跳至

首頁
23456...97

尾頁

男爵府

Teresa,

呢兩朝見到gavin, 叫佢都都聽唔到 .... 唔知係唔係未瞓醒呢 ^^

原文章由 Teresa 於 08-9-18 09:05 發表
aloymom,

你仔仔退左燒未呀?

^o^,

我個工人一路都係自己去攪contract renewal架, 如果你有咩問題, 你不如post出黎呢度問我地或者pm我啦!

(我唔記得) mimi讀邊間小學?

wingogo,

你就好啦... 我都好想去長隆 ...

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 08-9-18 09:18 發表
Teresa,

呢兩朝見到gavin, 叫佢都都聽唔到 .... 唔知係唔係未瞓醒呢 ^^

睇怕都係未瞓醒, 佢晚晚都成12:00至瞓.... 佢d功課check來check去又改來改去 (仲未計要閙要講道理既時間), 到攪掂哂d野喇, 佢入房以為佢瞓, 原來又瞓o係床度睇小說.....

我已經好不滿佢d咁既態度!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

早晨呀!

teresa
如果叫工人自己去攪renewal,要比d乜野docs佢帶去呢?

mimi讀聖心小學架.

homacarol
我個女前晚比我閙完之後,琴晚練琴積極左少少,不過就10:40pm先練,因做功課都做到10:40pm了.

大家
想問下點樣幫p1生理解文章答問題呢?琴晚我個女要做閱讀理解題,佢讀課文時大部份都識讀,但就唔多明文句點解,更惶論答問題了.唔知點樣可以幫到佢呢?我只係用口語解釋文章給她聽一次,再到答問題時將個答案用口語解釋給她知,然後讓她在文章內找回詞語.我覺得咁做好似講晒個答案比佢知,都唔係佢自己做.我應該用甚麼方法呢?

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 08-9-18 09:26 發表

睇怕都係未瞓醒, 佢晚晚都成12:00至瞓.... 佢d功課check來check去又改來改去 (仲未計要閙要講道理既時間), 到攪掂哂d野喇, 佢入房以為佢瞓, 原來又瞓o係床度睇小說.....

我已經好不滿佢d咁既態度!!!!! ...

不如你收起gavin的小說,待他做功課的態度有持續改善後才將小說遂一送回給他.可行嗎?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

teresa,

gavin成日偷偷地咁夜睇書, 都無近視????

原文章由 Teresa 於 08-9-18 09:26 發表

我已經好不滿佢d咁既態度!!!!! ...

伯爵府

^o^,

佢睇完晒文章, 睇完問題, 會唔會講得出答案? 我會要佢地講得出, 先再叫佢係文章搵番個答案! 如果答唔出, 請佢睇多一次文章, 如果真係唔得, 就應該係佢未理解文章, 不過p.1既閱讀理解應該唔難, 好易搵到答案, 只係我地大人太心急, 唔夠耐性比時間小朋友諗

原文章由 ^O^ 於 08-9-18 10:17 發表
想問下點樣幫p1生理解文章答問題呢?琴晚我個女要做閱讀理解題,佢讀課文時大部份都識讀,但就唔多明文句點解,更惶論答問題了.唔知點樣可以幫到佢呢?我只係用口語解釋文章給她聽一次,再到答問題時將個答案用口語解釋給她知,然後讓她在文章內找回詞語.我覺得咁做好似講晒個答案比佢知,都唔係佢自己做.我應該用甚麼方法呢?

珍珠宮

畀面勳章

^O^,

Gavin鐘意o係張床度睇小說, 因為冇人disturb佢, 佢而家越睇越厚, 要追故事就唔肯瞓, 我冇計. 佢個櫃太多書, 多到佢收起幾本o係pillow底, 櫃隙... 我都唔知道. 有時佢又好奸, 知我會check佢瞓未, 試過lay埋o係被竇用電筒照住本書黎睇, 佢又瞓上格床, 我以為佢瞓左就唔嘈佢!

re: renewal contract.
工人要去2度地方: phil consulate + immigration.
(1) 填好1式4份既employment contract, 打埋封confirmation letter話employer會renew個maid 既contract.
(2) 叫工人拎呢2份文件去consulate, 交埋錢 (total around $600).
(3) 你再prepare immigration o個邊既doc: employer既address proof, employer id card copy, employer 既income proof, employer既confirmation letter證明contract renewal, immigration既表格 (1份係你填好, 1份係工人填好). 個人既doc 我會入左個envelop attention比immigration!
(4) 工人去phil. consulate拎番份chop左既contract, 跟住順路去immigration做埋手續.
** 記住叫工人次次都要帶埋佢既id card + passport.

re: comprehension
除左明白passage既內容, 最重要係搵questions既keywords, ie. wh- (why, what, where....), 確定到係答人/物/地點... o係passage搵answer就容易得多.

