夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

5~~既然係咁家陣兩條靚都信曬佢要佢既 我係你我會放手比佢老母教, 我放長雙眼睇佢地既關係好得幾耐 5使佢湊5使佢養, 只係帶佢地去玩就梗係輕鬆啦 無眼屎乾淨盲, 同佢兩個講你地有咁大個咩係好咩係壞好應該識得分辨, 家陣我地5係放棄你地, 而係以你地既快樂為依歸, 你老母帶比你地無窮既樂趣你就搬去同佢地住, 到他朝有日你地再被遺棄時或者發現自己行為上須要改進的話, 呢到隨時歡迎你歸來, 但要聲明, 返得黎呢到就要聽我管聽我教, 5係就5好返黎
原文章由 samman 於 08-10-29 16:20 發表

講到呢度, 我真係好無奈, 我阿哥係好基層既人, 佢係手停口停嗰種, 所以當佢老婆走咗之後, 我哋就好似佢對仔女既監護人一樣...
我哋自問係嗰D唔識嘈交既人, 當時亦唔想喺佢對仔女面嘈
唔想令佢對仔女難受 (依家嘈 ...

別墅

[
我阿哥唔敢同佢離婚呀...睇表面, 個官實判對仔女比個女人架...個女嗰時玩到傻咗, 話同我哥講如果肯幾十萬佢, 佢可以唔要對仔女wor (嗰時佢有條仔)...後嚟發現條仔原來都有老婆仔女, 逢過時過節都唔可以陪佢,所以又話好後悔, 好掛住對仔女.... 佢有條仔呢件事係人都知架..比人撞過好多次 (嗰時成日著到隻雀咁)...但到依家佢都唔認架, 仲返轉頭話係因為佢懷疑我阿哥出面有女人所以先會走wor...但係到依家, 佢都會突然玩失踪架...話要大陸開工wor...

不過講真吖...我都信佢係好錫對仔女既...不過佢真係勁唔識教兼係一定鍚自己多好多lor...

翡翠宮

都係架
原文章由 whitepanda 於 08-10-29 16:26 發表
日久見人心.
樓主, 最重要是以女兒為重.
就好似我老公, 佢亞媽生仔只係為比錢佢 (多次重覆講出口), 雖有日常生活照顧, 但動機只是與錢尤關, 連對你好都係為咗自己. 從沒真真正正的付出關顧.
但表面就包裝到自己好 ...

別墅

原文章由 ringoivy 於 08-10-29 16:29 發表
5~~既然係咁家陣兩條靚都信曬佢要佢既 我係你我會放手比佢老母教, 我放長雙眼睇佢地既關係好得幾耐 5使佢湊5使佢養, 只係帶佢地去玩就梗係輕鬆啦 無眼屎乾淨盲, 同佢兩個講你地有咁大個咩係 ...

無錯...我哋依家就係咁樣...可憐既係對小朋友變得越嚟越不可收拾...而我阿媽就無咗兩個乖孫...佢好厚面皮, 到依家都成日去我媽屋企食飯 (同佢對仔女...有時仲帶佢d friend嚟, 開晒冷氣), 搵著數...佢對仔女依家好似同我哋有仇咁...成日玩作對...佢就係睇穿我哋屋企人心軟, 唔忍心lor...佢兩個原本真係好乖好聽話好鍚我哋架...

依家我哋都話阿哥娶咗呢個女人真係家門不幸..."fung"勸大家, 如果有仔仔, 真係要教佢哋小心識女仔, 娶妻求淑婦...

別墅

又要講句唔好意思...樓主, 我用咗你個位添...sorry!!

複式洋房

原文章由 samman 於 08-10-29 16:46 發表

無錯...我哋依家就係咁樣...可憐既係對小朋友變得越嚟越不可收拾...而我阿媽就無咗兩個乖孫...佢好厚面皮, 到依家都成日去我媽屋企食飯 (同佢對仔女...有時仲帶佢d friend嚟, 開晒冷氣), 搵著數...佢對仔女依家好似 ...

可能我係果d好執著既人,
如果一開始知道佢媽有問題,
我就唔會再比佢地見,
因為我係監護人,
又唔係想害佢地, 光明正大怕咩!

