自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-12-30 10:55 發表
都唔係只得我仔間學校係半日制既,
以我所知,灣仔區同北角區仍有半日制小學,
主要係呢d 地區地少又搵唔到校舍,
我見好多人話全日制會係學校完成某d 功課,係咪呢?

...

不過我諗轉全日制都係大勢所趨, 據我所知(因為阿仔啱啱讀小一), 搵學校時知道係呢2區至少有2間都會係未來3-5年轉全日制.

我細個就讀全日制, 的確有某部分同學都鍾意係學校完成d 功課, 原因當然唔係諗住番屋企溫書la
阿仔就番半日, 但我覺得都佢係屋企唔夠時間用, 原因係姐姐成日開電視俾佢睇, 我已經鬧到口水都乾都係咁!
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係啊....好多家長唔知自己想點既,
我老公有個客,千辛萬苦攪到個仔入國際學校,
但初小其間,又覺得自己亞仔學既野好淺,
尤其是數學,咁佢地唔同地區小學架嘛!
咁個亞媽又覺得個仔落後於他人,
跟住小三又搵好多人事幫手,又入左一間名津校,
咁又追唔上d 中文,到升中又攪番入國際學校.....
總之一獲泡,玩死個仔係喇,
而家送左個仔出國了,直頭無眼睇了!

原文章由 VKwan 於 08-12-30 11:23 發表
我認同你呢種睇法,我都係好嚴格的媽咪。
我發現有個怪現象:我識有媽咪千辛萬苦考入一間輕鬆的學校,唔要有壓力,要交學費架,然後又驚唔夠競爭力,再供佢出面再學野,你話奇唔奇?

...

珍珠宮

我又唔覺得分全日制, 同半日制小學,忙碌的差別好大喎..我見我姨甥女返半日, 做功課溫習, 晚晚又係近十點.. 我亞三返全日返來, 午睡埋都係八, 九點攪掂.. 快與慢係睇個人既者...
不過e+家長要求就唔同左就真.. 我地當年讀書..亞媽話...合格就得啦.. 而家尼個標準,就算我可以收貨...見家長之時, 班主任都會在言語之間要你幫幫佢啦.. 求學不是求分數?.. 烚岸啦..

珍珠宮

近年聽校長講口號一句: '沒有最好, 只有更好'..已經令我心膽俱震啦...

珍珠宮

求學不是求分數……咁簡單!

男爵府

唉!唔止小朋友讀書辛苦, 大人陪佢讀都辛苦la, 同學仔d分數每個隨時相差唔夠0.1分, 你唔"谷"自己嗰個都唔得啦.

仲未計, 學校要你個小朋友文武全才, 又要課外活動, 最好就校外比賽攞埋獎!

真係人都顛

我個仔考試,測驗其間, 我必定內分泌失調, 嚇到大姨媽都唔敢嚟
I think about you day and night
To think about the girl you love

Me and you
No matter how they tossed the dice

珍珠宮

咁攪野……

原文章由 山SANDRA渣 於 08-12-30 12:06 發表
唉!唔止小朋友讀書辛苦, 大人陪佢讀都辛苦la, 同學仔d分數每個隨時相差唔夠0.1分, 你唔"谷"自己嗰個都唔得啦.

仲未計, 學校要你個小朋友文武全才, 又要課外活動, 最好就校外比賽攞埋獎!

真係人都顛

我個 ...

侯爵府

咁究竟係津校定直資壓力大呢?

男爵府

好媽媽勳章

我同妳情況一樣, 好多人都吾like 我女間學校, 個個話淺, 話第時上中學唔知點算........ 但我個女又真係讀得好開心, 因為冇乜壓力... 我其實都有擔心過佢將來升中時點算, 但我覺得做人匆匆幾十年, 做小朋友時應該係要最開心................ 咁當然唔可以話完全唔讀啦, 不過我唔會要求小朋友係頭幾名. 中上就得啦.......

原文章由 hinhinmummy 於 08-12-30 10:51 發表

好吾好, 係看個家長點諗, 好多人吾like 我女間學校, 因為課程真係淺....................

