自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

阻就唔覺, 但最唔鍾意整摷, 有D仲整到爛, 睇完又周圍放.

伯爵府

alima 發表於 16-5-28 18:07
又一城嗰間,D家長逐本逐本英文書攞嚟讀比小朋友聽,無言

太古誠x都係。每逢周末啲家長係果度讀英文故事書比小朋友聽。其實都冇問題,但啲呀媽會坐係專門比小朋友的枱凳,讀完仲會問comprehension questions。有次有個家長超興奮話果度有故事聽呀! 行過去先知道係一位媽媽用好大聲讀英文書比佢小朋友聽

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上次我去三聯,成地坐晒我都算,攞野超唔方便,開口埋口叫借借都冇引,重要有個阿媽帶住兩個女,大大聲互動讀完再問個女點解呀?解完又大大聲讀過,其實我都想靜靜地搵下有咩書岩囉!行過佢仲bear住你,好似我左住佢咁!其實想睇就應該買返去慢慢讀啦,真心覺得好左⋯⋯⋯⋯
http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係!

公爵府

好媽媽勳章

覺咗好耐啦,我又係鍾意買書睇既人,好憎人睇到d書殘晒。尋日趁有空檔諗住去書局買故事書俾女啦,點知去到有個媽媽勁大聲咁講故事俾仔睇,係勁大聲,雖然果度唔係圖書館,但係我真係想靜靜地揀下故事書俾個女囉,最後我頂唔順果位阿太,我走咗

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

就算係圖書館,亦唔應該阻住通道嘛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我去親台北,必備項目係去誠品打書釘,唔打唔安樂。次次都係三更半夜去,一打2-3小時起碼。

睇左ok,我會買(不嬲唔買太無字嘅書)。又好得意,唔知係咪氣氛影響,時間又多,會自然拎起一d奇奇怪怪嘅書黎睇(香港掂都唔會掂),睇完又買嘅書,包括達賴啦嘛寫嘅書、包括講fine art嘅書、包括講歷險山難嘅真人真事。

香港唔會坐、亦唔會去試睇一d另類書、更唔會買。打書釘係咪令人買少左,我覺得又未必。

在台北,大家都好自律,坐樓梯點都留一半俾人行,唔會伸對腳出條路,唔會fing到一地都係。

呢d係講求自律吧。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 16-5-28 20:43
我去親台北,必備項目係去誠品打書釘,唔打唔安樂。次次都係三更半夜去,一打2-3小時起碼。

睇左ok,我會 ...

剛在台北搬了大半喼書回來
有童書、佛學、親子,同政治書
花了千幾兩千元

其實真正愛閱讀的人,打書釘只會買更多的書,我未試過睇完唔買!
我同老公日日打兩小時書釘,非常享受!
睇啱就買,怕超重所以只買了大半喼

因為喜歡打書釘,所以一年飛兩次台北

你問我介不介意小朋友打書釘,一D都唔介意!只怪香港租金貴,空間細!
台北有很多很好的書店/親子cafe 閱讀文化也好!
為免俾人白眼,在港我只會帶小朋友去D留上書店打書釘,然後大手入貨

屋企有幾百本書,就黎書患要捐D出去

琥珀宮

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我打書釘打左好多年,以前多數行2樓書店。其實好多書店老闆都唔會介意客人打書釘,因為睇啱係會買.....唔啱咪算囉,可以睇第二本。老闆都會和客人討論書籍,大家交流,只睇唔買亦不會介意。愛書人打書釘都愛書,睇得好小心,唔會唔係自己就整亂整爛。

其實,書店講明唔比客人睇唔比坐,我覺得冇問題,我可以唔睇唔坐。
但現在書店冇唔比,客人有自由睇,但其他客人唔比人睇,我就唸唔明點解.....

sfuhsg    發表於 16-5-29 10:58

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Joball 發表於 16-5-28 21:07
剛在台北搬了大半喼書回來
有童書、佛學、親子,同政治書
花了千幾兩千元

E? 朋友wor
上轉大執書,執左6大袋sogo大袋咁多,拎晒去救世軍。
呢度係我隨便在床頭搵嘅另類書,打完書釘買的。(唔打書釘肯定唔會買)

公爵府

tester5 發表於 16-5-28 21:12
我打書釘打左好多年,以前多數行2樓書店。其實好多書店老闆都唔會介意客人打書釘,因為睇啱係會買.....唔啱 ...
不是不比打書釘,而係有人唔自律,
打書釘我相信好多人會做,
但書店(大X)貼左不淮坐卧,
而有部份家長由得小朋友坐晒喺地,
難道就不會影響人嗎?
有一部份不自律既人影響埋自律既人

公爵府

Charlotte_mom 發表於 16-5-28 20:43

睇左ok,我會 ...
現在就是有些人不自律,好多時家長不去教,
香港書店好多也不是大,
好難可以做到台灣一樣

男爵府

D 小朋友書搞到又殘又縐,慘不忍睹⋯⋯

男爵府

我都覺得樂自私,d書又比人睇到霉晒。最勁係書店吾介意

公爵府

Charlotte_mom 發表於 16-5-28 21:15
E? 朋友wor
上轉大執書,執左6大袋sogo大袋咁多,拎晒去救世軍。
呢度係我隨便在床頭搵嘅另類書 ...

竟然搵多同道中人

其實睇書令人眼光闊D,有耐性D同心境平和D

近年成日玩電話,因為幫個仔買書,自己去多了書店,又重拾返看書的樂趣

翡翠宮

好媽媽勳章

引用:我屋企樓下間BOOK+STORE+D+家長係會大聲講

原帖由 cnynicole 於 16-05-28 發表
我屋企樓下間BOOK STORE D 家長係會大聲講故事+ 坐係地下阻住人...
係呀⋯⋯ 好親子 咁.... 卡通聲講故事書。。 成間書店 焗聽添...

禁止訪問

男爵府

玩具勳章

tester5 發表於 16-5-28 16:23
我覺得問題不大,大家都識表達,如果真係阻住我,禮貌開聲請佢讓一讓就可以了,通常都唔會有問題。大家都愛 ...

公爵府

sean60 發表於 16-5-28 21:34
你咁買,應該網上買運過來仲方便!

就是享受打書釘

有D書一早在金石堂訂定,到台灣酒店附近便利店取貨

台北機程短,個仔三歲幾帶佢去過兩次,每次都俾佢自己揀書乖乖揀足兩小時

左台灣親子cafe 用餐,去動物園、農場,大人小朋友都開心!

兩公婆去就打完書釘,直接去cafe 看書

又可以去下夜市,行下商場,逛逛老街

平靚正!

sean60    發表於 16-5-28 21:44

首頁
23456...10

尾頁

跳至