自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我奶奶以前係, 但又要揍小孩, 頂到一日訓2-4個鐘, 頂到幾多年先得得架, 返左好多年, 但我唔見感情有改善, 母子同父妻都係。

珍珠宮

emimi 發表於 16-6-23 10:04
其實我有少少鬥氣成分
佢份工多數下午出去,有時要半夜放工,但收早都係搵朋友飲酒打牌到3~4點(好彩冇女 ...

你要鑽牛角尖咁諗冇人幫到你,但好明顯你呢個"鬥氣"方法對你老公唔work

佢只會睇死你做唔長,而又好大機會你真係會做唔長

有(emoji)氣去做通宵工嚟鬥氣,不如攞D勇氣出嚟同老公傾,坦白自己嘅感受

侯爵府

emimi 發表於 16-6-23 00:11
我做左6年ftm,小朋友幼稚園,有工人,經濟ok
但覺得自己越來越脫節,老公工作忙又多應酬,覺得自己變深閨 ...

我唔會考慮,咁咪見唔到個老公

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

夜班? 你同你老公感情一定好難維繫, 小心

主 賜 平 安

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:有冇jm為左湊小朋友返長通宵班?捱唔捱到?

有心揾,文職一樣可以返半日

公爵府

emimi 發表於 16-6-23 00:44
有睇過,日頭pt多數係7仔收銀,超市呀姐,侍應之類,我唔係睇唔起人地,而係大學生又未夠30歲,我真心唔想 ...

咁你份guest service是咩類型公司?

禁止訪問

回覆:有冇jm為左湊小朋友返長通宵班

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

返通宵好辛苦!以前為錢,成日request通宵更,日日通完都訓唔到但又好眼訓。

如果要返完通宵湊仔的話我一定會痴線
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

象牙宮

回覆:有冇jm為左湊小朋友返長通宵班

你平時通宵有無問題呀!
唔係個個人捱到架,開頭好易病。

琥珀宮

畀面勳章

但覺得自己越來越脫節,老公工作忙又多應酬,覺得自己變深閨 ...

有,我識一位單親,為搵多d,返醫院長期夜班,佢有一位小朋友仲係自閉添
每朝放工,就帶小朋友食早餐,然後返學,襯呢d 時間親子,之後先返屋企瞓,再由工人帶放學,食埋晚飯先返工,堅勁,我5體投地,已經10年嘞

象牙宮

引用:返通宵一定影響身體,公司有同事長期返夜,

原帖由 20jack09 於 16-06-23 發表
返通宵一定影響身體,公司有同事長期返夜,大部分人肝都出事!
我朋友老公都係咁出事走左。

子爵府

emimi 發表於 16-6-23 10:04
其實我有少少鬥氣成分
佢份工多數下午出去,有時要半夜放工,但收早都係搵朋友飲酒打牌到3~4點(好彩冇女 ...

鬥氣都唔係揾自己身體黎較飛下話。。。
你病左,你老公會嫌你麻煩,你返通宵,佢仲開心喎

子爵府

回覆樓主:

你到時會好攰 我以前返通宵

男爵府

點解唔返工會脫節?咁定期增值自己,多留意時事新聞追貼返個社會咁得囉。為左咁而做野有點不合邏輯,而家興辭工全職湊小孩你反而相反既?諗清楚先,一返工就好難湊小孩了

伯爵府

其實又唔係為錢,點解唔做義工呢?又識到朋友唔怕脫節,最緊要時間彈性又有意義,仲可以教埋小朋友媽媽都有善用時間去幫人

水晶宮

畀面勳章

emimi 發表於 16-6-23 00:44
有睇過,日頭pt多數係7仔收銀,超市呀姐,侍應之類,我唔係睇唔起人地,而係大學生又未夠30歲,我真心唔想 ...

樓主我同你情況差不多,而家諗住d小朋友升小後搵pt
其實自己有freelance,但同外出工作唔同,我也想出去見下人
阿媽又係叫我做下收銀,sales但我大學畢業又不是好等$洗,同你諗法一樣。

水晶宮

畀面勳章

不過我就一定唔會返通頂了,又不是等$洗,夜晚返工日頭湊仔,聽到也覺辛苦

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

返PART-TIME 算啦

子爵府

好媽媽勳章

你要唸埋果份工可唔可以隨時call sick 請假,大吉利是講句如果小朋友病了,你就番唔到工了!

公爵府

panyeung 發表於 16-6-23 11:49
你要鑽牛角尖咁諗冇人幫到你,但好明顯你呢個"鬥氣"方法對你老公唔work

要傾呢幾年都傾過唔知幾次,關係唔算差,總之佢覺得冇問題,佢俾足家用出面冇小三,要佢改變係冇可能
其實我鬥氣並唔係想激佢,而係佢超大男人,覺得女人生左一定要專心湊仔,親戚小朋友差唔多大,年頭出去做生意,言談間佢好睇唔起親戚,明明有錢唔使做都要俾工人,女人仔做得咩
我就要證明女人都可以兼顧到,我人生唔只得湊仔

首頁

尾頁

跳至