自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小姐變太太 發表於 16-7-11 22:50
請問你小朋友係咪咩都唔講,健健院博介左服務比小朋友?

我仔只講爸爸同媽媽,其他發音全部bb話,已去健康院拎轉介信,月底去醫院見姑娘,再排期見醫生,講緊既係可能要排一年半載先有醫生見

子爵府

kurocat 發表於 16-7-11 22:20
其實大家的小朋友係唔係細b

咁多小朋友有問題,其實係唔係商業化左。

係細b,但呢樣野都有黃金治療期,排得政府服務黎,我諗我仔已經3歲,成3歲已經可以講到句子,並唔係先黎學講野

男爵府

回覆:請問有冇語言治療中心介紹

我以我女兒為例:
1)當時年齡同你小孩差不多,我女10月尾出世,算是全班最細果兩三個,變相發音會有好大分別
2)我女兒是某些音未能發音正確,但表遲能力同應對是沒問題,學校的主任都是咁講
3)說話時太急,同懶,嘴唇不郁動導致發音不正確
4)我女兒初時也有上治療班,但後來發現,只上治療是沒太多進展,一定要大人配合,於日常生活時刻執正才是真正有用
所以我個人覺得,上治療班沒有問題,但大人一定要配合抖正

大宅

abbywky 發表於 16-7-9 11:32
協康會之前排1-2月就有得睇。

無錯 六星期 非常詳細 個人覺得如真係去評估 唔好為左錢做d 平而流既

男爵府

Jokitty 發表於 16-7-11 22:55
我仔只講爸爸同媽媽,其他發音全部bb話,已去健康院拎轉介信,月底去醫院見姑娘,再排期見醫生,講緊既係 ...

2歲返健康院比轉介?我小朋友2歲返去,姑娘唔肯比啊,2.5歲再返。。當時都係講爸爸媽媽車車奶奶街街,其他bb話。但呢排愈講愈多喇
一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

侯爵府

emily_money 發表於 16-7-11 22:55
係細b,但呢樣野都有黃金治療期,排得政府服務黎,我諗我仔已經3歲,成3歲已經可以講到句子,並唔係先黎學 ...

但出面治療好貴

子爵府

kurocat 發表於 16-7-11 23:19
但出面治療好貴

就算我唔食都要比個仔治療,錢可以再搵,但治療期過左就會影響佢社交活動 同人溝通既能力,同埋唔識表達情緒,協康會好似有個資助架,但我老公收入過左,申請唔到,如果有需要可以申請。

男爵府

Jokitty 發表於 16-7-11 22:52
想問你係咪淨做言語評估?你小朋友幾大呀?

做完評估,就安排上堂。。我小朋友3歲幾,之前係協康會做左評估,係輕微,但排上堂,要排半年,我朋友介紹我去啟言堂。。講左情況 佢好快安排評估時間同上堂時間。。。
好悶呀...

大宅

小姐變太太 發表於 16-7-11 23:09
2歲返健康院比轉介?我小朋友2歲返去,姑娘唔肯比啊,2.5歲再返。。當時都係講爸爸媽媽車車奶奶街街,其他 ...

可能我仔嚴重d,因為佢得媽媽同爸爸咋

大宅

mimorcat 發表於 16-7-11 23:05
無錯 六星期 非常詳細 個人覺得如真係去評估 唔好為左錢做d 平而流既

你所指既非常詳細係咪佢5800既心理評估,定還是言語評估都好詳細,因我而家都仲未揀定邊間睇,想拎多少少意見

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

引用:Quote:mimorcat 發表於 16-7-11 23:05 無錯

原帖由 Jokitty 於 16-07-12 發表
你所指既非常詳細係咪佢5800既心理評估,定還是言語評估都好詳細,因我而家都仲未揀定邊間睇,想拎多少少 ...
其實去協康會係,
約左個時間父母帶埋小朋友,
父母入去見心理學家先(1hrs),
父母講平時小朋友既事比心理學家知,
覺得小朋友有需要見先再做$5800。
就只有學家同小朋友,(1.5~2小時)

如果心理學家話唔駛見小朋友啦,即第1part,就完好似$1x00。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

引用:Quote:mimorcat 發表於 16-7-11 23:05 無錯

原帖由 Jokitty 於 16-07-12 發表
你所指既非常詳細係咪佢5800既心理評估,定還是言語評估都好詳細,因我而家都仲未揀定邊間睇,想拎多少少 ...
要係協康會做治療好似一定要先做佢評估。

侯爵府

emily_money 發表於 16-7-11 23:25
就算我唔食都要比個仔治療,錢可以再搵,但治療期過左就會影響佢社交活動 同人溝通既能力,同埋唔識表達情 ...

所以要個價錢低d , 多d 資料先得。

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:SoNyPig 發表於 16-7-11 22:09 我覺

原帖由 Jokitty 於 16-07-11 發表
即係領思好過協康?
我古要睇下上咩,我只係係協康同領思上個一對一綜合訓練【我鐘意領思d內容多d】,協康上個1對6 playgp,導師非常一般。

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

男爵府

回覆樓主:

之前醫生都叫我去搵言語治療師做評估,當時2歲。。之後我冇,打電話去watchdog 佐敦,安排我3堂speech therapy 睇下點。。 仲未上,不過開始講多咗嘢,應該返pn 會好啲。。

你試下watchdog 丫

別墅

kurocat 發表於 16-7-11 22:20
其實大家的小朋友係唔係細b

咁多小朋友有問題,其實係唔係商業化左。

可以咁講
亦都可以話係依家的學校包容性低左,好似成績差就叫你去補習咁,唔會好似我們以前的老師咁,除左教書,仲會理埋你的德育發展
依家你小朋友有什麼事,學校叫你留意和出去報班,已經算好,有些不想煩,直接話幫唔到你小朋友,叫你轉校

侯爵府

pinkyworkroom 發表於 16-7-12 14:37
可以咁講
亦都可以話係依家的學校包容性低左,好似成績差就叫你去補習咁,唔會好似我們以前的老師咁,除左 ...

認同

現在教育太商業化

首頁

尾頁

跳至