自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:有無做幼稚園教師既Jm

我唔係老師,只係一個ftm

我仔學劵幼稚園,老師好忙
每星期轉一次佈置,每日功課,一星期閱讀報告,間中打電話比啲怪獸家長,係家長whatsapp group內有啲家長事無大小都打比老師,仲有佢地每個老師handle一個課外活動,家長日,遊戲日,旅行日,參觀.,。

仲有對住班有時可愛有時怪獸既小朋友,佢地超有耐性,我做過家長helper, 有啲小朋友真係估你唔到,哈哈哈

真心覺得做幼師好勁,我好尊重佢地,如無特別事我唔會煩佢地。 體諒下啲老師。

想入行真係要諗清楚,據聞人工真係唔算太高。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆 missmaymay 的帖子

約3-4星期轉主題要換課室所有佈置、編教案,包音樂、體能活動,仲要設計圖工.小朋友的評估報告、分析呢?大型活動準備呢?
功課如果多人錯又要想想如何教.出左甚麼問題!幼師是沒有空堂的!以上講的可以用甚麼時間做?
學券幼稚園每年要交自評報告,教育局會抽樣到校檢查,約5年會有一次外評.要交好多文件給外評官員又要觀課.這些都要時間做的!

男爵府

回覆:missmaymay 的帖子

你思想太簡單

子爵府

引用:我估唔到幼師點解OT得咁緊要

原帖由 missmaymay 於 15-12-15 發表
我估唔到幼師點解OT得咁緊要? 又無教改, 又無TSA, 又唔見有改syllabus, 就算自製教材可以年年都攞得返出黎 ...
我個仔個間係國際學校, 冇功課, 但我都覺得老師好辛苦.
上下午班都係佢教曬, 上午8點上堂. 中間食個lunch, 又再全下午上堂. 你諗下, 上課期間冇得抖下 whatsapp , 上網... 係冇任何休息時間.
之後仲要執下間房, 準備教材, 諗下點教, 有特別事情仲要通知家長...
未計其他 jm 講嘅特別活動... 我真心覺得份工嘅工時係過長囉~ cut 1半就差唔多, 咁先可以真心留意多 d 每1個小朋友

男爵府

向幼師致敬!雖然我都係教育界,真心覺得幼師超辛苦,冇空堂真係幾慘,上午3小時全天候貼身照顧班細路,真係唔容易

珍珠宮

我都好尊敬幼師,佢地好比心機做野

最慘要應付怪獸。

人工只係普通,工作時間長。
如冇熱誠,根本做唔到落去

首頁

尾頁

跳至