自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我明白緊係有覺得我咁諗好吾岩既人,算啦,

原帖由 heheboy 於 17-02-24 發表
我明白緊係有覺得我咁諗好吾岩既人,算啦,我吾會介意,吾好嘈啦大家,我放上網係想比人知如果小朋友咁樣真 ...
我明你嬲啲咩, 我舊老闆個仔都係咁....
都有十一二歲, 中學架啦
每次去公司都令人好頭痛
嘈, 冇禮貌, 玩電腦玩電話大大聲
對父母/其他人都係呼呼喝喝
玩水機整到四處濕哂, 玩膠水滴去同事枱面
剪爛文件, 除鞋long腳....數之不盡
當然, 同事間冇人會夠膽開聲話佢
據我所知佢係冇情緒病, 純曵

其實先排除有冇病, 小朋友係張白紙
佢既認知, 態度都係大人教,
家長唔去教, 呢個先係最大問題....

男爵府

俾著舊年代,話之你有病冇病,細路試下咁樣肯定俾大人打到飛起,反而街坊會勸佢父母慢慢教。

翡翠宮

abinayams 發表於 17-2-24 21:08
你識D過動症小朋友,唔知你䛊幾多個,知唔知佢地腦部多個區域同正常人有異,才導致自我控制力弱,造成行為 ...

10個認同你

男爵府

我唔覺得有教過會做出甘的行為, 失禮死人lor.

翡翠宮

seaheart88 發表於 17-2-24 21:16
就算有病都吾係大晒,由佢,可能係控制吾到,但無理由吾阻止佢騷擾別人。。。有阻止佢而不成功不算無家教 ...

但如果有阻止而唔成功,又可能會比人話個阿媽連自己個仔都搞唔掂喎!!

子爵府

回覆樓主:

早幾日都遇到個小學生,應該小五左右㗎啦,入到車廂(有關愛座),好寸咁大大聲話關愛座係畀有需要嘅人坐㗎

當時關愛座坐咗兩個男人,我無望清楚男人咩年紀,但係我心諗姑勿論在座嗰兩位男士係咪有需要人士,但係個細路唔使咁大大聲畀說話人哋聽啩

子爵府

現今社會每日都見到「唯我獨尊」的青少年....無他,家長也是如此!

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

如果,比著,喺我,我諗,我都會,讓位,比個位,小朋友,免得,個位,小朋友,走去,同佢,婆婆,又或者,嫲嫲,投訴,讓

個位,比小朋友座,我又,唔會,蝕底,我會,選擇,自己,企一陣間,咁多~~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我係自閉症家長,睇家E個post真心好心噏
唔好點評我,電話睇唔到點評

翡翠宮

Mickey 發表於 17-2-25 01:05
如果,比著,喺我,我諗,我都會,讓位,比個位,小朋友,免得,個位,小朋友,走去,同佢,婆婆,又或者,嫲嫲,投訴,讓

...

點解咁多,既

子爵府

親子王國15週年勳章

ppyin 發表於 17-2-24 20:18
唔該你專重下自閉症小朋友!
上網睇下資料!

同意。
請有小朋友d家長未認清楚d病態時,唔該上網參考下。
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

子爵府

吾系幫住個小孩,但每次看到這些「無家教」的post,我真心覺得其實個小朋友都幾慘。佢背後有咩故事,旁人吾知。我吾糸認為佢的行為係啱,我只是覺得,咁細個,如果係父母冇好好的教,佢也是個受害者,又或者佢有特殊需要。可惜,這個世界已經缺乏同理心,可悲。

水晶宮

abinayams 發表於 17-2-24 19:39
或者人地有自閉症或過度活躍症呢,唔好乜都未清楚就判官上身,就拍人片話人無家教 ...

我一睇都同你有相同想法!有時真係唔關父母事,凡事唔可以睇表面就判官上身!郁啲就影人又好有家教嗎?

水晶宮

abinayams 發表於 17-2-24 20:02
無人話地鐵放火大曬。但宜家個細路放火嗎?未知人地情況就先鬧人無家教就係攻擊,錄人音打算放上網就算無影 ...

Agree!

男爵府

睇到你呢個topic連我都唔知講乜好。
唔係同人有親,你憑乜野評論人地冇家教?
自問我自己都係自閉症家長,有時真係唔該一班好正常嘅小朋友家長多點睇下有呢類問題嘅小朋友行為唔係你想管教就管教到。唔係一程車可以講通一個有問題嘅小朋友或禁止到佢地呢種行為。自閉症小朋友好多野身邊事物會好敏感同執著。

伯爵府

其實有問題又點?有問題真係唔係大晒。
係公眾場所,做出咁既行為,其他人一睇當然係覺得你冇家教,曳。有問題既小朋友家長其實係要學習接受,唔係咩都一句話就佢有問題。如果係朋友知道多d自然會包容。冇需要理會街外人吧。

珍珠宮

回覆樓主:

未至於要錄音啫 好無聊

子爵府

twinstar_baby 發表於 17-2-25 04:24
睇到你呢個topic連我都唔知講乜好。
唔係同人有親,你憑乜野評論人地冇家教?
自問我自己都係自閉症家長, ...

Well said! 媽媽加油(emoji)(emoji)有時真的針吾吉到肉吾知痛!

大宅

kooba 發表於 17-2-25 02:53
吾系幫住個小孩,但每次看到這些「無家教」的post,我真心覺得其實個小朋友都幾慘。佢背後有咩故事,旁人吾 ...

大宅

回覆樓主:

你形容嘅行為, 似係真係有病, 請體諒, 如果話就話得聽, 就唔叫病喇。佢地本身係未必有同理心, 係解唔明㗎!每個小朋友都不ㄧ樣,你咁講嘢真係好傷人心。

首頁
23456...8

尾頁

跳至