懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

waiyan001203 發表於 16-1-21 03:25
回覆 EstrellaDamm 的帖子

但係如果係胎兒本身有問題,頭2個月都會有流產現象,因為流產其中原因係胎兒有 ...
你可以咁講,但20周既結構係睇到好多野,你問我既話11-13周睇唔睇ultrasound都唔係好大問題,因為BB仲係好細粒,但廿周係BB 在ultrasound 睇得最清楚既時候,廿幾周後d bone density 已經好密你就算做ultrasound咩都睇唔到,呢個係排除BB 發育不健全既重要一關。有時fetus 唔係一定會自然流失,有d健康問題例如兔唇呀咁都係20周睇到,另外仲有內臟,脊椎既發育,胎水...雖然係貴,但如果可以掌握自己BB 既發育有冇問題要follow up,點都係值

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Fionhohoho 的帖子

thank you....^^

大宅

回覆:其實有冇必要做20週結構性超聲波

咁怕用錢,不如連生都唔好生啦。1蚊都唔洗用tim。做結構檢查都係想保障你地自己,就算照出黎係無事,起碼你自己會愈陀愈安心啦。

可能2000對你黎講好多,但亦都係保障自己,自己用少d囉。

我老公同我都係身體健康,不煙不酒,都係20尾陀。但我個仔照結構前腦有2個水留,左手未開,心臟有影。知道後,通過照結構去肯定問題,接受醫生既意見

下下拎阿媽個年代比,難道科技進步左都唔行?
其實舊時d人係屋企生仔啦。

你可以諗下,唔洗用錢呀!同埋你咁怕用錢,應該喂人奶啦。

大宅

引用:母嬰健康院姑娘同我簡略講過 政府會包檢查

原帖由 waiyan001203 於 16-01-21 發表
母嬰健康院姑娘同我簡略講過 政府會包檢查唐氏症 度頸皮,大約11至13週左右去醫院照超聲波, 之後又同我講2 ...
買奶粉?你知吾知萬一佢有咩問題,出世要比多幾多錢醫藥費,照顧費,你可能兩公婆出吾到黎工作在家照顧佢一世,要慳吾好慳$2000,條數你應該識計

大宅

要慳就吾好餵奶粉,餵人奶啦

大宅

引用:母嬰健康院姑娘同我簡略講過+政府會包檢查

原帖由 waiyan001203 於 16-01-21 發表
母嬰健康院姑娘同我簡略講過 政府會包檢查唐氏症 度頸皮,大約11至13週左右去醫院照超聲波, 之後又同我講2 ...
依你既羅緝,根本任何產檢同test都唔洗做,揇住d錢留係屋企等作動啦

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

一定做,仲要找個好啲醫生睇,我見過一個大陸人,咩都無做,生左個仔兔唇同五官怪怪,有啲嘢唔係話自私,但係如果明知,有啲野係有得救嫁。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

要做!十分建議做!但你問題係有冇必要,答案 : 唔係必要!!

大宅

回覆:waiyan001203 的帖子

我2胎都冇照到丫…因為同老公商量過,無論點都會要…公立醫院比埋期我去照,但我都冇去到…

水晶宮

回覆 babiiyuky 的帖子

咁咪嘥左個位!?

大宅

引用:回覆 babiiyuky 的帖子咁咪嘥左個位!

原帖由 Nbs 於 16-02-06 發表

咁咪嘥左個位!?
佢會比第2個架嘛…佢個期比得太近,仲要我老公一齊去,根本冇可能請到假

水晶宮

提早取消都可能有第二個補上,不過越遲越無。公家唔會打電話比人話宜家有位喇你照唔照,去 clinic book 既新症又通常早週數未啱照住。
如果無通知o個日先唔出現就更加無第二個補上喇。醫生護士無所謂架,睇少一個佢地仲開心 ! 不過其他想照既無左個位啫。

雖然你話有無事都會要個 bb 好有心。
不過照結構亦都係為左醫護人員有準備。半夜三梗出個要急救要做手術既 bb, 其實係將 bb 既生存率影響左。

大宅

引用:回覆 babiiyuky 的帖子提早取消都可能有第

原帖由 Nbs 於 16-02-06 發表

佢其實應該唔止系照結構…如果照結構點會規定我老公一定要去丫…不過佢個期太急.今日比期我,叫我天日去,邊有可能拎到假丫…

Nbs    發表於 16-2-6 13:52

大宅

waiyan001203 發表於 16-1-21 17:25
回覆 EstrellaDamm 的帖子

但係如果係胎兒本身有問題,頭2個月都會有流產現象,因為流產其中原因係胎兒有 ...
我同先生唔煙唔酒生活好正常, 第一胎我BB成16WK照到結構有問題, 17WK引左產, 引產後佢地化驗阿B, 阿B所有野都正常, 我陀佢一直都冇流產現象!!

大宅

畀面勳章

babiiyuky 發表於 16-2-6 11:01
佢其實應該唔止系照結構…如果照結構點會規定我老公一定要去丫…不過佢個期太急.今日比期我,叫我天日去, ...

其實俾得咁急,一定好有急切性,叫埋你老公去,可能係要佢抽血驗,因為一啲遺傳病,隱性是沒有問題的,但如果兩公婆都是帶隱形的基因,而又咁唔好彩2個隱性經因傳咗俾阿b,咁就會好大件事。

大宅

引用:Quote:babiiyuky 發表於 16-2-6 11:01 佢其

原帖由 我愛芝麻卷 於 16-02-06 發表
其實俾得咁急,一定好有急切性,叫埋你老公去,可能係要佢抽血驗,因為一啲遺傳病,隱性是沒有問題的,但 ...
其實大女都冇問題…所以先唔去…如果系遺傳既應該我女都有…

大宅

引用:Quote:原帖由+我愛芝麻卷+於+16-02-06+發表

原帖由 babiiyuky 於 16-02-07 發表
如果係隠性遺傳,可以父母相方都冇遺傳病家族史架

大宅

畀面勳章

babiiyuky 發表於 16-2-7 09:18

胎胎唔同的,顯性+隱性基因是無事的,只有2個隱性基因出咗來先會有事,。
而穩性唔驗係唔會知的......

大宅

引用:Quote:babiiyuky 發表於 16-2-7 09:18 其實

原帖由 我愛芝麻卷 於 16-02-07 發表
胎胎唔同的,顯性+隱性基因是無事的,只有2個隱性基因出咗來先會有事,。
而穩性唔驗係唔會知的......
...
不過我而家都32週了…所以都已經冇諗住去睇…
佢比個期我系因為老公同前妻個女有心漏…十個月果時已要做手術…而前妻亦系個心有事…所以先比我姐…老公已做左body check系冇事

大宅

回覆:babiiyuky 的帖子

加上佢前妻果時都有做結構,未又系照唔出有事…所以我覺得照左都未必一定有用

首頁

尾頁

跳至