自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

公爵府

Micchi 發表於 16-6-5 05:18
灰!我小朋友派了一間不知明小學、不是我填寫的學校!十甲不入. 若我不去那間注冊、會犯法嗎?我可以點做. ...

雖然派得不理想,但你積極d叩,一定找到的,加油!!

水晶宮

回覆:不公平的教育局... 害死人

我覺得宗教分跟校友并沒有不公平,同一宗教信仰,代表家校的理念接近,校友同樣明白學校的理念,對學校對小朋友都會好一點,這是我的見解。

在抽獎制度之下,大家平等,當然有人歡喜有人愁,所以大家都會裝備孩子,準備叩門,如果樓主的孩子有實力,一定可以叩到門。

最後身教真的很重要,我們應該教導孩子如何面對亦境,不是只在抱怨。

公爵府

miffyumiffy 發表於 16-6-5 09:14
派入喇拔, 冇實力, 先係災難

點只係災難!
簡直天天人間煉獄

公爵府

miffyumiffy 發表於 16-6-5 09:14
派入喇拔, 冇實力, 先係災難

我成日都諗,如果讀書唔掂派左去喝
呢d學校會點

男爵府

回覆樓主:

唯有努力叩門吧
加油

水晶宮

回覆 pumpumpurin 的帖子

所以香港人都係水魚來架啦.福利任人攞仲要認命

公爵府

sf013hk 發表於 16-6-5 06:54
做父母可要為自己孩子做榜樣啊。不怨天,不尤人。如果閣下孩子可以學得到,比入任何名校更終身得益。 ...

非常認同,有問題就努力諗計解決,哩種身教比讀名校更重要

男爵府

Micchi 發表於 16-6-5 05:18
灰!我小朋友派了一間不知明小學、不是我填寫的學校!十甲不入. 若我不去那間注冊、會犯法嗎?我可以點做. ...

其實小學邊有份banding,個個都係派,又何需介懷,咁小事,又話要自殺,點做父母?你想你仔女大D好似你咁,小小事又話自殺!

如果佢有能力,小二可以轉校!你估所謂名校教得好D?D學生又係出去補習!

公爵府

好媽媽勳章

pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23
呢個垃圾制度點可以唔怨呀大佬……

創立呢啲計分玩法個條友直頭要佢全家不得好死。

咁多年嚟都係政府搞珠派位㗎啦!

水晶宮

其實好難怪樓主嘅.小朋友咁細..有咩臨時叫你回校.自已又有嘢做係好頭痛

大宅

我都好唔開心,身邊同學仔都中第一,係我唔中

伯爵府

引用:Quote:pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23 呢

原帖由 jannlly 於 16-06-05 發表
咁多年嚟都係政府搞珠派位㗎啦!
習慣左覺得合理…都好合理。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:ivycowcow 的帖子

唔清楚,但我覺得如小朋友跟唔上,就算學校唔勸退,勉強留底都唔會跟得上,就算頂級band 1學校都一樣有學生DSE考得唔好,入唔到大學,只是掛住個名校名又點。其實even十幾廿年前,一樣有名校生成績不好,好似我老公兩個表姐st.mary咪又係入唔到香港的大學。根本讀書係天資+努力,但好多人覺得入到名校就自然讀得好,或成日自以為名校考第尾都叻過其他人。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

pumpumpurin 發表於 16-6-5 09:43
對!抽獎係公平…

問題係點解要抽獎。

如果唔抽獎,你認為有咩方法更好?

家長通宵去心儀學校拿報名表,5歲人仔面試筆試考中英數? 鬥多課外活動鬥多獎先收?

男爵府

pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23
呢個垃圾制度點可以唔怨呀大佬……

創立呢啲計分玩法個條友直頭要佢全家不得好死。

每制度總有利和弊,如果覺得不公,可以唔玩,何必咁咒人,你點做父母?父母身敎好重要!

大宅

小一派位講求運氣和選校策略,這一點我相信有不少父母都知道,選校前做資源搜集、聽專家講座十分重要。但如果父母頭三志願都選頂頭大熱學校,真是好危險,隨時派中寶校、跨區。上年我已經經歷過這個「遊戲」,明白箇中辛酸,做父母當然希望子女派中第一志願,但遊戲規則就是這樣,只能接受,或者考私小、直資,不參加這個派位遊戲。
作為父母不以正面思維,積極態度去處理?只是怨天尤人,還要咒詛當局,甚至其無辜的家人,這是作為子女的榜樣嗎?
我們的下一代會變成怎樣?

男爵府

回覆樓主:

唔好咁灰心, 不過跨區就頭痕啲。

呢個制度我覺得ok呀。 如果要考試就真係難為咁細個小朋友。 一間學校有唔同資質既小朋友係好事。

我覺得校風好, 老師有愛心最最緊要。 無人知小朋友將來係龍係蟲, 最緊要有人比機會, 唔好再來過。 神校最叻咪讀自己, 好多活動教學咪佢活動, 你(阿媽)教學, 真係好辛苦㗎!

如果小朋友成績top, 都一樣b1中學。 就算小學banding差啲, 分唔到1/3學生b1中, 都有20幾%。 唔好太灰心, 小朋友而家好醒, 見到大人唔開心, 佢都會標籤間小學。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pumpumpurin 於 16-06-05 發

原帖由 piglet0529 於 16-06-05 發表
我小朋友去年也派誇區, 不過是第五選擇, 明知自己區派得差, 一早選了一間誇區中最能接受的放第五, 心情差但 ...
其實唔關我事…不過路過講下野啫。

大佬…六合彩你可以唔玩…但小學無得唔讀
將決定權交比個天…真係bull shit.

以前香港我唔知……
今時今日邊個家長覺得小學唔重要?
你想靠運氣定努力?

伯爵府

引用:Quote:pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23 呢

原帖由 lulumelody 於 16-06-05 發表
每制度總有利和弊,如果覺得不公,可以唔玩,何必咁咒人,你點做父母?父母身敎好重要!
...
關你乜事…又唔係教你個仔…我無犯你。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆:不公平的教育局... 害死人

我當年都係叩門!

首頁
23456...15

尾頁

跳至