跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 bvlswsp 於 15-11-13 發表個

原帖由 Happy小米 於 15-11-13 發表
咁宏x 校長以前果間又幾多線。。如今咪又咁多人報讀
做宏信校前,封校長就係信義書院校長,現已執笠,校址亦即係啟信現址

男爵府

好媽媽勳章

引用:啟信係私校,我相信佢唔會攪衰自己個名吧而

原帖由 yhf 於 15-11-14 發表
啟信係私校,我相信佢唔會攪衰自己個名吧
而家個個聞TSA 色變,直資私校大把市場
我真係唔信會收生不足,
你講出重點 直私大把市場

任何一間小學, 一轉直資,收你三四五千一個月。

大把人爭住讀

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+babysoon+於+15-11-14+發表學

原帖由 Happy小米 於 15-11-14 發表
我諗自己控制到的,係兩手準備,如hold多一個offer, 或照參加大抽獎。

私校有offer照抽冇問題的。
私校可以大抽獎,即係可以hold 住個位 照大抽獎,抽到心儀小學既相信好多人放位。放位情況好有可能高過宏信李小圓玄 因為直資學校既學生 好多已經放棄咗大抽獎
立即Call 報過名既去讀?人地可能已經㨂唒學校
立即6月7月再招生?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Happy小米 於 15-11-14 發表

原帖由 babysoon 於 15-11-15 發表
私校可以大抽獎,即係可以hold 住個位 照大抽獎,抽到心儀小學既相信好多人放位。放位情況好有可能高過宏信 ...
你這個假設,係假設家長以津校為首選,咁你就錯了!

再講多一次,新界西北只有唔夠500個直私學位,你覺得這大片地方,需求直私happy school,
少過500個家長?

如果家長理念唔同,真係唔希望走黎讀。去選心儀津校吧!

就算係最後少過100個,咪仲好,我地更加小班教學。

覺得信義會會因為收唔夠唔開,係咪天真左啲?

如果係咁,人地就大包圍,唔止只收小一,收埋小二小三,仲保險啦!係咪?

大宅

回覆:大家對啟信英文小學有咩睇法?

我有朋友係退休的小學副校長, 佢好recommend我去報新校。原因係新校比較有heart啲, 因為佢哋一定唔會想做衰個開頭,唔會亂收學生。新校係有好多未知,但我覺得校長好,有心做的話,間學校唔會差。
元朗天水圍咁多學生,唔會收唔夠人的。

當然,每個人都有唔同意見同要求,我只係想揾間唔係催谷的學校,因為我唔認同贏在起跑線上。

小寶貝兒    發表於 15-11-15 18:32

珍珠宮

Happy小米 發表於 15-11-15 16:57
你這個假設,係假設家長以津校為首選,咁你就錯了!

再講多一次,新界西北只有唔夠500個直私學位,你覺得 ...
其實真係架, 唔計激活同啟信, 今年圓玄, 李小, 宏信呢3間都有千幾人去報名, 我當全部都係同一批家家, 唔計有D只報其中1,2間, 即係屯元天有千幾個家庭既理念都係偏向直私, 但無奈幾間加埋都係得500個位度, 咁仲有至少500個家庭都係想有直私學校既, 只要1/5人係比較想入直私, 啟信已收足人數啦~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

引用:Quote:Happy小米 發表於 15-11-15 16:57 你

原帖由 小寶貝兒 於 15-11-15 發表
其實真係架, 唔計激活同啟信, 今年圓玄, 李小, 宏信呢3間都有千幾人去報名, 我當全部都係同一批家家, 唔計 ...
小寶貝兒,

4百幾個係5間直私加埋,巳計埋啟信架喇,
激活只收40個位,五間的約數都唔夠500個位。

複式洋房

回覆:大家對啟信英文小學有咩睇法?

