自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:所以好後悔

原帖由 tropicanna 於 16-05-14 發表
所以好後悔
租樓遇著租霸真係慘, 法律上無嘢可以做? 如果死約, 應該不交第1個月就要申請收樓? 請指教!

子爵府

tropicanna 發表於 16-5-13 20:34
想請教各位jm...我不幸遇上租覇。三個月幾月冇交租。一路拖。我月初入咗紙土地審裁處申請收樓。點知個租覇 ...

cut水cut電得唔得?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:想請教各位jm...我不幸遇上租覇。三個月幾

原帖由 tropicanna 於 16-05-13 發表

想請教各位jm...我不幸遇上租覇。三個月幾月冇交租。一路 ...
唔係好明,明明欠租成3個月,有得入反對紙架咩

大宅

引用:Quote:原帖由+tropicanna+於+16-05-13+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-14 發表
唔係好明,明明欠租成3個月,有得入反對紙架咩
我都唔明。但程序係咁。佢可以入紙反對。所以就要排期上庭😑

男爵府

引用:Quote:原帖由 eelenomis 於 16-05-13 發表

原帖由 JL的家長 於 16-05-13 發表
唉……我係租客,每月三号租期,四年黎都未試過遲過月尾交租,爛廚房抽氣扇都自己換,但我業主又話要加租, ...
依個時候仲加?!
我前年高峰期租架,依家跌咗1x%, 成二千幾蚊!我唔會續,一嚟已受夠間屋漏水!二嚟我呢個價已可以租同區更好的大小小單位

男爵府

引用:Quote:原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-14 發表

原帖由 tropicanna 於 16-05-14 發表
我都唔明。但程序係咁。佢可以入紙反對。所以就要排期上庭😑
佢擺明拖!拖得就拖!錄佢音拍佢片!又同東西張望又投訴!呢啲人浪費納稅人錢!佢應該都會整爛間屋先比番你

男爵府

引用:Quote:原帖由 eelenomis 於 16-05-13 發表

原帖由 bubu7 於 16-05-13 發表
20號起租,正常真係每月20號交,如果你要22號交,一係初初租時你講明,業主如果個個月由20等到22係咁 check ...
我會比入數紙佢的,有時撞正星期六日紅日吖嘛~

侯爵府

回覆:遇上租覇

我1號起租,月尾一出糧就交租,有早無遲
業主就係鍾意我係公務員,出糧準時

8-)

大宅

有人講過有樣野叫封租。你問下律師,好似話幾千。

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:tropicanna+發表於+16-5-13+20:34+想

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

eelenomis 發表於 16-5-14 16:40
我會比入數紙佢的,有時撞正星期六日紅日吖嘛~

你明知撞正星期六日紅日,應該提早交租,而唔係將遲交租合理化。

男爵府

引用:Quote:eelenomis 發表於 16-5-14 16:40 我

原帖由 方麗娟 於 16-05-15 發表
你明知撞正星期六日紅日,應該提早交租,而唔係將遲交租合理化。
我無話我好正確喎!
我只係回應樓主:我都會遲交,但最多幾日,唔會離譜到幾個月,我亦無大條道理話我遲交租幾日係奉旨吖。
jm你無需過大反應喎
你話我業主會日日去打簿睇我入數未,我先至話我地夾好咗係入咗比入數紙,佢唔會咁得閒日日去check住啦!
業主係咁得閒就唔會漏水已經18個月,都唔得閒積極解決啦!(純我個人感受)

大宅

租客反對收樓,就可以再拖長二星期左右。因為排期上庭要二至三星期。上著庭,要官會問租客收樓理由,會即時判決。如果判你蠃,會問你要唔要對方賠堂費俾你。之後你需要付千幾蚊申請可收樓判決書(大約咁嘅名),大約一星期就會寄俾你。
收到後如果個租客已經搬出,或已經講和著幾時搬出就唔使理。 如果未講好數,你就要再去土地署交錢,安排執達令排日期上門收樓。

首頁

尾頁

跳至