就去嘉義住一晚為第二日去阿里山準備,第二日去阿里山

...
謝謝回覆

伯爵府

引用:Quote:原帖由 be 於 15-11-14 發表謝謝你的

原帖由 12312 於 15-11-14 發表
日月潭去阿里山,返落住嘉義好趕好趕。
咁我要住在阿里山上對嗎?可以推薦一下應住邊區嗎?因現在剩下的時間不多,本來決定唔去阿里山,點知老公突然話好想去,開幾耐車都唔介意,抱歉問題多多

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-11-14 發表日月

咁我要住在阿里山上對嗎?可以推薦一下應住邊區嗎?因現在剩下的時間不多,本來決定唔去阿里山,點知老公突 ...
你有車,住阿里山森林公園附近就可以了。

(上阿里山網看下)

(不要住玉里,除非你想零晨4時駕車上阿里山看日出)

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-11-14 發表日月

咁我要住在阿里山上對嗎?可以推薦一下應住邊區嗎?因現在剩下的時間不多,本來決定唔去阿里山,點知老公突 ...
日月潭-阿里山住一晚。

第二天。中午阿里山出發--奮起湖-嘉義/台中(住)

伯爵府

引用:Quote:原帖由 be 於 15-11-14 發表咁我要住

原帖由 12312 於 15-11-14 發表
你有車,住阿里山森林公園附近就可以了。

(上阿里山網看下)
謝謝你的寶貴意見

伯爵府

12312 發表於 15-11-14 13:19
日月潭-阿里山住一晚。

第二天。中午阿里山出發--奮起湖-嘉義/台中(住)
多謝你的意見,我暫時hold了一間民宿,在奮起湖附近,開車到阿里山火車站要1hr,因為我唔想老公由溪頭開太耐車到阿里山森林區,加上民宿可以看到日出和雲海(好運的話)

大宅

回覆 be 的帖子

http://531.okgo.tw/index.html

http://www.tripadvisor.com.tw/Hotel_Review-g1433864-d2686381-Reviews-Alishan_53_1_Homestay-Chiayi_County.html

Apr 2015 一家3口(小孩4歲)住E間. 乾淨企理, 交通方便, 門口就有來往阿里山遊樂園巴士站. 一個鐘車程(即係大概嘉義去阿里山全線o既中間, ie 2hrs). 民宿側邊就係二延平步道入口. 步道有觀景台可以睇日落. 沿途有茶園. 由於我地上阿里山果日要趕上搭今年最後3班沼平線蒸汽火車, 所以民宿主人幫手準備外帶早餐.
提外話, 我地入住期間, 民宿o岩o岩有代報賞螢團. 下午5點左右有車黎接我地去奮起湖. 費用包一個鐵道便當(換領券). 自己行完奮起湖, 食埋便當, 晚上7點左右專車就會係7-11出發去睇螢火蟲. 睇完直接送返民宿.

我另外o既屋企人今年暑假就住神禾
http://www.tripadvisor.com.tw/Hotel_Review-g1433864-d1866714-Reviews-Alishan_Lauya_Homestay-Chiayi_County.html

伯爵府

回覆:efcgk 的帖子

多謝你的意見啊!相片很美

首頁

尾頁

跳至