自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

引用:我一向唔係點買名牌,所以使錢平時都冇限住

原帖由 ivycwl 於 15-11-30 發表
我一向唔係點買名牌,所以使錢平時都冇限住自己,想買就買.
但發現好似銀行黎黎去去都係得咁多錢,近幾年冇點 ...
哇。我不嬲無家用架,我老公供樓,我搞水電煤管理費差晌買送狗糧連狗睇醫生都係我。。。。
6千家用扣左工人真係唔多架喎

btw,我老公話佢儲唔到錢,我都難,但衣家一出糧我過錢落去唔會噤錢出黎既銀行,迫自己儲

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

好媽媽勳章

chichiho 發表於 15-12-1 10:58
我覺得八達通自動增值會搞大左信用卡條數,所以我現在盡量用現金
無錯, 我一個月八達通條數已經$5K.

珍珠宮

lovelyec 發表於 15-12-1 12:10
我都係同你一樣, 以前, 因為唔係咩大數目, 見到鍾意就買, 一到大減價, 就瘋狂, 所以完成儲唔到錢. 但自從開 ...
係呀,同埋我發現,買優質的野,貴買平用,好過亂買d又平又無價值的野。

侯爵府

限自己law.
而家物價高ma~

大宅

MAYBE 我小時已經知道理財之道, 小6已經開始寫記帳簿, 用紙筆畫表, 寫左幾年,

了解到自己的開支洗費, 到出來做嘢, 已經識開2個A/C, 一個儲錢一個洗錢,

慢慢收入多左, 就迫自己一出糧儲特定金額, 甚至指定一年必須儲蓄金額,

當然係過去的歷程裡有超額洗費, 在種種經驗加咪, 就慢慢儲到錢了,

儲錢先決條件, 有定力, 要控制自己的購買力, 平嘢都要當佢貴嘢咁睇,

又唔係話唔比你買名牌, 食貴嘢, 買之前要三思,

1. 屋企有冇存價 2. 食/著 得有幾多 3. 同等價值夠我食幾多日LUNCH/DINNER

好似上星期各大公司品牌超市減價......... 我真係只買左一件UNIQLO睡衣, 3個半熟芝士撻

唔怕講, 我去左3次SOGO, 2次永安, 日日行萬零, 2次UNIQLO, 仲去左NORTH FACE, 4次759

睇中左好多好多嘢, 而且都唔貴, 有的仲超低買, 有的仲狠左好耐, 但都忍手.

我唔否定自己打後會買反, 甚至可能正價買入, 但至小係今次減價周,

我冇大出血,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

bik1229    發表於 15-12-1 13:22

珍珠宮

回覆:kfc7464 的帖子

依家覺得錢留在袋裡會感覺良好點,我好少響香港大舉消費,除了食物。

但是旅行就唔會太慳,一年兩次,因為香港太悶。

大宅

引用:MAYBE+我小時已經知道理財之道,+小6已經開

原帖由 kfc7464 於 15-12-01 發表
MAYBE 我小時已經知道理財之道, 小6已經開始寫記帳簿, 用紙筆畫表, 寫左幾年,

了解到自己的開支洗費, 到 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

試下2公婆調轉一個月, 會唔會儲到$

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆:而家D錢原來好唔見使,儲極都儲唔到錢

我都想知, 留名學下野
不過我自己成日病,都是普通咳,感冒鼻水個d.......一個月都睇一兩次e生

珍珠宮

引用:我一向唔係點買名牌,所以使錢平時都冇限住

原帖由 ivycwl 於 15-11-30 發表
我一向唔係點買名牌,所以使錢平時都冇限住自己,想買就買.
但發現好似銀行黎黎去去都係得咁多錢,近幾年冇點 ...
儲過7位數, 唔錯呀!應該要問-間佢!

伯爵府

每個月㩒3千蚊出嚟,買衫搭車返工lunch都係靠佢。 如果碌左咭,就喺今個月嘅零用錢抽起, 用嚟下一個月找數。(其實有得碌一定碌,提醒自己應買則買唔會駛太多。)

知道有左後每個月會儲起一千蚊, 仲呀b洗費基金, 奶粉尿片睇醫生都係呢度嚟,阿仔暫時28個月,仲有盈餘。

呀仔利是會用嚟買收息股,希望大啲上興趣班,可以用利息suffer部分學費。

少去迪士尼,ocean park。 如果想去,我會幾個月前喺每月3千蚊零用慢慢儲錢, 儲夠先去。

侯爵府

我應該都算慳, 但都儲唔到乜.

子爵府

我同你一樣, 都係唔會買名牌. 但就成日冇意咁成日買D平野, 好似百幾蚊件衫, 買吓買吓, 條數都唔細.

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我都係用apps 來記錄支出,同埋成日執屋,睇下存貨免得重複購買,而且唔好因為減價就買多咗,諗清楚是必要定想要

I 大蚊豬   

大宅

回覆 mrschocolate 的帖子

請問係乜APPS

THANKS

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我用記賬簿,做零存整付,暫時未見好轉,只係儲到零整舊錢。

侯爵府

我的嗜好是格價, 一來可以真係搵到平嘢先買, 二來延遲消費, 減少衝動買多好多無謂嘢

我主張買貴嘢平用的, 一來真係唔洗買咁多次唔等洗的, 二來真係環保好多, 三來用落自己/家人身上, 負擔得起時, 用好D 對個人生理心理質素都有幫助

我鄰居, 每星期都見佢丟好多大型垃圾出街, 包括各類家電, 行李箱, 大件玩具等等.....

afameow    發表於 15-12-4 11:08
yiu_mimi    發表於 15-12-1 17:46

珍珠宮

kfc7464 發表於 15-12-1 13:18

了解到自己的開支洗費, 到 ...
你好叻!

我就係小時候好窮, 屋企無多餘錢比我用

到我開始工作賺到錢, 就經常去 shopping, 買衫, 買零食, 出街食飯唱K 咁

結左婚生左女同99住都唔識慳, 又facial, 做gym, shopping, 幫女報勁多補習班興趣班, 洗到而家都無咩錢剩

到去年買左樓, 開支大左, 一定要慳

shopping, 買衫, 買零食, 出街食飯唱K 咁>> 差不多全cut, 以前買落既衫, 拎返出嚟著, 自己買 mask 回家 full, 可以慳好多, 阿女興趣班只cut 剩一樣佢有興趣既, 補習都cut, 要佢自己管理自己功課學業, 唔識就問我, 暫時仲 handle 到

呢排大減價我無去睇過呀, 見到一田 / 759 既人龍就已經無興趣

侯爵府

我以前都試過曰曰記低用左咩錢,想知d錢去左邊? 但記記下都冇心機記

後來我開兩個戶口,一個係收人工,一個係儲錢,每個月的駛費就人工戶口攞,用剩就放入儲錢戶口,特別駛費eg交稅保險就儲錢戶口攞,咁每個月剩幾多錢都知,每個月的目標就係淨剩係得多錢過上個月,整整下個人就好慳

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我的嗜好是格價, 一來可以真係搵到平嘢先買

原帖由 iris5a 於 15-12-01 發表
我的嗜好是格價, 一來可以真係搵到平嘢先買, 二來延遲消費, 減少衝動買多好多無謂嘢

我主張買貴嘢平用的, ...
我係平買平用

首頁

尾頁

跳至