跳至

首頁
23456...9

尾頁

複式洋房

唔好意思, 我想問下你們的小朋友讀石鍾山小學之前是讀匣一間幼稚園, 因我想我個女讀石鍾山小學,現在煩緊報那一間幼稚園

大宅

原文章由 FRED123 於 08-9-9 10:30 發表
高年班石小媽咪, 有事請教....

學校派咗密碼, 但入唔e-class嘅, 係咩東東, 係內聯綱簽通告, 我成日驚溜簽.

中文書, 老師收咗D, 但誦詩, 中文26冇收, 又放番落書包, 又驚帶溜, 唯有日日咩住.

亞仔話天使麵好難食, ...

唔洗緊張、如有網上通告要簽、先有email通知架、開学初期、多數係紙張通告架。

你再試吓啦、呢個密碼一用六年架、綱上功課戓其他有時都用到呢個密碼架。

至於帯書或作業、開頭一定有小小亂架、留意吓家課册啦。

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我都想知道.
係咪天主教幼稚園機會大d呀?

原文章由 chiyubb 於 08-9-9 11:59 發表
唔好意思, 我想問下你們的小朋友讀石鍾山小學之前是讀匣一間幼稚園, 因我想我個女讀石鍾山小學,現在煩緊報那一間幼稚園

大宅

原文章由 chiyubb 於 08-9-9 11:59 發表

無所謂架、派位麻、只要你自選同大抽奨都選番同一間、机會就大好多、真係派唔到泊門都容易d。

珍珠宮

ah ya, 今個星期好難執書包, 邊本作業要帶無人知.....功課冊亞仔寫既同上網睇又唔一樣。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

原文章由 小詠 於 08-9-10 09:00 發表
ah ya, 今個星期好難執書包, 邊本作業要帶無人知.....功課冊亞仔寫既同上網睇又唔一樣。

咁你問清楚仔仔啦、小事情、開頭係咁架、d課室練習老師話帯先放入書包囉。

個個老師做法唔同、有d一次過收哂d作業、用先派架。

大宅

踏入九月八日,學校便正式進入上課循環週的第一週。不少科目如:中文、數學、常識等都有兩本以上的課本或補充作業,同學們該帶哪些回校上課?

學校的老師早在上星期已派發一小便條提示不同級別的學生該帶哪一冊的課本回校,至於補充練習,在老師未通知前可暫放在家中,如有需要,科任老師會收集學生的補充或練習簿放在課室的簿架上。同學們應留心課堂上老師的提示,並按寫在家課冊的指示帶課本回校。 九月份是學習適應月,一年級的同學們無須擔心帶錯課本,祇要每天依時間表執拾,你們會很快便會適應了!

別墅

亞仔兩本英文書失終了....

Day A 已帶回校, 放學後不在書包, 佢話老師收咗, 佢話今日冇英文書用, 我睇過學校成袋書, 得兩本英文書, 亞仔話點解其他同學有書既, 唉,打去學校找英文老師, 等佢覆..寫咗名都唔見....

珍珠宮

原文章由 FRED123 於 08-9-10 18:07 發表
Day A 已帶回校, 放學後不在書包, 佢話老師收咗, 佢話今日冇英文書用, 我睇過學校成袋書, 得兩本英文書, 亞仔話點解其他同學有書既, 唉,打去學校找英文老師, 等佢覆..寫咗名都唔見.... ...

英文科是無書的, 收了的是作業, 我仔是 1c 班, 英文作業收晒啦, 昨天我也問了老師, 大部份作業都會收, 及會有通告要收那一本作業, 咁可以令小朋友個書包無咁重。
所有遇見,皆有因果

別墅

英文書

小詠,

我個仔係 1B, 我記得英文只有兩本, 第一日已帶回校, 放學後不在書包, 但點解亞仔話其他同學有英文書用, 佢冇, 老師話叫同學記得帶, 咁佢兩本英文去咗邊呀!!!!

珍珠宮

原文章由 FRED123 於 08-9-11 10:33 發表
小詠,

我個仔係 1B, 我記得英文只有兩本, 第一日已帶回校, 放學後不在書包, 但點解亞仔話其他同學有英文書用, 佢冇, 老師話叫同學記得帶, 咁佢兩本英文去咗邊呀!!!! ...

