親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Activehealth 發表於 16-10-14 22:33
唔怪得。

我個agent 本來book 呢間俾我,我睇完TripAdvisors 啲comments 後即刻reject 咗。
又未必一定咁差嘅,我都睇左其實 comments 都唔太差。其實之前我係揀另一間都有位,不過見呢間新裝修完所以試下,1/2個 comments可能係唔好彩啫,我又唔太擔心,而且我已經卜左,唯有住完再分享下。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-14 23:16
又未必一定咁差嘅,我都睇左其實 comments 都唔太差。其實之前我係揀另一間都有位,不過見呢間新裝修完所以 ...

我都book左呢間21,23-25/12, 上年住cross好正,但今年貴左唔捨得,就試下sunroute 話晒翻新算平,同埋之前住過新宿(emoji)間幾好,係細d. 原先想book ibis, 但見comments冷氣問題,怕好焗又無得取消,所以放棄

洋蔥頭媽咪    發表於 16-10-15 07:38

子爵府

Rilakkuma312 發表於 16-10-14 23:01
你幾多號出發?

個時睇過,21號或之前出發可以平幾千,不過請不到假

21/12-27/12

子爵府

vivienbilly 發表於 16-10-14 22:01
回覆 mariyar 的帖子

請問你去琵琶湖是否即日來回?由市中心去楂車要幾耐?那裡有住宿嗎?我小朋友都想去 ...

我12月先去喎

男爵府

有什麼必吃蟹店,壽司店推介?

謝謝分享。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-14 21:58
我都係第一次自由行,昨天經永安代訂酒店/機票,一天已回覆有房,都未算太full喎 ...

永安book 機票幾錢?岩岩先決定想聖誕去大阪

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cscsmlkyh 發表於 16-10-17 22:41
永安book 機票幾錢?岩岩先決定想聖誕去大阪
我一家4口,五晚酒店(2房)加機票差不多2萬8,我見佢個網只卜機票都4千3百幾一位。我諗應該算平。

禁止訪問

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-17 23:06
我一家4口,五晚酒店(2房)加機票差不多2萬8,我見佢個網只卜機票都4千3百幾一位。我諗應該算平。 ...

請問邊間航空公司?唔好意思問得咁detail

大宅

回覆樓主:

24/12~29/12,坐印度航空,4大1小,已買usj門票 & fast pass 4,住fujiya,会去奈良餵鹿

大宅

好媽媽勳章

回覆:wunwunmum 的帖子

同妳日子一樣,也是AI, 富士屋10年前住過,今次都係住附近,我都會去奈良和USJ

大宅

我大約兩合月前BOOK CX,早去晚返,21出發,29返,2大1小一萬蚊!剛BOOK晒民宿,會京都和難波各住4晚!準備就緒

大宅

回覆 肥V 的帖子

我去年第一次去,由B&B BOOK地方住,選了梅田。今年大阪會住難波,京都就住京都JR站附近。其實好視乎你去邊度,決定住邊區。梅田就穩陣,去邊都方便。

你上B&B 選定住邊區,我自己唔會揀簡體字介紹的民宿,因為好多內地人在日本買樓做民宿,上次朋友BOOK東京住到一肚氣。同埋睇下留言,最好不同國家的人都有留言,評價高就可以揀。

在畀錢之前,記得問屋主,人數是否大人加小朋友,我小朋友今年6歲,BOOK過3次,都唔收小朋友的人頭費,但不是每個業主都肯。另外有業主唔租畀小朋友,怕鄰居投訴,所以畀錢之前要問清楚。

希望幫到你

珍珠宮

cscsmlkyh 發表於 16-10-18 10:52
請問邊間航空公司?唔好意思問得咁detail
香港航空

珍珠宮

yokeeland 發表於 16-10-18 11:54
回覆 肥V 的帖子

我去年第一次去,由B&B BOOK地方住,選了梅田。今年大阪會住難波,京都就住京都JR站附近 ...
我第一次自由行,想請教交通方面究竟買咩pass最方便無限拾地鐵 ? 我見好多條線又公營又私營,票又不能共用,頭都暈。 我暫時只買了大阪周遊咭,但仲未太明要研究下

子爵府

yokeeland 發表於 16-10-18 11:48
我大約兩合月前BOOK CX,早去晚返,21出發,29返,2大1小一萬蚊!剛BOOK晒民宿,會京都和難波各住4晚!準備 ...

兩大一小一萬好抵,而家冇咁平

伯爵府

yokeeland 發表於 16-10-18 11:48
我大約兩合月前BOOK CX,早去晚返,21出發,29返,2大1小一萬蚊!剛BOOK晒民宿,會京都和難波各住4晚!準備 ...
你訂咗邊間民宿? 有冇酒店推介呢?

大宅

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我地上次留七日,買了周遊券,基本上包左大部分的交通,(我們坐巴士由機場出梅田,另外買飛。另外去奈良都係買地鐵飛),亦包好多的入場。我地盡量爭取去多D,咁今年再去就不買周遊券了!

XMAS時間去要注意,當地好多兒童入場的博物館和PLAY HOUSE都會在12月28日關閉,去之前最好上佢地官網CHECK CHECK。當地1月1日是大假,大部分店都唔開,我地上年1月1號去黑門,基本上係冇野好行

大宅

回覆 cscsmlkyh 的帖子

我們在CX官網訂飛,其實唔知係唔係最平,但一萬元三個我們好接受。上年都係差不多時間去,都係一行三人,同一班機,要一萬六千蚊!今年慳返的六千數用左黎BOOK 民宿。

大宅

回覆 蘑菇 的帖子

我可以PM上年住的民宿給你,都好企理、大和乾淨。但梅田站行去要十二分鐘,唔知你怕唔怕遠。同埋民宿後而係當地一間寺廟,我們一家百無禁忌就OK,你睇下是否喜歡。

其實我見依家仲有好多選擇,我多數選九百至一千元一晚,你再以再睇睇

首頁

尾頁

跳至