其實個個聞TSA色變,但啟信都行TSA喎。

大宅

引用:其實個個聞TSA色變,但啟信都行TSA喎。

原帖由 skyhouse1 於 15-11-15 發表
私立小學爲什麼要行TSA?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+skyhouse1+於+15-11-15+發表

原帖由 babymickey88 於 15-11-15 發表
私立小學爲什麼要行TSA?
這個我不知道,行TSA是校長說的。

珍珠宮

引用:其實個個聞TSA色變,但啟信都行TSA喎。

原帖由 skyhouse1 於 15-11-15 發表
應該說是考TSA, 考tsa 冇問題的,唔操就ok.
激活都係考而唔操的。

大宅

以我理解
學校要考 TSA 是為了 要為了參加中學派位的同學
學校用乜態度去考 就學校自已缺定!

啟信 如無 自已中學
一樣同 其他直資學生 (除了宏信) 去申請入讀
其他直資中學 或 津校.

大宅

引用:以我理解學校要考 TSA 是為了 要為了參加中

原帖由 Danny3101 於 15-11-16 發表
以我理解
咁即是TSA成績唔好,派到band 1 或 考到直資的機會是否細d?

珍珠宮

Danny3101 發表於 15-11-16 11:28
以我理解

以下資料FORM 考評局http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/Faq.html#Q08

第8條
8全港性系統評估數據會否影響學生升班或升學?評估成績是否與升中派位機制有關?
不會。全港性系統評估學校報告不會列出個別學生的成績,所以不會影響學生升班或升學。全港性系統評估的成績也不會用作升中派位。

大宅

個人覺得 TSA 成績 與考直資 沒有多大關係
因為學校 會面試 和 考慮小朋友就讀 學校的 水平

但派位 好難想像 無關係
雖然可能 有文件是這樣寫

但沒有理由 那麼多 津校 (業內人士)
唔知這點.
還是表面上話無關係
內裡 卻大家都知道必有關係呢?

**如果無這個 TSA 機制. 如何評定該小學 的 Banding?
有沒有人知道可解釋一下

珍珠宮

引用:個人覺得 TSA 成績 與考直資 沒有多大關係

原帖由 Danny3101 於 15-11-16 發表
Danny,

中學派位應該係根據三次呈分試的,分左學生為三 group, Band 1, 2 and 3. 教局會就試卷深淺不一而做adjustment.

再詳細要再請教其他家長。

珍珠宮

Danny3101 發表於 15-11-16 15:36
以我個人理解(有錯請指正), 係先由PRE-S1既試, 決定該小學有幾多%的B1,2,3學生, 然後再根據學生於校內的呈分試排名, 決定B1,2,3的學生數量~至於PRE-S1試, 係同一份卷, 全港排名, 好似係B1 30%, B2 30%, B3 40% <-呢個數字我唔係好記得清楚, 因為係之前唔知邊度立過下, 可能要搵高人解答下.

例如, 某校小六畢業生100人去考PRE-S1, 其中有50人考到B1, 30人考到B2, 20人考到B3, 咁於是黎緊2年某小學既畢業生於呈分試中考頭50名就可以入B1生之列~

而TSA, 我既理解以及道聽途說, 係同學校會否殺校有關, 例如TSA分數較低, 學校會被關心, 亦可能會被質疑是否有存在需要, 而學校為免被殺校, 於是就只好努力操練學生考好D個TSA了! 至於點解大家之前都覺得同升中有關(我自己以前都係咁以為!), 當然就係有人誤導啦! 唔係點叫D家長幫手谷仔女呀!

至於評定小學BANDING, 聽說一直以來都係學校冇BANDING, 只有學生有分BANDING, 只不過大家見某校B1生比較多, 就將佢定為B1學校, 如此類推~

男爵府

引用:Quote:原帖由 babysoon 於 15-11-14 發表明

原帖由 Happy小米 於 15-11-14 發表
好開心我地暫時巳有二十幾個家長理念相近,(主要係,愉快學習,英語環境,全人教育)

組左whatsapp group, ...
我想加入r,今日sec in,收咗

男爵府

你pm樓主,加入我地gp

大宅

引用:Quote:原帖由 Happy小米 於 15-11-14 發表

原帖由 wingyin05 於 15-11-17 發表
我想加入r,今日sec in,收咗
平日都有得in? 請問你幾時報名?

首頁

尾頁

跳至