親子旅遊

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

ahmama 發表於 17-1-19 10:00
有無人可詳細講下首爾站 check in 後怎樣退稅?要退稅可否行機場快線特快通道出境? (金額唔過75000won) 睇 ...
可以... 入海關前先去COUNTER 俾職員幫你SCAN D 單, 之後行特快通道入... 過左關就可以去拎錢 (11月時要上一層)

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:yuyu.c+發表於+17-1-19+09:49+咁快好

原帖由 happygirl_001- 於 17-01-19 發表
咁預早少少鬆動D都好...我多數搭KE 1945返港果班... 咁我會搭1635 係首爾站開出的機鐵..如冇記錯大約1720-2 ...
明白,Thank you!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

happygirl_001- 發表於 17-1-19 10:04
可以... 入海關前先去COUNTER 俾職員幫你SCAN D 單, 之後行特快通道入... 過左關就可以去拎錢 (11月時要上 ...

Thank you! 即機場落機鐵後,入特快通道前有退稅counter?

另外想問機鐵有畫位,即買票時要決定買邊班車?咁預 check in 幾耐?例如4pm 到首爾站,買邊班車較佳?

珊瑚宮

BK Milk勳章

SCENE 發表於 17-1-19 00:15
Agreed!

其實我好想知,你地無用online check in左先?!
hke不嬲係去邊都好,排check in條隊係會好耐,但online check in後淨寄行李排果條隊就會快好多

珊瑚宮

BK Milk勳章

phoebe^^ 發表於 17-1-18 19:05
我聖誕節去,我online checkin,唔洗排,安檢因該著boot要除鞋,所以慢,但我早兩個鐘左右到機場,我仲有時 ...

搭hke 一定會用online check in,淨寄行李真係快好多

大宅

lottelulu 發表於 17-1-18 08:14
回覆 Ishtar 的帖子

是否在首爾站先辦登機證和寄行李,去到機場再退稅?

係呀,首爾站辦登機手續同託運行李,如果有手提行李,就搵locker寄存,咁就可以輕輕鬆鬆繼續行街購物,但記住唔好再買有液體嘅嘢,因為已託運行李喇

大宅

ahmama 發表於 17-1-19 10:00
有無人可詳細講下首爾站 check in 後怎樣退稅?要退稅可否行機場快線特快通道出境? (金額唔過75000won) 睇 ...

去到機場就搵電子退稅機scan退稅單嗰啲,跟住入去安檢,安檢完再去唔記得幾多號閘附近收退稅錢

子爵府

ahmama 發表於 17-1-19 10:44
Thank you! 即機場落機鐵後,入特快通道前有退稅counter?

另外想問機鐵有畫位,即買票時要決定買邊班車 ...
係, 你要先係D或J區俾D單佢地SCAN 左先, 果到左工作人員, 其實你俾晒D 單同PASSPORT 佢, 佢會幫你整...... 之後先去由特快通道入去過海關.....機鐵是有畫位的, 同埋如你係首爾站CHECK IN, 係一定要買左機鐵車票先可以CHECK IN...... 另外因係首爾站會寄埋行李, 所以佢地係有規定最遲要早3定4小時前就要CHECK IN... 我個人的習慣係係酒店 CHECK OUT 後就先要首爾站CHECK IN, 之後先再去行街食野, 因返時間再返到搭車出機場

大宅

TinTinMame 發表於 17-1-19 10:01
HIHI!我地係同一班機反港呀!!
我同D細路都趕到死! 
平時冇跑開好攰!!

過完關,我地就一直跑,連稅都退唔到,去到閘口空姐捉人final call.其實果邊Hk express 都做得好差,check in 時我問佢我夠唔夠時間,佢話夠,咁我信佢啦,若我扶老攜幼,唔跑得,真係唔知咁點算。行李已上了機,人又上不到機。
香港呢邊做得好好多。

大宅

happygirl_001- 發表於 17-1-19 10:01
咁預早少少鬆動D都好...我多數搭KE 1945返港果班... 咁我會搭1635 係首爾站開出的機鐵..如冇記錯大約1720-2 ...
請問首爾站係咪可以做埋出境手續? 即係買車票,check-in,出境手續再上機鐡,去到機場行機組人員通道? thank you

大宅

jessica0768 發表於 17-1-19 10:46

其實我好想知,你地無用online check in左先?!

緊係有啦!你錯啦!
首爾果邊得一條隊for online check in. 個職員做得慢,排正佢條隊都死!
普通check in 有3一4個櫃枱,條隊雖然打蛇餅但都快過佢。

大宅

jessica0768 發表於 17-1-19 10:46

緊係有啦!你錯啦!
首爾果邊得一條隊for online check in. 個職員做得慢,排正佢條隊都死!
普通check in 有3一4個櫃枱,條隊雖然打蛇餅但都快過佢。

大宅

jessica0768 發表於 17-1-19 10:47
搭hke 一定會用online check in,淨寄行李真係快好多

緊係有啦!你錯啦!

子爵府

橙汁冰冰 發表於 17-1-19 11:25
請問首爾站係咪可以做埋出境手續? 即係買車票,check-in,出境手續再上機鐡,去到機場行機組人員通道? thank y ...
正確

橙汁冰冰    發表於 17-1-19 12:23

水晶宮

happygirl_001- 發表於 17-1-19 11:06
係, 你要先係D或J區俾D單佢地SCAN 左先, 果到左工作人員, 其實你俾晒D 單同PASSPORT 佢, 佢會幫你整...... ...

明白, 唔該晒!

水晶宮

Ishtar 發表於 17-1-19 11:00
去到機場就搵電子退稅機scan退稅單嗰啲,跟住入去安檢,安檢完再去唔記得幾多號閘附近收退稅錢
...

Thank you!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:happygirl_001-+發表於+17-1-19+10:0

原帖由 橙汁冰冰 於 17-01-19 發表
請問首爾站係咪可以做埋出境手續? 即係買車票,check-in,出境手續再上機鐡,去到機場行機組人員通道? thank y ...
只係搭大韓,韓亞,濟州航空尼三間航空公司可以。

大宅

SCENE 發表於 17-1-19 11:21
過完關,我地就一直跑,連稅都退唔到,去到閘口空姐捉人final call.其實果邊Hk express 都做得好差,check ...

死啦⋯⋯我到時仲要去duty free攞嘢, 會唔會趕唔切架?!不過, 我搭夜機, 希望會少人d啦

Btw, 我想問退稅金額要below 75000kwr 所指嘅係退返俾我地嘅金額吖, 定係指果張退稅單嘅購買金額呀?

大宅

yuyu.c 發表於 17-1-19 12:16
只係搭大韓,韓亞,濟州航空尼三間航空公司可以。
知道,多謝提醒! 我坐大韓11am,預7.30am到首爾站check-in,出境,坐8.15am機鐡入機場,夠穏陣咧卦?

我上次夜機走過關超快,無諗過早機反而咁緊張~

珊瑚宮

BK Milk勳章

SCENE 發表於 17-1-19 11:31
緊係有啦!你錯啦!
普通check in ...

樓主,冷靜,唔洗一次覆我三個
我就係想問清楚你,因為我幾次日本返黎online check in左淨寄行李,係5分鐘就已經攪掂可以過關(佢都係得一個櫃位)

如果你覆我係online check in後都要排隊等咁耐的話,我地一落車就會先去排定隊,因為我已經改左8點上車入機場

首頁
23456...7

尾頁

跳至