自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

Forgetmenot999 發表於 16-12-7 11:09
我又唔信你平時無中英㚒雜講嘢囉!你留意吓!香港絶大部份專業人士都咁講嘢
...

我見識小。。
邊度既專業人士會問人eat唔eat rice?

mishabella    發表於 16-12-8 05:08

伯爵府

回覆樓主:

又系月經post

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係超市....

呀媽同個女講:「你push 下架 car.....」

我心想,係超市竟然有car.....

原來係 trolley cart

伯爵府

我當笑話聽

優悠在澳洲

珍珠宮

都敏俊C 發表於 16-12-7 09:40
每隔一排就有呢 d post, 其實我地平時講野都中英夾雜啦~
oh sorry... 唔覺意夾咗咁多㖭!
...

係,都算月經post

我自己覺得,如果影響唔到人,家長點教有咩所謂呢?關其他人咩事……

我地大人有時都會夾雜中英文講野,例如食lunch, 攞Annual Leave……

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我仔就黎3歲,佢睇youtube學英文,之後自己講red小巴,four車。。。。我知咁講唔好,但又難得佢識,我都唔知好唔糾正佢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

回覆樓主:

好多人都係咁 唔代表人地教法有問題,你 fluent 教小朋友唔代表人地都要咁!!做乜成日要出啲咁既post 笑人呢??

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

自己有時都會夾雜住中英咁同小朋友講嘢,但儘量一係成句中一係成句英,唔想佢地都係咁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我都會同阿女講: 你個BIG BIG TUMMY 係邊呀.......................................

不過都唔建議人地講EAT 唔EAT 呀..
咩EAT唔EAT O者..同FD講無聊野就會, 但係同小朋友講, 唔好咁樣單字夾雜, 影響語言能力呀
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

回覆:見到好多家長咁樣教英文令我見識唔小

覺得唔啱咪自己唔好咁教囉,理人點教仔把鬼。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

PonyoBB 發表於 16-12-7 11:22
如果得兩三歲仲學緊0-10好正常喎,“40”中文我都係讀“4”“0”先,識晒1至10先教四十。
...

可能我冇諗過咁教我會直接話佢知係40,係由2個數字組成咁。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

個仔細時我好少講英文,最多讀下英文故事書,但佢宜家小五激到你頂到上心口,係唔可以講粗口之下,用英文閙仔字眼會溫和左,所以我一用英文個仔就知我好嬲!!!!

其實人地又中又英,我又無咩,反而英文唔叻都好想教好子女,果份心我好欣賞!

翡翠宮

是旦啦
Hk 家長係咁架啦
自己唔係咪得囉
成日見到Lee D 批評人英文既Post

其實Hk人好鐘意五十步笑百步

侯爵府

淘寶 發表於 16-12-7 10:54
其實我都相信好多人都會中英夾雜嘅

但如果太夾硬來就好似唔知點咁。

我唔覺得個啲tree好tall, EAT 唔EAT 好怪, 特別係對小朋友, 佢地未必識咁多字, 咁樣講可能可以加深佢對單字的認識, 你講全句英文小朋友都唔識咪更加無用

侯爵府

都敏俊C 發表於 16-12-7 09:40
每隔一排就有呢 d post, 其實我地平時講野都中英夾雜啦~
oh sorry... 唔覺意夾咗咁多㖭!
...

我都覺得D 人開呢D POST 真係好無聊.........

我果時讀教育D 英文教科書都有提到香港人好鍾意係中文句字加英文單字, 點解呢D 香港人特色都要拎出黎講, 講到自己好清高咁

侯爵府

waiching55 發表於 16-12-7 09:08
例子有:你eat唔eat rice呀?

咁樣教英文真係得

好dirty啊, 睇住啊,hot hot啊,吹吹先啦

伯爵府

畀面勳章

甄太太 發表於 16-12-7 09:48
我成日話個女:死女包,No big No small,甘又算唔算??!!

hahaha
我又係成日同個仔講...
喂..your hand tail ar

侯爵府

beryllium 發表於 16-12-7 11:52
我仔就黎3歲,佢睇youtube學英文,之後自己講red小巴,four車。。。。我知咁講唔好,但又難得佢識,我都唔 ...

唔好話佢錯, 你咪答 yes, its a red cae. Oh u r right, there are 4 cars.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

甄太太 發表於 16-12-7 09:48
我成日話個女:死女包,No big No small,甘又算唔算??!!
唔好意思, 我諗起 麥兜阿媽 麥太

首頁
23456...11

尾頁

跳至