親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

pigmei 發表於 16-12-30 16:55
Let me try to find it. I will let you know.

Thank you

男爵府

畀面勳章

pigmei 發表於 16-12-30 16:50
Last time, he used a 7 people van, it was a good van. But we are only 3 persons. 李師傅 is really ni ...

good, 我地7人啱啱好,如你找到聯絡电話pm 我好嗎? thank you

男爵府

12312 發表於 16-12-21 14:32
請問有無西安包車司機介紹?
包車一天大約多少人民幣?

我聖誕剛去完西安 其實自己去華山好方便。喺西安北站,坐高鐵去華山北站,只係半粒鐘度。出咗高鐵站,坐廿蚊白牌車,就到華山嘅售票處。

華清池同兵馬俑係一條綫。我初頭都係諗住一日去晒呢兩度,但唔想走馬看花,最终放棄咗華清池

西安嘅交通其實好方便,我哋全程都係地鐵(市內)、高鐵(華山)同巴士(兵馬俑)。

珊瑚宮

小李子 發表於 17-1-1 22:56
我聖誕剛去完西安 其實自己去華山好方便。喺西安北站,坐高鐵去華山北站,只係半粒鐘度。出咗高 ...

請問華清池有幾多野看,心大心細去吾去?
一天遊-華清池、兵馬俑,鍾樓,鼓樓?夠吾夠時間?

華山纜車危險嗎?(見相片有些驚)

男爵府

12312 發表於 17-1-1 23:01
請問華清池有幾多野看,心大心細去吾去?
一天遊-華清池、兵馬俑,鍾樓,鼓樓?夠吾夠時間?

華清池嘅內容o係張相度有介绍 其實我覺得如果係走馬看花,一日應該可以去晒華清池同兵馬俑嘅,但一定會好趕囉。比你参考吓……我哋當日 11:00am 入到兵馬俑,慢慢行同睇,都要3:30pm 至離開。

鐘、鼓樓,我冇入到去呀!只係夜晚出去回民街時,經過影咗d相咋。反而我覺得永寧門嘅城牆一定要上,因為可以喺城牆上面踩單車(45人仔兩粒鐘),感覺好特别

華山坐索道,堅係驚o架 雖然我對佢嘅安全有信心,但咁高,又大風,坐喺入面都唔驚至奇啦 不過去到西安,華山係必去景點…… 雖然真係好辛苦

你可以去携程度睇西安嘅攻略,裏面有好多遊記,可以參考一下,减少中伏嘅機會。

珊瑚宮

小李子 發表於 17-1-2 00:02
華清池嘅內容o係張相度有介绍 其實我覺得如果係走馬看花,一日應該可以去晒華清池同兵馬俑嘅,但 ...

你是坐遊5去或坐的士去?
遊5車程一程入秦俑要成1.5小時,真是要咁耐?
鐘樓、鼓樓都只是打算傍晚到,見相片燈光好靚。

珊瑚宮

華清池嘅內容o係張相度有介绍 其實我覺得如果係走馬看花,一日應該可以去晒華清池同兵馬俑嘅,但 ...

我見背包客棧和携程説,先搭接駁旅遊車去北門搭索車,由上玩落黎,如果攻頂起碼行6小時(我是老人家,吾夠體力行呀)

珊瑚宮

我想去洛陽看佛。

男爵府

12312 發表於 17-1-2 00:12
你是坐遊5去或坐的士去?
遊5車程一程入秦俑要成1.5小時,真是要咁耐?
鐘樓、鼓樓都只是打算傍晚到,見相 ...

我喺西安火車站出面,坐游5去兵馬俑,車票7蚊位,華清池就6蚊。車程好似係 7、8個字咁上下
鼓樓同鐘樓,夜景確係唔錯 古城牆上踩單車,亦好有穿越 feel

男爵府

12312 發表於 17-1-2 00:18
我見背包客棧和携程説,先搭接駁旅遊車去北門搭索車,由上玩落黎,如果攻頂起碼行6小時(我是老人家,吾夠 ...

我睇携程,d人話西上北下係最慳力嘅路線。但我去果時,北峰索道正直檢修,要12月28日至重開,所以我當日只能西上西下,睇少好多景

btw, 我都係老人家,行係辛苦㗎!瞓醒第二日,對腳都已經唔係自己咁㗎嘞

男爵府

12312 發表於 17-1-2 00:19
我想去洛陽看佛。

西安係十三朝古都,短短幾日,真係唔夠㗎!我對西安嘅印象非常之好 環境好乾淨;食、住、行亦好平。冬天係旅遊淡季,人又唔多,天氣亦唔係勁凍。所以我一定會再去

珊瑚宮

小李子 發表於 17-1-2 00:50
西安係十三朝古都,短短幾日,真係唔夠㗎!我對西安嘅印象非常之好 環境好乾淨;食、住、行亦好平 ...

你去時不氣幾度?

男爵府

12312 發表於 17-1-2 05:47
你去時不氣幾度?

大約 -1、2度至 7、8度咁上下啦。但感覺又冇想象中咁凍喎!我覺得似細個時,香港嘅冬天。我都係三件衫,一件背心連 bra 打底、一件 fleece 笠衫,再加中厚羽绒,一條牛記…… 另再加暖貼喺背脊同肚 dum 位

珊瑚宮

小李子 發表於 17-1-2 11:17
大約 -1、2度至 7、8度咁上下啦。但感覺又冇想象中咁凍喎!我覺得似細個時,香港嘅冬天。我都係三件衫,一 ...

多謝

男爵府

12312 發表於 17-1-2 14:13
多謝

唔駛客氣

珊瑚宮

小李子 發表於 17-1-2 14:55
唔駛客氣

我現正還在plan緊。

男爵府

12312 發表於 17-1-2 15:06
我現正還在plan緊。

西安景點太多嘞!要自己取捨邊d想去,再就返路線玩。不過如果去完華山果日,第二日行程就要輕鬆d。我自己就安排華山之後,去陝西歷史博物館,可以慢慢行、慢慢睇,之後再去掃街
特別推介,博物館門口嘅冰糖燉雪梨 又平又足料,6蚊人仔,仲可以用微信比錢,好有驚喜

珊瑚宮

小李子 發表於 17-1-2 15:21
西安景點太多嘞!要自己取捨邊d想去,再就返路線玩。不過如果去完華山果日,第二日行程就要輕鬆d。我自己 ...

暫時plan:
--兵馬俑、華清池、鐘樓、鼓樓。
--高鐵一日遊,應該吾去華山,我怕我半路中途放棄
--壺口遊(包車)
--市內博物館,xx寺遊,踏單車。

男爵府

12312 發表於 17-1-2 15:33
暫時plan:
--兵馬俑、華清池、鐘樓、鼓樓。
--高鐵一日遊,應該吾去華山,我怕我半路中途放棄

温馨提示:安排行程時,要留意返景點嘅營業時間。因為冬天係淡季,會早d關門;陜博星期一亦閉館

珊瑚宮

小李子 發表於 17-1-2 15:43
温馨提示:安排行程時,要留意返景點嘅營業時間。因為冬天係淡季,會早d關門;陜博星期一亦閉館
...

多謝提示

首頁

尾頁

跳至