夫婦情感

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

vickykiu 發表於 17-4-1 21:34
Jm你唔會孤獨,有咩事上黎講,我地會聽。女女需要你。如果改左,關心下佢,佢都唔回頭,你就要為你同小朋 ...

嗯嗯。。已做緊,謝謝你。

禁止訪問

伯爵府

ericalau411 發表於 17-3-31 22:57
睇人有婚外情多,今日終於殺到埋身

已經一齊13年,結婚接近十年,有兩個小朋友。

加油

別墅

樓主係邊個國家?
我覺得偷偷帶兩個女返香港唔係辦法,一來你c6始終係兩個女爸爸,二來你咁帶女返香港係犯法,唔知有咩手尾跟,無可能帶女呢埋成日,如果東窗事發會影響你將來爭小朋友的撫養權。
我覺得應該私底下搵律師,甚至當地既華人團體如教會,問下佢地你勝算有幾大,要袐密進行,唔好俾你c6知住。你地係父妻,應該可以分到佢既財產。加上如果係美國之類國家,單親媽媽+低收入會有好多補貼。
唔好太衝動自己帶女返香港,你c6始終會搵到你,亦有權用法律途徑爭女。冷靜d, 先救助,去當地媽媽會問下點做、同埋華人教會,慈善組織搵專業人士傾下。

大宅

yllau 發表於 17-4-2 02:07
樓主係邊個國家?
我覺得偷偷帶兩個女返香港唔係辦法,一來你c6始終係兩個女爸爸,二來你咁帶女返香港係犯 ...

韓國,到真係決定左都問下律師意見。

複式洋房

首先,了解一下當地法律同保障。

其次,想清楚,你以後想過如何的人生?如果突然大吉利是老公離世,你會點過?

小朋友雖然已經快小一,追中文比較吃力,但無話唔得。

如果心底裏仲有對方,不如攤開來講,同時set條底線比自己,觸及底線便要放棄。

如果已經不愛,只是財政上依賴對方先至容忍,一係就忍一世(當打份工),一係辛苦點靠自己(當佢意外死左)。

老實說,女人還是靠自己比較踏實,辛苦但自在。就算在外國,可以試下⋯例如代購?翻譯?

大宅

小猴子兒 發表於 17-4-1 23:51
佢對你已經生厭了,當佢有第二個女人時。你做什麼佢都覺得討厭了。你最好早d打算將來了。返香港好呀!從新 ...

依家就係我講咩都厭煩。。叫我唔好出聲,由佢靜靜地。

大宅

angiemamababy 發表於 17-4-2 07:39
首先,了解一下當地法律同保障。

其次,想清楚,你以後想過如何的人生?如果突然大吉利是老公離世,你會點 ...

其實我仲想挽救,但依家睇黎只係覺得越黎越心淡。

如果佢死左,可能都要返香港。。唉。。
我係沒主見,又鍾意安穩既人,可能就係咁先促成呢個局面。

子爵府

ericalau411 發表於 17-4-1 16:47

謝謝你。 佢係亞洲國家既人,我諗都仲有傳統上既意識令 ...

當男人不愛時就甚麼都看你不順眼,你問甚麼都只是自討苦吃。你這個時候問甚麼答案必定傷人。所以改變絕不是僅為他而做,而是你為自己去做,不用勉強自己做任何做不來的事,自信心是要慢慢建立,冰凍的關係也要時間去暖化。不用把自己和那個女人比,你們兩個是不同的人,沒有可比性。你丈夫變心原因不是因為你不如她,不要妄自菲薄。

我覺得既然現在你還有很多事情需要整理想清楚,那就先由個人生活開始改變,找回自己,找回你內在一直躲藏的自我。愛情保質期很少,可以使一段婚姻走下去是絕對需要兩個人一起扶持走下去。小三再高條件也只是在貪戀這個己婚男人的愛和體貼,但這些都會隨時間而消逝。我們要守護婚姻最重要不要忘記了自己。
mc <()>

大宅

mc 發表於 17-4-2 09:12
當男人不愛時就甚麼都看你不順眼,你問甚麼都只是自討苦吃。你這個時候問甚麼答案必定傷人。所以改變絕不 ...