希望可以幫到你.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 08-9-18 10:54 發表
teresa,

gavin成日偷偷地咁夜睇書, 都無近視????

check過, 冇近視, 只係有少少散光, 未到要戴眼既stage.

伯爵府

我係出面topic見到........

各位,睇下你地有無食開依d產品!

List of food samples taken for tests
抽取作化驗的食物樣本

Food sample in which Melamine was detected
被檢出含「三聚氰胺」的食物樣本

Sample
樣本名稱

Manufacturer’s name & address
製造商名稱及地址

1 . Natural Choice Yogurt Flavoured Ice Bar with Real Fruit
伊利牧場大果粒酸奶味雪條
( 淨體積 : 90 毫升 )

Manufacturer: Shanghai Yili AB Foods Co., Ltd
Address: No. 269 Beidou Road , Minhang Zone, Shanghai P.R. of China

Food samples in which Melamine was not detected
沒有檢出含「三聚氰胺」的食物樣本

Sample
樣本名稱

Manufacturer’s name & address
製造商名稱及地址

1 . KLIM Instant Full Cream Milk Powder (1.8 kg)
克寧即溶奶粉
( 淨重 : 1.8 千克 )

Manufacturer: Nestle Shuangcheng Ltd.
Address: Friendship Road , Shuangcheng City , Heilongjiang Province, PRC

2. Nestle Carnation Calcium Plus Non Fat Milk Powder (1.6 kg)
三花高鈣脫脂奶粉 ( 淨重 : 1600 克 )

Manufacturer: Nestle Shuangcheng Ltd.
Address: Friendship Road , Shuangcheng City , Heilongjiang Province, PRC

3. Nespray
雀巢兒童奶粉
3 + 歲以上
( 淨重 : 900 克 )

Manufacturer: Nestle Shuangcheng Ltd
Address: Nestle Shuangcheng Ltd., PRC

4. Nestle Dairy Farm Pure Milk
雀巢牛奶公司純牛奶 ( 淨容量 : 1 升 )

Manufacturer: Nestle Qingdao Ltd.
Address: Weihai Xi Lu, Laixi City , Qingdao , P.R. China

5. Mengniu Pure Milk
蒙牛純牛奶
( 淨體積 : 250 毫升 )

製造商:中國內蒙古蒙牛乳業 ( 集團 ) 股份有限公司
地址 : 中國內蒙古呼和浩特市和林格爾盛樂經濟園區

6. Monmilk Breakfast Milk Walnut Milk Beverage
蒙牛早餐奶核桃奶類飲品

7. Monmilk Suan Suan Ru Sour Milk Beverage (Mango Flavour)
蒙牛酸酸乳酸味奶類飲品 ( 芒果味 )

8. Monmilk
Milk Deluxe Pure Milk
蒙牛特侖蘇純牛奶

9. Yili High Calcium Low Fat Milk Beverage
伊利高鈣低脂奶類飲品

製造商:內蒙古伊利實業集團股份有限公司
地址 : 中國內蒙古呼和浩特市金川開發區金三道 2 號

10. Dutch Lady Pure Milk
子母純牛奶
( 淨容量 : 1 公升 )

Manufacturer: Tianjian Dutch Lady Dairy Foods Co., Ltd.
Address: South of Dongting Road , Hexi District, Tianjin , PRC

11. Vita Fresh Milk
維他純鮮牛奶
( 淨容量 : 236 毫升 )

製造商:維他奶國際集團有限公司
地址 : 中國廣東省深圳市光明華僑畜牧場

12. Nestle Vanilla Flavour Ice Cream Cone
雀巢雲呢拿味雪糕甜筒 (8 支盒裝 )

Manufacturer: Nestle Tianjin Ltd.
Address: No.149 Nanhai Road , TEDA, Tianjin , PRC

13. Nestle Chocolate Flavour Ice Cream Cone
雀巢朱古力味雪糕甜筒 (8 支盒裝 )

Manufacturer: Nestle Tianjin Ltd.
Address: No.149 Nanhai Road , TEDA, Tianjin , PRC