有人話, 第時比佢上到中學, 一定墊屍底, 係吾係, 就真係要過多兩年先知

珍珠宮

我都覺得d細路好慘.....

我大女4年級, 細女2年級, 昨晚佢地兩個喊得好慘咁講話讀得好辛苦, 唉.....又話老師惡, 唔惡边治到班馬騮? 我都見過D老師, 都ok好人架啦....

自問要求唔高...及格我已收貨, 但考試默書都一定要温架啦....我自己同佢地溫書, 都盡量用D有趣既方法幫佢地温....我可以點做? 點做佢地至開心?.....

大宅

我從K2開始訓練個女,所以佢對讀書唔抗拒,好鐘意做練習,K2開始我小左買玩具比佢,因為之前實在太多,我開始買筆,畫簿,colour pen, story book,手功紙比佢玩,周圍小左玩具佢就自己拎起D書去睇,拎筆去畫野,同埋成日會同佢思想教育,話佢知讀書好緊要。。。。,宜家D小朋友讀書係好辛苦,雖然我真係唔想比壓力佢,但佢讀得唔好你又擔心佢第時的前途,宜家個個小朋友都咁叻學咁多野,個個小朋友的程度都高過我地個代,以前中五都可以搵到份好工,宜家大學生通街都係,有咩理由可以輕鬆讀書

禁止訪問

複式洋房

原文章由 tkkmama 於 08-12-30 11:51 發表
近年聽校長講口號一句: '沒有最好, 只有更好'..已經令我心膽俱震啦...

我覺得呢個校長未必有能力做到"更好",唔退步偷笑了.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我仔以前個校長反而咁講過︰「我地無分精英班,
因為我相信每個仔係唔同方面都可以係精英!」
聽完我眼到紅埋,幾鬼激動,
難得呢位智者咁講,幾鬼encouraging!

原文章由 tkkmama 於 08-12-30 11:51 發表

男爵府

同我個仔學校個校長講的好似喎,佢同d學生講:「我地學校有精英班,班班都係精英班,因為你地個個都係精英!」都幾感動架!

原文章由 麟媽媽 於 08-12-30 13:46 發表
我仔以前個校長反而咁講過︰「我地無分精英班,
因為我相信每個仔係唔同方面都可以係精英!」
聽完我眼到紅埋,幾鬼激動,
難得呢位智者咁講,幾鬼encouraging!

...

男爵府

未曉使用回應功能,故作測試。
Test Test Test

男爵府

點解而家讀書咁辛苦

未曉使用回應功能,故作測試。
Test Test Test

男爵府

我都覺得大部分嘅校長都係好人嚟嘅,反而有d班主任就.....mouth:

Me and you

大宅

我都覺得是家長自己的選擇, 無得怨, 我個囡明年讀小一, 我就是唔想讓囡囡的童年咁樣過, 同佢選了一間唔出名但充滿愛心關懷的直資小學, 讓囡囡讀書之餘亦有一個快樂的童年, 但朋友親戚就問我點解選呢間, 唔讀果的出名的學校, 將來升學有保證, 其實現在資訊咁發達, 間學校是什麼類型適合自己小朋友讀, 只要多費些功夫就查到, 不是派咗入去才知道, 既然選咗呢類型學校就要自己去適應無得怨, 否則可以選另一類學校呢 !

子爵府

唔出名的直資係邊間呀? 我仔出年報小一,我都想考直資,但發現好多人都考直資,間間都成10個人爭一個位呀,想讀都考唔到啦。

原文章由 stephanieching 於 08-12-30 14:09 發表
我都覺得是家長自己的選擇, 無得怨, 我個囡明年讀小一, 我就是唔想讓囡囡的童年咁樣過, 同佢選了一間唔出名但充滿愛心關懷的直資小學, 讓囡囡讀書之餘亦有一個快樂的童年, 但朋友親戚就問我點解選呢間, 唔讀果的出名 ...

首頁

尾頁

跳至