自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

回覆:katrinamama 的帖子

遺傳佔70-80%, 我fd高大,個女夜晚12點瞓,少飲奶,高人成個頭,
我女日日8pm瞓,又飲奶,全班最矮,因為我都矮

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 leng1999 於 16-02-17 發表燉

原帖由 kk0626 於 16-02-17 發表
請問用咩材料燉?
瘦肉10蚊即可,BB5歲樓下半粒田七一碗半水燉就好。分兩日飲。

男爵府

回覆:囡囡4歲偏細粒, 有什麼方法長高?

可以去check growth hormone, 如果數據靚,就不用擔心,只是比較遲生長,而不是不會生長。

男爵府

引用:可以去check+growth+hormone,+如果數據靚,

原帖由 Pura_milk 於 16-02-17 發表
可以去check growth hormone, 如果數據靚,就不用擔心,只是比較遲生長,而不是不會生長。

...
其實study話遲生長的小孩,當他們長高時,其他同齡小朋友已經停止發育,而且最終他們是比較高的那一群。所以長高不是嬴在起跑線,而是看長遠終點。所以還是去醫院幫小朋友check growth hormone 吧。

珍珠宮

引用:Quote:小肥楊+發表於+16-2-17+17:18+你個囡

原帖由 cattz288 於 16-02-17 發表
4歲94算矮喇, 我女3歲94歲都算矮!好多高佢一個頭
同我女一樣,全班最矮

男爵府

我女4歲半,都係94cm,3歲size,班中女孩子黎講,最細粒係佢,排第一。
查實我都幾鐘意個女咁細粒

男爵府

我反而想知,咁細粒,對腳係咪都係好細?
我女4歲半,對腳都係14.5cm,2歲多size

大宅

我女5嵗半,100cm咋,我仲驚過你。
但我有167cm🙈🙈🙈

大宅

引用:我反而想知,咁細粒,對腳係咪都係好細?我

原帖由 sandrafan 於 16-02-17 發表
我反而想知,咁細粒,對腳係咪都係好細?
我女4歲半,對腳都係14.5cm,2歲多size

...
我女未夠3歲就著Us10 鞋,我好苦惱。。。成日買鞋,鞋大又唔靚,又冇魔術貼鞋款。。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

Pura_milk 發表於 16-2-17 21:02

...
請問係點check架?去家庭醫生度check?
我都有d擔心。。。

侯爵府

回覆:囡囡4歲偏細粒, 有什麼方法長高

多飲鮮奶,多做運動

大宅

囡就來27個月大,得86cm, 算唔算矮?

大宅

即係2歲3個月大

伯爵府

我小朋友間小學全校最矮係個二年級女學生,好多家長以為佢5-6歲咋!但佢爸爸高大,媽媽就矮我半個頭左右!(我170cm)

樓主妳小朋友2011年幾月大?我細仔2012年八月出世,101cm高,佢果班黎講算高!

我大仔k2至k3時有位男同學高佢好多,但係年初三我地係街撞到,但佢矮過我大仔!我大仔有玩好多運動、好早瞓!可能有關!

男爵府

引用:Quote:Pura_milk+發表於+16-2-17+21:02+可

原帖由 zola 於 16-02-17 發表
請問係點check架?去家庭醫生度check?
我都有d擔心。。。
因為我住外國,我是帶小朋友去醫院check的,他們有一個專門check/monitor children development 既department. 我有朋友在香港,她的小朋友也有高度問題,是醫生專介去醫院的,因為由細到大有check住,知道是growth hormone唔夠,所以好似在初中時每天自己在屋企打針,打了幾年,有成效有高到,但也花了幾十萬。而且打針也相對是比較新的治療法,我問身邊有醫學資格的親人,他們持比較保守的看法,還未清楚日後會不會有後遣症,對此醫治法有保留。

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

唔洗太擔心,我囡小學果6年都係全級最細粒果幾個,9歲半果陣得126cm, 上中一就開始標高,現在14歲都有15x cm,唔係運動型,但食嘢營養均衡同早瞓

大宅

試下食鈣丸或糖丫!我果個食左高快左小小!

珍珠宮

引用:囡就來27個月大,得86cm, 算唔算矮?

原帖由 kkhappy1 於 16-02-17 發表
囡就來27個月大,得86cm, 算唔算矮?
我囡兩歲半86cm

但係86cm 應該係差唔多兩歲高度,兩歲應該有85-90cm

我囡讀更n, 全班最矮

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:tinyangel+發表於+16-2-17+17:53+我

原帖由 維港 於 16-02-17 發表
我倆公婆同你地差唔多高度,阿B未足三歲已經over 100cm
所以咪慘咯,冇人再敢安慰我佢可能遲D高,已經安慰3年,而家只會安慰我好彩系女仔

伯爵府

2023年兔年勳章

引用:Quote:原帖由 bonbonyy 於 16-02-17 發表其

原帖由 katrinamama 於 16-02-17 發表
你嗰班d人都算高了
都唔係,呢幾年啲小朋友都是咁上下高度,平均100cm望落都唔會覺得高大……

首頁
23456...8

尾頁

跳至