14. Meiji Ujikintoki (red bean and green tea frozen confection)
明治紅豆綠茶雪條
(6 支盒裝 :6 x 75 克 )

Manufacturer: Guangdong M&F- Yan Tang Dairy Products Co., Ltd
Address: Datanggang Shahe, Guangzhou , China

15. Meiji Hokkaido Azuki (red bean ice cream)
明治北海道紅豆雪糕
(6 支盒裝 :6 x 70 克 )

Manufacturer: Guangdong M&F- Yan Tang Dairy Products Co., Ltd
Address: Datanggang Shahe, Guangzhou , China

16. Trappist Dairy Low Fat Yogurt Drink
十字牌鮮乳酪低脂飲品
( 淨容量 : 200 毫升 )

經銷商:神樂院牛奶廠有限公司
地址 : 香港元朗青山公路二十八咪半

17. Strawberry Sorbet
戀愛果實士多啤梨雪巴 ( 淨重 : 54 克 )

Manufacturer: Xincheng Greenearth Food Co., Ltd
Address: No.62 Xingjianzhai, Huazhou Road , Pudong, Shanghai , China

18. Natural Choice Milk Ice Bar
伊利牧場香濃布丁雪條
( 淨體積 : 85 毫升 )

Manufacturer: Shanghai Yili AB Foods Co., Ltd
Address: No. 269 Beidou Road, Minhang Zone, Shanghai P.R. of China

19. 牛奶木瓜口味飲料 (Papaya Milk Drink) (350ml) -- 尚効
製造商:春喬食品興業股份有限公司 ( 地址 : 台灣彰化縣員林鎮鎮興里山腳路 3 段 25 巷 72 號 )
20. 阿薩姆奶茶 (Assam Milk Tea) (350ml) -- 尚効
製造商:春喬食品興業股份有限公司 ( 地址 : 台灣彰化縣員林鎮鎮興里山腳路 3 段 25 巷 72 號 )
21. 藍山炭燒咖啡 (Carbonize Coffee) (280ml) -- 尚効

男爵府

我會將文章解釋一次比佢聽, 解釋問題問佢乜, 叫佢找答案. 如果佢都係找不到既話, 我會將有答案既一段讀多一次, 問佢明唔明嗰段講乜..... 問下佢喺呢段找不找到答案.....
原文章由 ^O^ 於 08-9-18 10:17 發表
早晨呀!

teresa
如果叫工人自己去攪renewal,要比d乜野docs佢帶去呢?

mimi讀聖心小學架.

homacarol
我個女前晚比我閙完之後,琴晚練琴積極左少少,不過就10:40pm先練,因做功課都做到10:40pm了.

大家
想問下點樣幫p1生理解文章答問題呢?琴晚我個女要做閱讀 ...

男爵府

咁多野都有 三聚氰胺 ......我上星期先至食過伊利果隻酸果雪條.....
原文章由 starry^.^ 於 08-9-18 11:04 發表
我係出面topic見到........

各位,睇下你地有無食開依d產品!

List of food samples taken for tests
抽取作化驗的食物樣本Food sample in which Melamine was detected
被檢出含「三聚氰胺」的食物樣本
Sample
樣 ...

珍珠宮

原文章由 starry^.^ 於 08-9-18 10:58 發表
^o^,

佢睇完晒文章, 睇完問題, 會唔會講得出答案? 我會要佢地講得出, 先再叫佢係文章搵番個答案! 如果答唔出, 請佢睇多一次文章, 如果真係唔得, 就應該係佢未理解文章, 不過p.1既閱讀理解應該唔難, 好易搵到答案, ...

佢就係答唔出or亂答一通囉!唔係係佢太依賴定我太心急了.點樣可以幫佢理解文章呢?

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 08-9-18 11:00 發表
^O^,

Gavin鐘意o係張床度睇小說, 因為冇人disturb佢, 佢而家越睇越厚, 要追故事就唔肯瞓, 我冇計. 佢個櫃太多書, 多到佢收起幾本o係pillow底, 櫃隙... 我都唔知道. 有時佢又好奸, 知我會check佢瞓未, 試過lay埋o係被竇用電筒照住本書黎睇, 佢又瞓上格床, 我以為佢瞓左就唔嘈佢!

re: renewal contract.
工人要去2度地方: phil consulate + immigration.
(1) 填好1式4份既employment contract, 打埋封confirmation letter話employer會renew個maid 既contract.
(2) 叫工人拎呢2份文件去consulate, 交埋錢 (total around $600).
(3) 你再prepare immigration o個邊既doc: employer既address proof, employer id card copy, employer 既income proof, employer既confirmation letter證明contract renewal, immigration既表格 (1份係你填好, 1份係工人填好). 個人既doc 我會入左個envelop attention比immigration!
(4) 工人去phil. consulate拎番份chop左既contract, 跟住順路去immigration做埋手續.
** 記住叫工人次次都要帶埋佢既id card + passport.

re: comprehension
除左明白passage既內容, 最重要係搵questions既keywords, ie. wh- (why, what, where....), 確定到係答人/物/地點... o係passage搵answer就容易得多.