而如果真係到左你咁既田地,
就會好狠心, 叫佢地跟阿媽,
仲會幫哥哥手搞離婚,
總之唔會比事情惡化落去,
你侄子女雖然已經學壞了,
但我相信本性不壞,
由得佢地跟阿媽, 佢地就會睇到媽的真面目,
到時就會真的體會到你們的真愛,
到時再幫佢地,
反而你地而家由得佢地壞,
由得個衰女人出出入入,
咪仲衰!
真係人都dim 呀!

別墅

係...我哋有一段時間真係比佢攪差d dim...我都好d, 唔係同阿媽住...可惜我阿媽真係好唔捨得對孫...加上我大佬仲對佢有感情... ... 所以真係無晒計..我依家避得就避...但過時過節仍然要同佢同枱食飯.聽佢講埋d大話連篇..諗起都想 ...有時我阿媽仲要睇佢面色添呀...

以前都知佢係貪小便宜, 講野無句真架la, 不過見佢對大佬幾好就都算la...點知我大佬個袋無晒錢, 佢就咁樣...佢梗係唔離婚la...依家佢幾好呀...仲可以好大支野咁入我媽 屋企門口又飲食, 又有人幫養仔女...

水晶宮

kwunwa_c,

我之前既回應係咪危言聳聽,呢樣野你自己去分析,始終呢樣野都係我自己既經历,而唔係聽D三姑六婆或者係親戚所發生既事囉!

凡事都有好壞兩面,我都唔否定其他媽咪既分享,佢地都有佢地既故事,但你前妻係乜野人,只有你自己最清楚囉!係咪真係衰到會教衰你囡囡?實情我仲未知道因乜解究你突然有咁既決心唔再俾個囡佢見,講真你前妻放工同同事朋友去蒲天光唔係呢幾個月既事黎囉!佢不嬲都係咁,亦係因為咁你地至分開...當時你要求攞番囡囡番黎照顧,你前妻都係咁玩架啦!唔係佢唔玩好人好姐時你要走去攞囡,當時你應承承諾咗前妻D乜,相信你依家唔會咁快唔記得卦?

你應承得你前妻可以繼續得閒睇下個囡,你應該都會諗到你前妻都會繼續有佢既生活模式,你要佢改變唔係一時三刻既事黎囉!人係會不斷改變,但係咪真係一拎到個囡後,唔駛三個月,連時間都唔俾人去改,你就急不及待去判咗人地死刑呢?

之前聽你講,你都話你同前妻呢期既關係都緩和咗,可以傾到偈,你囡囡開唔開心,都好睇你同你前妻既關係好唔好架咋~~~明明有個好開始,大家都建立番個良好關係,點解未見成效,連努力都唔努力去試,就打定輸數,一定話前妻會教壞自己個囡,所以唔俾佢見囡囡???

同埋,你話你前妻無付出,一個仙都無付出又唔駛佢湊女但都可以幾時見囡就幾時見,呢樣,你係咪變相淨係諗咗自己先呢?我老豆養我時,我媽都係一個仙都無付出過,淨係偷偷地約我出黎見面,偷偷地响學校送飯俾我但求見我一面,我係好記得第一次我媽突然走黎送飯俾我時,我同我媽攬到好實喊得好淒涼,連校工趕我媽走(我學校只准家長送飯到校門口),我地都唔捨得對方...我媽係無付出架!但佢付出咗對我既愛!呢樣對我黎講已經好夠!我唔係要求亞媽俾到物質上既野囉!教我,佢都有教,因為我老豆顧住賺錢養家再加上我老豆有自閉問題,我老豆連傾偈都無,莫講話有無教我囉!有時仔女壞唔壞,唔好一味賴哂人地話一定係前妻教壞細路!你要知道仔女都有自己思考能力架!唔好以為幾歲女乜都唔識諗先得架!一個小朋友要壞,就算屋企幾好家教,佢都會壞架啦...尤其十幾歲嗰D,唔會亞媽講一句就壞俾你睇,實有原因囉!

