婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-12-22 00:05 唔

原帖由 shpfamily 於 16-12-22 發表
AGREE 見微知著但係, 十個男人, 又有幾多個會幫老婆唔幫阿媽? 你又有無咁好彩再搵到? 呢樣野係樓主應該考慮 ...
認同~真係要睇樓主點諗~
有啲人覺得只要可以嫁,乜都肯遷就,有啲人就寧死不屈~

美菲絲    發表於 16-12-23 00:01

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

好少事,好港女,好無謂
作為成年人少少大而化之/同人溝通講幾句已經解決到樓主case
只係面對面交流,對方又唔係放暗箭

至於咩無條件支持你,呢個諗法好電視劇女主角

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得個重點係樓主要求男友無條件企佢0個邊, 即係唔理對錯, 只可以盲撐樓主
我唔敢話無呢種男人, 但一個男人只要識左女友, 任何事只會幫住女友而turn down有養育之恩既父母, 如此是非不分, 不念親情真係會係一個好男人嗎?
除非樓主可以肯定男友一生只愛佢一個, 否則男友今日可以無條件撐樓主而turn down父母, 他日都可以為左其他女人而turn down樓主
但如果樓主對自己好有自信, 都可以試下0係出面搵唔搵到個完全做到你要求既另一半既

Miulo    發表於 16-12-23 06:31

公爵府

引用:其實我都知道好小事但因為之前都發生過好多

原帖由 Dreamthedream 於 16-12-21 發表
其實我都知道好小事
但因為之前都發生過好多次類似事件
例如之前因佢爸話過想食某樣野,我就買了上佢屋企, ...
樓主,我覺得你無錯呀!
正正係因為呢件係一件小事,你男友都唔會幫吓口,咁仲可以係大事上對佢有所期望?

大宅

Pianistbaby 發表於 16-12-22 10:56
我尋日做節剛遇到呢個問題。99見我咳,猛問我要唔要飲咳水,唔知咩牌子又唔知有冇人就咁成支飲。我咪答佢: ...

岩,雖然好多jm話男人應該做兩個女人嘅中間人,但我反正覺得聰明嘅女人係可以自己應付咁小嘅事,唔需要擺個男人上枱做磨心。

究竟幾個蘋果有幾challenging到要個男人"幫"口,自己處理唔到?

珍珠宮

我係你咁小事就唔應該堅持男朋友出聲,留返大事時先迫佢

結婚一世流流長,呢d事會不斷發生,無可能永遠都幫你,你多少都要啃d

珍珠宮

littledot 發表於 16-12-23 05:49
樓主,我覺得你無錯呀!
正正係因為呢件係一件小事,你男友都唔會幫吓口,咁仲可以係大事上對佢有所期望?
...

有時唔可以咁講,應該掉轉諗,平日我都無出聲,我只要求你大事出聲

伯爵府

回覆樓主:

其實呢 同男家家人相處 真係一個好機會去學習包容同容忍 你要明白 人人嘅價值觀都唔一樣 性格更無可能會100%夾 無計 結婚唔係你想像中咁夢幻 就正如自己家人一樣 都係兩個字 包容

伯爵府

回覆樓主:

小事一則 ~ 有時大體d 答“要”咪得囉~唔好咁自我!

男爵府

你應該自信d
你太介意人地既評價
令男友難做,同埋唔成熟
第時做左人老婆,會聽到更多親戚,6299更尖酸刻薄,你點頂呢?你幾大呀?仲咁小妹妹思想

大宅

其實蘋果真係好似太小事
我99都會成日強制性塞d野要我拎走 我會照拎 拎到自己屋企睇下阿媽用唔用 唔用就掉 唔駛同老公講你唔要
99鐘意比咩咪收 唔會為左呢d野同個老公嘈 因為真係好小事

男爵府

單睇呢件事,你唔識做人
第一次拒絕無問題,再叫你拎你咪拎咗佢囉
唔食送比人又好,掉咗佢又好

翡翠宮

都要結婚嘅人喇,成熟D,識大體以後大家關係先會好架,我小事自己可以處理嘅從嚟都唔會麻煩老公,男人唔覺得你煩先會更加錫你珍惜你,結婚之後慢慢長路,如果唔收斂自己性格,同邊個一齊都一樣

大宅

回覆樓主:

我明樓主的想法

對於己經係婆媳關係入面洗緊禮的jm
呢d 真係連前菜都不如

但樓主您好清楚一樣 您想要的老公 同實際上的差十萬八千里
無論點 其實您男友都唔會幫口 只係扮聽唔到扮睇唔到 簡單來就 硬食
所以自己諗諗

亦都唔好望結婚會有好的轉變
只可以同您講
結婚後 所有野係會轉壞 唔會轉好

大宅

yamaneko 發表於 16-12-21 23:30
Jm, 你要求你bf 在佢認為無所謂的問題上揀他媽媽定你喎,佢當然粗線條地什麼也不做啦,(雖然你會覺得他在 ...

好認同你所講每一句,好多婆媳關係其實男人可以化解但永遠唔做。

大宅

做個靚太 發表於 16-12-22 00:05
唔好以為尼次只係一件小事,結婚係人生大事,亦唔只係兩個人嘅事~
我反而覺得你諗岩左一樣野,只係一件小事 ...

認同,一到埋牙講結婚先知真面目

男爵府

我覺得喱件事睇到:

1)你男友係理智嘅人,唔會盲目咁幫任何一邊,咁佢平時有幾就你幾錫你,你自己知啦
2)幸好未好奶奶都係對你好嘅
3)你而家係女朋友身份,將來嫁左入去就係新抱,要點同奶奶相處減低婆媳糾紛,你都要慢慢學習,當中最重要嘅係唔好令老公難做

珍珠宮

回覆 julilee 的帖子

結婚只序幕,生仔後先至見真章

大宅

anna59 發表於 16-12-26 14:31
回覆 julilee 的帖子

結婚只序幕,生仔後先至見真章

都係,所以果時搞婚姻知道之後我都強硬左

子爵府

你拎梗阿媽同女朋友上磅去秤,你唔係以為自己重要D嘛?何苦自製炸彈?

首頁

尾頁

跳至