婆媳關係

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆樓主:

咁人地真係公平既
不過絕啲啫

掉返轉諗咪當睇清楚囉

伯爵府

回覆樓主:

樓係一家人供
賣左樓你老公有無錢分?

定係你老公一份家用包晒供樓錢加家用?

大宅

好過份,你大住肚都叫你搬~~~甘叫一家人咩

男爵府

就係知你大肚先叫你搬,遲下生埋,仲唔生人霸死地咩。佢地咁短時間要你走係絕d, 但都係怕夜長夢多,拖下一個月又一個月仲得了?!
至於點解佢要咁對你,我估可能係你地結婚後一直都無plan交番間屋出黎/搬出去,令佢家人唔高興囉。咁當初佢地真金白銀攞錢黎供樓唔係想幫人養老婆既...如果你地係有d計劃既人,就應該一早要搬出去啦

男爵府

係絶情左D 咪慢慢搞 慢慢搬
就算出面租樓要趕人走 都要比時限喇

男爵府

Sunnn 發表於 17-2-20 01:37
係絶情左D 咪慢慢搞 慢慢搬
就算出面租樓要趕人走 都要比時限喇

點樣慢慢攪
點樣慢慢搬
要等到幾時
等樓主生埋好唔好

其實就咁睇佢老公反應
佢老公同屋企關係應該有尐問題
如果唔係人地唔會咁樣做到咁出面

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ssl1102 發表於 17-2-19 21:38
睇唔到咩唔公平!

1. 賣樓:層樓唔係得你老公一個供,賣出去分幾份人人有份,你理得人話幫個大女結婚定幫 ...

講得太好了

樓主,你當初話叫老公同屋企人傾過係咪真係會俾你哋繼續住,老公話傾左可以,我覺得佢根本冇傾過,男人多數怕煩唔會問呢d嘢,佢一廂情願覺得屋企人唔會無啦啦趕自己走就回你講話可以,我唔信佢有問

我完全覺得屋企人收樓冇問題,你哋一家住緊既地方始終唔係你名又唔係你供哂,你哋有閑錢開始生小朋友,組織家庭,可能remind 左你家人「係噃,點解我哋四個大人咁迫住一間屋,但細佬就自己一家住咁好?我有份供㗎噃」所以叫你哋走,賣樓「吞」返舊錢出來分,人之常情。呢個世界你對人好人對你好,你可以怪佢哋短時間要你搬冇咩人情味,但完全睇唔出有咩唔公平。

公爵府

引用:Quote:ssl1102 發表於 17-2-19 21:38 睇唔

原帖由 rayrayus 於 17-02-20 發表
講得太好了

樓主,你當初話叫老公同屋企人傾過係咪真係會俾你哋繼續住,老公話傾左可以,我覺得佢 ...
其實收樓真係冇問題,但有咩可能要人一個星期內搬?正常人一個星期內要執好晒嘢搬都會覺得辛苦,何況係一個剛有左嘅孕婦?咁操勞一個唔好彩陀唔穩,真係落仔錢都慳返!

侯爵府

樓主,我睇晒你留言,你只係用錯"公平"呢個形容詞去講件事,其實你唔係貪心或港女,你宜家覺得好難受亦非常正常,佢哋要你哋一星期內搬走係好絕情,樓主唔好浪費心神諗佢哋一家點解咁,全副心神好好同老公建立家庭啦,祝好

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你當自己係業主迫遷,咁金唔會好過d?
不知所謂的乙陸!!!

翡翠宮

畀面勳章

唔好花時間抱怨男家,亦無需要因為佢地既䈩為覺得委屈,男家的事不要多理,好好的經營自已一頭家便好。

山水有相逢,他日佢地有需要時,你一樣可以對佢地絕情

現在開始,要學懂同佢地保持距離,沒必要便少見

日日是好日

男爵府

xavierma215 發表於 17-2-20 01:51
點樣慢慢攪
點樣慢慢搬
要等到幾時

你都係估 人地屋企有問題姐
咁現在又吾係要解決人地屋企問題
樓主吾開心 上黎呻下又有乜問題呢⋯⋯
而我叫佢慢慢搬又有乜問題?
吾通會聽我話 叫佢 慢慢搬 就慢慢搬咩?
社會壓力好大架啦 放鬆D喇!

男爵府

靚Win 發表於 17-2-19 21:02
佢間屋係綠表未補地價,根本租唔出! 除左賣! 所以佢地依家先要話賣樓! 幫個二仔上車, 個大女結婚! 但 ...
細仔住左十年,算係咁,

珊瑚宮

畀面勳章

taiwoon 發表於 17-2-19 19:28
其實樓係6299的佢要你搬無話公唔公平
好老實仔女有3個而家比得你住
咁第日姑奶大伯結婚無得住又公平咩

同意,結婚點解要6299幫?!

水晶宮

ssl1102 發表於 17-2-19 22:43

因為大量回應都唔係企喺自己果邊...搵啲野蓋過

世事被你看透

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

道理上佢地無錯, 因為係一家人夾錢
有咩決定小數服從多數都岩既

但情義上真係太絕
要賣既話, 都俾多幾個月你地揾地方搬啦
你又剛有左, 正常家人都唔會呢個時間要個大肚婆搞咁多野

會唔會你C6 兄弟姊妹其實等錢洗無話你知?
如果唔係問下佢地點解要賣得咁急 ??

禁止訪問

禁止訪問

大宅

咁仲好,已後自己一家三口快樂生活,睇清楚他家人,自己幫自己最自豪

子爵府

咁未搬來住之前俾幾多家用? 4K? 之後變10K當包租金?

大肚是開心事, 先養胎, bb剛出世沒半年, 未爬未行, 空間仍可控制

結婚冇6299幫, too great!! 無拖無欠

你c6根本沒傾, 算啦, 絕情但公平, 記得叫c6取回賣樓的一份

為母則強, 和c6重新計數, 有娘家返已很好

首頁
23456...7

尾頁

跳至