再者,你依家唔俾囡囡見媽咪,咁樣反而會令囡囡更加在意媽咪既存在囉!反而你依家照樣俾囡囡去見媽咪,同佢媽咪建立番個良好關係,唔好互數對方不是,當係朋友啦,你囡囡大個咗,佢見唔見媽咪,佢都可以自己去揀,你前妻再婚唔理個囡時,你囡囡自然會選擇唔見架啦!好似我朋友咁,佢生母一生佢出黎就將佢送咗俾人,一直都無見番個囡,到我朋友長大知自己身世時,再見番個生母,生母已經有佢幸福家庭,初頭大家仲有見面,我朋友亦好主動去美國搵生母,但最後佢感受到生母對佢無感情,又唔主動搵我朋友,我朋友最終都識諗,選擇唔再同生母有聯絡囉!但我朋友都可以企得番起身,依家都有佢既幸福家庭.

我呢個朋友對上一段婚姻都係十六歲有咗BB而結婚,佢後來生咗個仔,之後覺得前夫一家對佢唔好而離婚,之後佢前夫同你一樣唔俾個仔佢見,我朋友痛苦咗幾年,有年佢同依家老公結婚又有咗BB,但因為我朋友太掛住佢個大仔,搞到產前抑鬱,要見社工同醫生,結果我朋友個老公好好,主動聯絡番我朋友前夫,同佢地好好傾,之後都俾番個仔我朋友見,但無耐又係借D2話我朋友唔識湊仔又是禁止個仔搵媽咪,結果依家我朋友係忍住眼淚,佢話唔再俾自己傷心同喊,個仔大個左仲見唔見番佢呢個亞媽,我朋友都話由個仔自己決定,但佢係好掛住佢個仔.

我同意樓下媽咪所講,如果你有咁既擔心,你可以俾個條件你前妻去守.當然唔可以咁苛刻啦!同時呢樣亦要同前妻達成共識,佢唔肯都無符,比着你問社工,社工都唔會贊成你唔俾個囡去見媽咪囉!你唔俾個囡去見媽咪,萬一你囡囡又好似我咁強烈要求去見媽咪,你firm唔firm你可以處理得好又令囡囡感覺舒服唔會難受?千祈咪响你囡面前話佢媽咪唔好,嗰個始終係佢亞媽,佢點都要尊重番佢親生亞媽囉!你唔好教壞咗個囡走去憎自己亞媽.

我講既係咁多喇!我都唔再入黎回應喇!我驚我又打得太多字太chum,會令你更混亂,我知你噚晚都有上黎睇,你未回應,但我都希望你可以將正反兩面既意見去認真思考去衡量,我唔會firm我自己講嗰套係啱哂,但呢D野始終由你去決定,個結果後果係點,你要記住,始終都係你同囡囡去承受囉!無人幫到你.

Good Luck!

[ 本文章最後由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-29 19:17 編輯 ]

翡翠宮

佢咩事要返黎痴餐呀 係咪大安指意帶住兩條靚返黎就痴飲痴食呀, 咁下次佢帶佢地返黎時你咪話今晚有飲宴5得閒招呼佢地囉, 講真個兩條靚 既然當正你地係仇人都好難可以化解到架啦 唯有等佢地自己再大D去分析囉 家陣唯有無眼屎乾淨盲起啦 你越緊佢地, 佢地就越得戚, 你估小朋友5知道你地既底線咩 佢地深明你地實會原諒佢地架:;pppp:
原文章由 samman 於 08-10-29 16:46 發表

無錯...我哋依家就係咁樣...可憐既係對小朋友變得越嚟越不可收拾...而我阿媽就無咗兩個乖孫...佢好厚面皮, 到依家都成日去我媽屋企食飯 (同佢對仔女...有時仲帶佢d friend嚟, 開晒冷氣), 搵著數...佢對仔女依家好似 ...

複式洋房

雖然好唔想比佢見...不過我唔想第時個囡恨我~~唔該各位mama~~

複式洋房

單親爸爸難做.....失業我單親爸爸更難做......好累好累

水晶宮

原文章由 kwunwa_c 於 08-11-29 01:11 發表
單親爸爸難做.....失業我單親爸爸更難做......好累好累

加油啦,要堅持到底呀!你決定要番個囡,就一定要堅持!唔好為着暫時既失意而影响到自己!暫時失業啫!積極D努力去搵,你咁鍚囡囡上天一定唔會待薄你同囡囡架!俾個sup你啦!加油呀!

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

都好, 你囡有一個負責任的爸爸~

禁止發言

首頁

尾頁

跳至