咁不如提早黎個大掃除,但只掃gavin間房,搜晒d story books出黎.到佢行為有改善時先比番佢.

thanks for the renewal info.

teresa/homacarol
我會試下你地既方法,融會貫通,希望幫到個女. thanks.

伯爵府

得一樣之麻! 你睇清楚.....

原文章由 homacarol 於 08-9-18 11:57 發表
咁多野都有 三聚氰胺 ......我上星期先至食過伊利果隻酸果雪條.....

伯爵府

答唔出....咁你再將文章分幾節, 叫佢講番比你知每一節講乜野, 你真係要比時間佢, 再唔得咪一句一句囉! 一定唔可以講答案比佢聽.

你平日有無講故事比阿女聽呀? 講完有無問番佢故事入面野? 會有幫助ga~

原文章由 ^O^ 於 08-9-18 12:00 發表

佢就係答唔出or亂答一通囉!唔係係佢太依賴定我太心急了.點樣可以幫佢理解文章呢?

珍珠宮

原文章由 starry^.^ 於 08-9-18 12:10 發表
答唔出....咁你再將文章分幾節, 叫佢講番比你知每一節講乜野, 你真係要比時間佢, 再唔得咪一句一句囉! 一定唔可以講答案比佢聽.

你平日有無講故事比阿女聽呀? 講完有無問番佢故事入面野? 會有幫助ga~

...

我好少講故事比仔女聽,因我唔識講. 多數都係daddy同佢地講,但daddy有冇問番佢地故事入面既野,我就唔清楚啊.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 ^O^ 於 08-9-18 12:04 發表

咁不如提早黎個大掃除,但只掃gavin間房,搜晒d story books出黎.到佢行為有改善時先比番佢.

thanks for the renewal info.

teresa/homacarol
我會試下你地既方法,融會貫通,希望幫到個女. thanks. ...

冇得諗... gavin有幾百本書, 點"掃"? 而且好多都係我精心幫佢揀既, 佢自己又借一d返黎, 佢既書唔放o係佢書櫃, 冇地方文放喇.

男爵府

^o^,

OR 講完故仔比佢聽再叫佢講一次比你聽 (當然唔係即刻) 係喺你講左幾次比佢聽之後

我有一本書介紹比你 ~ 好似叫 右腦記憶全攻略 - 有幾個, 進階, 初階.... 裏面係有故仔, 仲有引導小朋友思考既題目, 喺你講完故仔比佢聽之後問返故仔既問題, 可以引導佢留意故事裏面既細節.

我仔同女都好鍾意睇架 ~ 圖書館都有得借, 你試下la ~
原文章由 starry^.^ 於 08-9-18 12:10 發表

...

[ 本文章最後由 homacarol 於 08-9-18 15:59 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 homacarol 於 08-9-18 15:56 發表
^o^,

OR 講完故仔比佢聽再叫佢講一次比你聽 (當然唔係即刻) 係喺你講左幾次比佢聽之後

我有一本書介紹比你 ~ 好似叫 右腦記憶全攻略 - 有幾個, 進階, 初階.... 裏面係有故仔, 仲有引導小朋友思考既題目, 喺你講完 ...

thanks.等我叫老公去借黎睇下先.我老公同佢地講故事,天馬行空的,但會圍繞一個主題,例如"唔好覊度"等.不過講完要佢圍繞個故事問番問題,睇怕都幾難!

大宅

^0^,

其實p1小朋友做閱讀理解真係有難度, 比d時間適應下啦!!

原文章由 ^O^ 於 08-9-18 16:25 發表

thanks.等我叫老公去借黎睇下先.我老公同佢地講故事,天馬行空的,但會圍繞一個主題,例如"唔好覊度"等.不過講完要佢圍繞個故事問番問題,睇怕都幾難! ...
[url=makaching.no-ip.com]我係網頁新手,得閒黎睇0下我個小B豬![/url]

首頁
23456...97

尾頁

跳至