自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

etam724 發表於 16-11-30 12:47
我想學呢款,唔知難唔難呢?

呢款唔錯呀,織長少少可以用多幾年。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:babyhowie 發表於 16-11-30 14:33 呢

原帖由 curryfishball 於 16-11-30 發表
我以前見過呢隻冷好軟熟,應該會好暖 12蚊店有啲冷好軟好滑,有啲就好粗鞋只啱用嚟做手工。
...
就係買咗一舊好嘢,返轉頭就冇咯!

男爵府

BK Milk勳章

curryfishball 發表於 16-11-30 17:32
我呢啲自由發揮,唔係安規則織。冷粗幼同每人條頸粗幼長度不同,針數同行數只作參考,自己調整。

...
好詳細啊,唔該哂!其實youtube搵到一條片,但要分開織第二part度開始唔明,但睇到你解釋又好似明多少少!好!呢幾日再開工試試先!many thanks

男爵府

winghei豬 發表於 16-11-30 18:26
好詳細啊,唔該哂!其實youtube搵到一條片,但要分開織第二part度開始唔明,但睇到你解釋又好似明多少少! ...

因為我用嗰款冷夠深色又粗又有毛毛,所以隨意加針減針同挑針都唔覺眼,我呢啲唔跟章法既織法,只可以當參考

祝你成功

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

curryfishball 發表於 16-11-30 17:39
呢款唔錯呀,織長少少可以用多幾年。

但我仲未知點織

侯爵府

DHA勳章

etam724 發表於 16-11-30 12:47
我想學呢款,唔知難唔難呢?
黎隻叫做單插巾,唔難

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

heavybb 發表於 16-11-30 21:44
黎隻叫做單插巾,唔難

請問可否教我?

用戶要求終止服務

多年前的制成品

手袋

FiFiMa    發表於 16-12-8 23:12

珍珠宮

babyhowie 發表於 16-11-30 15:05
依家織緊呢條,彩色

好靚

d冷邊度買? 一定要用粗針織嗎?

珍珠宮

babyhowie 發表於 16-11-30 14:56
呢條兩低兩高

呢隻色好靚

男仔女仔都啱用

大宅

醒目開學勳章

蝴蝶巾啱嗎?

早兩年喺 BK 見姊妹分享,好易完成

https://www.yokolab.com/knittingclub/elesson/e-scarf2.html

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:babyhowie 發表於 16-11-30 15:05 依

原帖由 yiu_mimi 於 16-12-01 發表

好靚
元朗冷舖,$20舊
我用4.5mm蛇針

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

karenfayelam 發表於 16-11-30 16:08
我只搵到"開工未"一個

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13171888
呢個?用搜尋功能打織女會比較易揾,手機只貼到一條link, 等我再續個貼上嚟。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

curryfishball 發表於 16-11-30 17:33
有興趣知道邊幾個帖,我都只係搵到一個。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8573945
呢個喺自由廣場出嘅

王國長老

karenfayelam 發表於 16-11-30 16:08
我只搵到"開工未"一個

志趣仲有呢個,不過唔係討論咗好多版。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2565415

王國長老

我只搵到"開工未"一個

呢個係問有關編織嘅,有d好有用回覆
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=16858883

男爵府

rose-mag 發表於 16-12-1 11:02
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8573945
呢個喺自由廣場出嘅

謝謝!

帖內既jm無提及彈弓腳點起針同收針有點可惜,好有興趣學

王國長老

curryfishball 發表於 16-12-1 11:17
謝謝!

帖內既jm無提及彈弓腳點起針同收針有點可惜,好有興趣學:waha ...

我都唔係好搞得掂彈弓腳,好耐冇織衫,唔記得咗點織。

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

sai_sai 發表於 16-12-1 08:39
蝴蝶巾啱嗎?

早兩年喺 BK 見姊妹分享,好易完成

之前我都係跟呢個網學織蝴蝶巾, 跟住再自己改良下

大宅

之前織過漁網花,幾好織

首頁
23456...10

尾頁

跳至