那真奇怪, 我個仔仲未有英文書, 作業我知有, 老師已收了, 你可以打去問老師or send e-mail , 我昨天send e-mail , 都有回覆。

唉....我今日收到班主任打來, 話我個仔交功課, 在書包找來找去都拿不出要交的, 要花10分鐘先完成, 仲要話我個仔會阻住大家上堂.....係咁講我個仔點樣咩都唔知, 但其他小朋友就咩都知, 我明明昨天幫亞仔整理書包時都講晒比佢知放邊, 都找不到。

我都唔知點教亞仔, 但老師也沒有耐性, 小朋友剛上學實有既事啦。
所有遇見,皆有因果

大宅

原文章由 小詠 於 08-9-11 13:14 發表

那真奇怪, 我個仔仲未有英文書, 作業我知有, 老師已收了, 你可以打去問老師or send e-mail , 我昨天send e-mail , 都有回覆。

唉....我今日收到班主任打來, 話我個仔交功課, 在書包找來找去都拿不出要交的, 要花1 ...

我記得上年小一時家教會送了一個拉錬file、我地把所有功課和通告放入去、好方便架、你地今年有無送呀、無就自己買個做功課袋啦。

別墅

德育科

請問明天是德育科, 穿校服定係運動服...唉! 我就黎神經衰弱...

大宅

係呀! 我們都係用個拉練file入起d功課的, 但我仔都試過明明放了入袋都唔識交出來, 結果被老師寫手冊欠交功課 真係好唔抵架! 你仔讀邊一班呀? 不過都係初初開學啫, 唔好比咁大壓力佢呀! 費時讓他怕了返學呀!

原文章由 小詠 於 08-9-11 13:14 發表

唉....我今日收到班主任打來, 話我個仔交功課, 在書包找來找去都拿不出要交的, 要花1 ...

大宅

原文章由 FRED123 於 08-9-11 15:05 發表
請問明天是德育科, 穿校服定係運動服...唉! 我就黎神經衰弱...

逢星期五穿運動服、徳育遲D有本徳育書派、都係學習吓徳育、唔好緊張、

別墅

冇拉練袋送...

只有個 F4 粉藍膠 file, 上面印咗校名...

大宅

原文章由 FRED123 於 08-9-11 15:36 發表
只有個 F4 粉藍膠 file, 上面印咗校名...

你自己買一個啦、我地用開覺得好方便

珍珠宮

原文章由 branma 於 08-9-11 15:16 發表

逢星期五穿運動服、徳育遲D有本徳育書派、都係學習吓徳育、唔好緊張、

OH, 好在你提我, 又唔記得星期五是穿PE衫啦。
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

原文章由 branma 於 08-9-11 14:12 發表

我記得上年小一時家教會送了一個拉錬file、我地把所有功課和通告放入去、好方便架、你地今年有無送呀、無就自己買個做功課袋啦。

膠拉鍊袋開學時已買了, 而且仲教了仔仔, 記住手冊/功課/通告都是放在入面給老師的。

但我都唔明, 我仔未試過好似老師講咁不停坐在地下把書包翻完一次又一次, 就算係, 剛開學好多野唔熟呢D事會發生也不出奇, 但老師講既野真係令我好唔開心:

1) 你個仔只係搵功課出來花了10分鐘, 阻住所有同學既進度
2) 你個仔咩都慢個人
3) 全班得你個仔唔識拿功課出來
4) 全班30幾人, 個個學生都似你個仔咁我點照顧得到咁多

大姐呀, 就係唔識先比亞仔入來學, 識我駛咩咁煩, 我同老師講, 話只係剛開學, 同埋佢會發茅可能心理壓力大, 老師會不會比壓力小朋友又不自知

每個人都是獨立個體, 不應拿跟其他人作比較, 呢樣野我唔係教書都知。

同埋, 我真係唔覺得呢件事係好大件事, 實情老師要我們帶既野我帶晒無帶錯。小朋友好易唔記得野, 記憶就似海綿濕得快乾得快。要我回家好好同小朋友傾咪同我講, 句句都係說我個仔的不是。

[ 本文章最後由 小詠 於 08-9-11 23:02 編輯 ]
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

原文章由 cherrychunhim 於 08-9-11 15:09 發表
係呀! 我們都係用個拉練file入起d功課的, 但我仔都試過明明放了入袋都唔識交出來, 結果被老師寫手冊欠交功課 真係好唔抵架! 你仔讀邊一班呀? 不過都係初初開學啫, 唔好比咁大壓力佢呀! 費時讓他怕了返學呀!

...

我個仔是 1C班, 壓力係老師比多個我, 我都有話亞仔, 佢每朝都唔合作食早餐......其他我就想慢慢來, 讀書呢樣野要慢慢陪養興趣。
所有遇見,皆有因果

首頁
23456...9

尾頁

跳至