婆媳關係

跳至

首頁
23456...10

尾頁

別墅

回覆:你入門時,奶奶送咩俾你?

毛都無條

男爵府

引用:回覆+ky0416+的帖子呢種情況我有見過幾個。

原帖由 M.A.C 於 15-11-02 發表
回覆 ky0416 的帖子

呢種情況我有見過幾個。有些6299怕新抱入門後唔生仔會虧蝕比女家,所以一定等生左個孫 ...
我就係咁,結婚6299送既豬牌同戒子係我老公出錢買,買完俾佢地俾我。佢地話有對家傳金呃,所以無買,點知我入門個日無俾我!!! 其實我幾嬲,不過算,因可點,安慰自己嫁俾老公唔係為左金器、同本身我老公由拍拖結婚生b都買好多手袋同珠寶俾我,已經足夠。

到我結婚無耐有左兼生完b, 有日就無離拉更囉出來送俾我

大宅

一個豆腐潤咁細既金牌囉。

子爵府

利是10元

大宅

我老全家6兄弟姊妹,得佢大佬送咗一隻鈪俾我,我老公自己俾錢買對龍鳳鈪當係99俾我,不過算啦!我99好大年紀,我都唔想用佢啲棺材本;但我媽買咗好多金俾我,嚇親男家啲人

大宅

大豬牌一個
粗龍鳳鈪一對

禁止訪問

大宅

龍鳳鈪一對

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

龍鳳呃,金器,戒子。

子爵府

回覆:KYU_CHEER 的帖子

一對加埋重一両嘅龍鳳鈪,呀b出世後就賣返比金行換平安鎖

大宅

用c6條金鍊加錢換左對龍鳳厄,cheap爆

伯爵府

回覆 htsims 的帖子

你講既有可能會有人嫌棄,但我地指既非討厭99比舊野,而且低裝既無心借花敬佛。文中有姐妹話對手鈪係10年前買定送比姑9結婚用,但後來無機會送比姑9用,但又唔係大婚之日送比新抱喎,要等新抱生仔後至攞出黎講明補送,係咪嬲到震??

如果係家傳長輩結婚或用過而流傳落黎又完全唔係咁講啦!
我家親戚都有咁做過,但有些殘缺損毀,點都攞去金舖維修和重新鑲嵌架。

伯爵府

回覆 mrsbbq 的帖子

咁有老公補飛就足夠啦!結婚個日有老公補數都起碼可以挽回面子。

複式洋房

借佢自己的鑽飾畀我! 話買好浪費喎... ...
MCC

男爵府

我6299都係傳統個種,仲要咁多人望住,呢d門面野會做足,所以都有送,仲同自己阿爸阿媽買既份量差唔多

但我有一個朋友就乜都無,6299,阿媽阿爸後母乜金器都無買俾佢。佢msg問我可唔可以借我個d比佢,因為唔想為咗戴一陣而要洗咁多錢(金價高峰時期) 雖然之前我地都幾friend,不過佢結婚前幾年已無再聯絡) 我只好答佢,呢d係自己父母同老公父母比我既祝福,點借得比人架,唔吉利為由推咗。同佢講其實而家好多人都係咁唸,可以去租。但佢又唔肯,最後結婚當日我見佢自備咗金器同自己戴埋先出嫁,都幾慘。

男爵府

奶奶送了一對ok得睇金錒,一條一兩重豬牌, 老公送了金耳環。

男家親戚零金器比我

我媽咪買比我個對當然有份量,亦送了好重金頸鏈,卡半鑽石,翡翠等,女家金器亦多到戴唔晒,用條金鏈穿住d手錒掛頸。一入男家門男家親友話我多金器,進場敬酒時,賓客哇一聲...

侯爵府

回覆:KYU_CHEER 的帖子

一套珍珠首飾,鑽石手鏈一條,龍鳳䤥一對

大宅

我未過門 但奶奶同老爺離左婚 奶奶一早講定如果擺酒要係帖度寫不用人地比人情 避免奶奶既親戚朋友黎會有壓力⋯⋯⋯⋯⋯

公爵府

引用:Quote:原帖由 KYU_CHEER 於 15-11-01 發表

原帖由 cream090909 於 15-11-01 發表
佢話佢唔方便,問左我拎左三萬,買左一對唔洗一萬既呃比我...
嘩!cheap到爆!
打斧頭都咪咁狼死吖!

大宅

我唔係HK結婚,佢地無咩送金習慣。加上我地都決定得好突然,只簽紙無行禮。心裏面有唔舒服的,因為老公係再婚,心入面成日想像以前果個有行禮有擺酒有做足仲有去美國蜜月。

但最終簽完紙第一次返佢媽媽屋企時,佢媽媽俾左佢以前戴落的紅寶鑽石介指我,我係完全唔岩戴架太大,不過因為呢隻介指,都釋懷左好多,而且都算係由男家傳落黎,第時俾自己個女或新抱的話都算一代傳一代。
由隻身到日本至落地生根

首頁
23456...10

尾頁

跳至