自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

綠荳媽媽 發表於 16-4-18 22:46
我盡量剛剛好每樣齊就oK,例如運動波鞋一對,休閒波鞋一對,cross一對,普通布鞋一對。不是過千名牌,但依 ...
沒有剛剛好這回事架.
例如運動鞋和黑鞋,各只買一對,返學或去街都只係呢兩對,都可以夠架.點解仲要加休閒鞋、cross和布鞋?
各人憑能力和感覺去過活啦.
如果講積福,我相信對身邊既人好D,隨時隨地幫下人,比起買少對鞋,更加積福啦.

goat    發表於 16-4-19 13:59

珍珠宮

引用:我盡量剛剛好每樣齊就oK,例如運動波鞋一對

原帖由 綠荳媽媽 於 16-04-18 發表
我盡量剛剛好每樣齊就oK,例如運動波鞋一對,休閒波鞋一對,cross一對,普通布鞋一對。不是過千名牌,但依 ...
運動波鞋一對,休閒波鞋一對,cross一對,普通布鞋一對。

我已覺得誇張 我女返學波鞋一對,皮鞋一對,涼鞋( cross) 一對。

平日出街,一係 cross, 一係返學波鞋。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 綠荳媽媽 於 16-04-18 發表我

原帖由 貓頭雀 於 16-04-19 發表
運動波鞋一對,休閒波鞋一對,cross一對,普通布鞋一對。

我已覺得誇張 我女返學波鞋一對,皮鞋一 ...
應該,有時是但一對出街鞋洗咗未乾都仲有對spare

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得係自己能力範圍內的...
即係就算比左最好的小朋友...大人重有淨...唔會因為買左乜比小朋友...自己就要慳慳慳...或者欠卡數下...卡數期期加...還MIN PAY多少少..但又不停買貴野比小朋友...

消福即係用緊既野比佢地應該擁有的好...
所以只要量力而為就OK...唔駛太上心既...

男爵府

Iphone, Ipad, games, toys...children have got too many....

珍珠宮

開心吸收勳章

返學皮鞋一對,返學運動鞋一對,平時著運動鞋一對,雨靴一對,拖鞋一對,涼鞋一對。

用戶要求終止服務

引用:返學皮鞋一對,返學運動鞋一對,平時著運動

原帖由 InkCartridge 於 16-04-19 發表
返學皮鞋一對,返學運動鞋一對,平時著運動鞋一對,雨靴一對,拖鞋一對,涼鞋一對。 ...
一樣。

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:後感-小朋友物資點先為過量

我仔歲幾係著u記睡衣上playgroup.佢衫主要係替換,一兩件出街衫,鞋得一對,我係唔係好刻薄

反而玩具真係多,不過我同c6好耐無買。(幾個月)

大宅

引用:Quote:原帖由+綠荳媽媽+於+16-04-18+發表我

原帖由 咁求琪 於 16-04-18 發表
我細個得一對波鞋一對返學鞋
返學鞋學校已要求一對白、一對黑,另外踢波要一對足球鞋,出街一對波鞋,一對涼鞋夏天著,加埋已多過我,但每一對都係必須

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 貓頭雀 於 16-04-19 發表運動

原帖由 happybebebe 於 16-04-19 發表
應該,有時是但一對出街鞋洗咗未乾都仲有對spare
我其中一對係 cross , 所以這種情況
同埋, 我不會買多對做後備,因為大得快 已經兩對街鞋,仲要後備

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 咁求琪 於 16-04-18 發表我細

原帖由 heidi630 於 16-04-19 發表
返學鞋學校已要求一對白、一對黑,另外踢波要一對足球鞋,出街一對波鞋,一對涼鞋夏天著,加埋已多過我,但 ...
我都覺得係。有時去公園人哋淋完草,對波鞋到好多泥返嚟。或者病咗嘔到成腳係。或者學校帶完佢哋去農莊/下大雨,返學濕咗對鞋,之後天氣仲要幾日都大霧潮濕,咁之後幾日著黑鞋呀?
唔好講開抽濕機乾鞋,我屋企真係無抽濕機。我試過星期三去完農莊,成鞋牛屎定唔知泥,星期五又要著波鞋,結果浸完漂白水洗完,我買咗五十幾蚊吸濕袋放入去搞返掂。如果唔掂就唯有著去街嗰對。

男爵府

我囡返學鞋一對、出街波鞋一對, 短boot一對, 仲有兩對買左未著, 鞋我會買有牌子怕著壞脚, 反而衫就真係買得多左d, 但如果唔啱著我會捐左佢, 亦會留返部分俾細b著, 不過我都學緊忍手, 其實能力範圍負擔到都冇話過唔過量既

子爵府

引用:其實完全唔需要俾呢種思想困擾自己。一個人

原帖由 ChinoB 於 16-04-18 發表
其實完全唔需要俾呢種思想困擾自己。一個人條命係消受得起,先會有得享受/享福。你應該為自己能夠給與,你 ...
Agree, 稔咁多野做乜

伯爵府

呢d唔算啦!我覺得消福個d係每年都要開生日會,一年去3,4次旅行, 衫唔貴唔買,野唔貴唔食個d

用戶要求終止服務

仲有啲家長, 個仔著名牌tee , 一年去六次旅行, 但又講自己要窮養小孩.
最睇唔過眼為搶特價機票, 要小朋友向幼稚園請假. 次數一年比一年多.
成日話咩到小學唔可以咁就去多幾次.
我覺得咁就真係消福囉!

伯爵府

引用:仲有啲家長, 個仔著名牌tee , 一年去六次旅

原帖由 happybebebe 於 16-04-19 發表
仲有啲家長, 個仔著名牌tee , 一年去六次旅行, 但又講自己要窮養小孩.
最睇唔過眼為搶特價機票, 要小朋友 ...
呢d真係消福啦!就算唔講消唔消福,但教識小朋友為左玩,就可以將正經事放埋一邊,大個左都有排受

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

鞋嚟計,返學皮鞋及白波鞋各一對,出街波鞋一對,如果夏天會多對涼鞋,著到唔啱著再買,絕唔會有好多鞋來襯衫呢樣嘢

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:後感-小朋友物資點先為過量

睇咗好多jm留言,我諗我小朋友嘅衫褲鞋襪一定係超超超嚴重過量,不過我哋係貪靚忍唔住買,唔會要用貴嘢,其他都係一般家庭嘅生活,無特別豪使,不過我都覺得係浪費,所以已經減少買衣服,多數係屋企人送嘅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

唔啱果d送比人已經係積褔喇

放下自在

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

雖然不懂佛教的一套
但我覺得成日話人地消福,旅行消福,開生日會消福,買名牌消福,只要不符合自己消費觀念,價值觀就話人地消福,呢種心態會唔會才消福呢?
我覺得小朋友簡簡單單衣物好可愛,但著名牌都好靚呀,
屋企切蛋糕好幸福,酒店開生日會也都好開心,
去野餐行山也是快樂童年,去旅行周遊列國也可以增加經歷。
無必要將唔同的消費方式或者生活水準對立起來,
亦唔覺得有咩咁消福。

首頁

尾頁

跳至