謝謝你引導。
其實我有好多事想做,但始終要湊小朋友返放學,時間分配上好難 。

以前的多數搵朋友出去,遲下我會去學下唔同野,等自己唔洗集中佢身上。返工我都有諗,但我係外國人,通常比較難,而且要就返放學時間,所以應該暫時不可。

但有時要忍受好似同屋主既生活,連我講下,呻下佢都覺得煩時,我個心就好痛,唔知為左咩咁。連我關心佢都係錯,佢覺得係負擔時,我覺得佢已經唔需要我。同佢對個個女人既愛同體貼型成好大對比。心態係需要調節,但真係要時間。

但我總要準備定有一日,如我被離棄既應對。每每想起,心總是痛。

子爵府

ericalau411 發表於 17-4-2 09:24

男人出軌時是很容易用兇惡冷漠來掩飾心虛,你的關心在他看來只是想問他有否出軌,你的傾訴都已解讀成長氣無謂。有很大程度上他專找你錯處好等他可以心安理得地說是你令他迫不得已出軌。這就是人性。婚外情的建立在謊言裡,就像婚姻只是迫於無奈,不是真愛只是負責任,誰也沒說明其實世上從沒有人可以迫其他人就範。

所以這段期間要沉著,你要冷靜,你要讓他估不到你在想甚麼,他怎樣待你就怎樣待他,保持平靜平和不追問他,只先把他當成合夥人一起照顧孩子。當然也做好最壞的打算,畢竟人心難測,愛時可以為你擋風擋雨。不愛時就把你變成惡婦瘋婦,我們要做回自己人生的主導,加油!
mc <()>

大宅

mc 發表於 17-4-2 10:21
男人出軌時是很容易用兇惡冷漠來掩飾心虛,你的關心在他看來只是想問他有否出軌,你的傾訴都已解讀成長氣 ...

謝謝你。(emoji)

其實一向都係我自己打理兩小,因佢都一向係早出晚歸。, 係週未佢先會同細路出下街玩下。有時我都好攰,咩都要自己處理晒,都想人安慰一下。

只係依家佢多左個人,心就更加唔係頭家,成日都想自己收埋自己,屈係屋到當陪左你就算咁。
初時唔知佢有第二個覺得佢可能真係太攰,因為佢已經長期失眠,我試過好多方法都幫唔到佢。可能佢覺得個女人令佢安心,舒服,訓到,所以對佢咁上心 。
我都明如果佢心唔係到,都好難會成日在乎我地既感受。。我會慢慢調節下自己心態,見步行步。。準備定後著。為自己,為女都好。

子爵府

ericalau411 發表於 17-4-2 11:39
謝謝你。(emoji)

其實一向都係我自己打理兩小,因佢都一向係早出晚歸。, 係週未佢先會同細路出下街玩下 ...

你丈夫的態度很正常,這是出軌男人都有的行為。由初期漠視,到中期就開始挑剔,看你甚麼都不順眼,把一切錯都推在你身上,不愛時男人都會回家當成受刑。所以這段時間你再做甚麼討好他都沒有意思。不要去想他有多無情,只把他當成親人,我想遇上這件事是人生中的重大考驗,不應為背叛者賠上自己的健康,感情不可強求,可以救回當然好。
mc <()>

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你快啲去搵婚姻輔導傾下點處理

大宅

greenpea 發表於 17-4-2 13:42
你快啲去搵婚姻輔導傾下點處理

呢樣要兩個一齊先有用? 依家只係單方面。(emoji)(emoji)

子爵府

係邊個國家?有無得離婚分身家

大宅

musiccisum 發表於 17-4-2 21:27
係邊個國家?有無得離婚分身家

有得分身家,但我主要只得到兩個女。

伯爵府

MC 妳分析出軌男好犀利

樓主,妳先要冷靜呀, 見步行步,敵不動妳就不動 , 要抓多d錢傍身, save 多d證據,放落email或傳比朋友先 .
過好,每一天!

大宅

mc 發表於 17-4-2 12:55
你丈夫的態度很正常,這是出軌男人都有的行為。由初期漠視,到中期就開始挑剔,看你甚麼都不順眼,把一切 ...

明白,會先做好自己要做既先。

大宅

fishwawa 發表於 17-4-2 21:52
MC 妳分析出軌男好犀利

樓主,妳先要冷靜呀, 見步行步,敵不動妳就不動 , 要抓多d錢傍身 ...

多謝鼓勵,會做應該做既事作最後準備。

首頁
23456...10

尾頁

跳至