自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:魚檔切魚,中間留底既魚肚食得嗎

我唔食,不過我老公鍾意食。

我哋買魚好少買到有,有次買到有,我老公不知幾開心。

伯爵府

回覆:魚檔切魚,中間留底既魚肚食得嗎?

阿囡超鍾意食,買魚必叫買魚勝留魚肚。

我會將魚肚不單放氣,而且要由內向外反轉來洗,洗走一層血管壁,咁就唔會腥。

另外,魚內臟完全洗走,記著魚內部有條血管都要清理,然後我會放回魚肚在魚內,當魚蒸時,魚肚可吸收多點魚鮮味。

海魚嘅魚肚比淡水魚無咁腥,洗魚時已經feel到。

大宅

引用:阿囡超鍾意食,買魚必叫買魚勝留魚肚。我會

原帖由 lalalumlum 於 15-10-30 發表
阿囡超鍾意食,買魚必叫買魚勝留魚肚。

我會將魚肚不單放氣,而且要由內向外反轉來洗,洗走一層血管壁,咁 ...
魚肚不單放氣,能由魚身內取出嗎? 有㸃難度高

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

之前有期bk媽興過diy花膠,叫魚檔留低靚標曬乾佢,我都玩過。

伯爵府

homecooking168 發表於 15-10-30 09:09
魚肚不單放氣,能由魚身內取出嗎? 有㸃難度高
Of course!輕手d。
我試過成隻魚肚攞出嚟,仲脹卜卜。

別墅

引用:Quote:原帖由+陳米奇+於+15-10-28+發表咁魚

原帖由 pochario 於 15-10-28 發表
段兩稱嘅黃花通常有魚春,我買親都有魚春。記得唔係一兜兜買果種喎。
Thank u!!!

別墅

引用:Quote:原帖由+陳米奇+於+15-10-28+發表咁魚

原帖由 pochario 於 15-10-28 發表
段兩稱嘅黃花通常有魚春,我買親都有魚春。記得唔係一兜兜買果種喎。
Thank u!!!

侯爵府

講起魚肚魚春,魚扣都好好食

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

我至愛

子爵府

回覆:魚檔切魚,中間留底既魚肚食得嗎?

我搶食魚鰾架

大宅

引用:Quote:homecooking168 發表於 15-10-30 09:

原帖由 lalalumlum 於 15-10-30 發表
Of course!輕手d。
我試過成隻魚肚攞出嚟,仲脹卜卜。

大宅

引用:之前有期bk媽興過diy花膠,叫魚檔留低靚標

原帖由 seaman1982 於 15-10-30 發表
之前有期bk媽興過diy花膠,叫魚檔留低靚標曬乾佢,我都玩過。
diy? 㸃整? 煩嗎? 腥嗎?

首頁

尾頁

跳至