自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 sasa@uk 於 08-12-20 07:59 PM 發表

下? 依家都無養兒防老呢個觀念啦
但求佢唔好問你拿返轉頭

不如供份退休金仲實際

我其實係無唸過個囡會供養番我, 不過就有灌輸呢 d 思想比個囡, 有無呢個觀念都係在爭你點去教佢, 就好似我地咁會嫁左都比家用父母咁, 個囡見得多亦都會問, 咁很自然就話到比佢知, 點解要比家用自己父母, 呢 d 係好簡單的道理. 我地個心雖然知道仔女未必會養番父母, 但係都唔可以唔比佢知呢點. 將來個囡出身我亦都會要求個囡比家用我, 就算搵好小都要比, 唔會好似而家 d 人咁父母搵到錢, d 仔囡可以享福唔使做嘢係屋企唔使做.
幾個月之前我公司請人, 我負責 in 人黎見工的人真係好得人驚, 畢業 2 年工作經驗只有兩星期做寵物店, 之後就無做嘢. 又有 d 係畢左業之後只做過極短時間的 part-time..... 咁你話佢地的父母係點教仔女..... 有無可能畢左業成年 d 工作經驗會係咁...... mouth:mouth:

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-12-20 08:16 PM 發表

你再接再厲啦

佢就黎生第三個啦.....仲黎??

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 catjeffcat 於 08-12-20 20:29 發表

佢就黎生第三個啦.....仲黎??

呢樣野好難講

子爵府

如果我30嵗前 我c6
我有200萬
咁算唔算呀?

珍珠宮

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-12-20 08:32 PM 發表

呢樣野好難講

咁又係有樣嘢叫意外, 佢呢個都係意外..... 想唔意外就要扎佢先得...

大宅

三十歲前一百蚊就有
一百萬? 齋返工唔用一毫子, 做十年都會有O既

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果我出埋黎做野,應該有機會有...
我2008年儲左約10萬...但我只係full time mami...我仲用左約6萬on名牌+旅行....+老公由9月到而家少左份正職,只做part-time..

不過我地會返香港個幾月,我相信呢10萬會冇晒...

不過我諗住由香港返黎就搵野做...再儲過錢....我地兩公婆合共有約4萬hkd 一個月,洗萬5,都仲有2.5萬儲..減除非必要開支,約儲25萬/年,我同老公仲有6年先到30歲..

珍珠宮

原文章由 jutaubing 於 08-12-20 08:42 PM 發表
三十歲前一百蚊就有
一百萬? 齋返工唔用一毫子, 做十年都會有O既

如果係咁起碼要每個月要儲六七千先至得.....

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

教琴!!
eg. 你有30個學生,每個每月$800
=30x800
=24000 x 12個月
=288000 x 4年
=1152000

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 我愛Corina 於 08-12-20 20:47 發表
如果我出埋黎做野,應該有機會有...
我2008年儲左約10萬...但我只係full time mami...我仲用左約6萬on名牌+旅行....+老公由9月到而家少左份正職,只做part-time..

不過我地會返香港個幾月,我相信呢10萬會冇晒...
不 ...

你就好啦
一個月洗萬五就得
我老公都月入4萬
我就ftm
但租己經要萬二
加埋其他野...一個月都儲唔到一萬

珍珠宮

原文章由 yennie 於 08-12-20 22:35 發表

你就好啦
一個月洗萬五就得
我老公都月入4萬
我就ftm
但租己經要萬二
加埋其他野...一個月都儲唔到一萬

咁一個月儲一萬, 儲 8年左右就得啦
你仲後生, 得既得既

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #1 sasa@uk 的文章

但未計得閒要飛下返英國嘅錢呢...

男爵府

如果冇c6.....冇小朋友.....都會有既........
不過現在唔駛諗啦!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有.......! 自己賺㗎,咬開有血有汗

但三十歲之後唔好提

總之一殼眼淚
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

原文章由 mohatman 於 08-12-20 22:26 發表
教琴!!
eg. 你有30個學生,每個每月$800
=30x800
=24000 x 12個月
=288000 x 4年
=1152000

仲要唔駛食住先得﹗

大宅

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-12-20 19:51 發表
?-( 講果傻

大家攞來講下傾下啫 ...

禁止訪問

男爵府

我都係30歲時買左二百萬o既樓
不過而家仲供緊呢

原文章由 Fatima_melanie 於 08-12-20 16:44 發表
其實都唔係咁少人有, 三十歲買二百萬樓的人很平常, 當中已經牽涉幾十萬現金, 單是三成首期都要60萬, 加埋裝修買傢電雜費普普通通都要20萬, 仲要買完樓之後唔係洗到戶口無曬錢, 如果呢個人唔買樓, 佢真係可以30歲前有 ...

男爵府

睛靈勳章 BK Milk勳章

如果當我嫁咗比老公做老婆算係職業嘅,咁我有呀!
靚太唔易做!!

大宅

原文章由 kc 於 08-12-21 11:14 發表
如果當我嫁咗比老公做老婆算係職業嘅,咁我有呀!

真羨慕..包埋嫁妝?

首頁

尾頁

跳至