自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 tester5 的帖子

她拍我係叫我起身唔好坐,但當時又無老人、兒童、大肚需要讓坐,我行咗成日雙脚倦才坐啫

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

批鬥座,勇者先坐
---生命無價,請支持領養---

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

貧窮媽媽 發表於 17-4-6 19:24
除非抱住仔,唔係我唔敢坐,驚睇漏眼有咩人要坐冇讓到俾人影相放上網

以家d人乜都影上網

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

scso 發表於 17-4-6 12:16
讓坐位其實是有需要人士優先,但如果無人需要人士坐也情願留空個位也唔比普通人坐嗎?當然見到有需要人仕我 ...

我老公試過唔舒服,全車又冇位,(已經總站上)最後佢抱住細囡(瞓左覺)坐左巴士既關愛座,過左幾個站,有個呀婆一上車企正我老公面前話,以家d後生一見老人家就扮瞓唔識讓座

大宅

好難一概而論,要看當時實際情況

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

msanubis 發表於 17-4-6 16:12
通常講非廣東話的都沒問題, 因為唔識用外語去同佢地溝通或嘈交

好明顯是歧視囉

我本來都以為係,但我同老公有次搭巴士(佢係鬼佬)我哋本身旺角行去尖沙咀咁行累左就尖沙咀搭車返元朗,我哋坐中後排唔係關愛座,都俾個男人用好爛英文叫我老公起身讓坐俾佢媽,我老公係極無奈,無啦啦俾人咁擺上檯,成車咁多人唔叫其他人只叫佢讓

只可以講,呢d鍾意叫人讓坐既人周圍都有,自此我哋就算坐巴士只會坐樓上

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一向覺得強調有呢d 位係幫唔到社會,反而造成問題。

子爵府

畀面勳章

我一向有位都唔坐,就算推住bb車。。
唔係唔敢坐,而係我想俾更需要的人坐。。
你有需要咪坐囉,唔洗咁緊張的。。

子爵府

回覆樓主:

我吾理人点睇,人有需要会俾人坐。不过我而家多数企,除非長途車。足'泰頭哥痛冇力

別墅

bosch 發表於 17-4-7 07:55
一向覺得強調有呢d 位係幫唔到社會,反而造成問題。

同意,應該全部取消哂佢,你係會讓嘅就算唔係坐緊批鬥坐都會讓,整呢啲出黎真係法國大餐,教育下啲人好過。

翡翠宮

畀面勳章

我試過一次坐長途巴士,上左公路之後就一直冇站,我由上層行落下層準備公路之後第一個站落車,架車飄黎飄去,我企唔穩就坐左係最近樓梯個位,即係關愛座,即刻俾個呀叔大聲講: 「d香港人~~~」

妖,明明冇站,即係冇人會上車要坐關愛座,成架車九成位都係吉~~~係都要話人,呢種人我都費時理佢
日日是好日

子爵府

scso 發表於 17-4-6 12:16
讓坐位其實是有需要人士優先,但如果無人需要人士坐也情願留空個位也唔比普通人坐嗎?當然見到有需要人仕我 ...

咩人拍你,咩原因拍你?

公爵府

之前見到有個目測四十幾歲 行得走得 中氣十足 叫個後生仔讓個優惠座比佢座

珍珠宮

scso 發表於 17-4-7 07:28

她拍我係叫我起身唔好坐,但當時又無老人、兒童、大肚需要讓坐,我行咗成日雙脚倦才 ...

我會反問佢點解覺得我無需要?位係俾人坐,唔係俾人睇的。

仲有我至憎陌生人拍我。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

關愛坐真係唔敢坐,就算坐正常位都時常被人迫讓坐啦,講到尾都係蝦啲女人仔,隔離有啲後生仔坐到呀呀咋咋咁,啲人又唔敢惹佢架喎,真係好無奈,我唔累我一定會企唔會同啲野蠻人爭位

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

scso 發表於 17-4-7 07:28

她拍我係叫我起身唔好坐,但當時又無老人、兒童、大肚需要讓坐,我行咗成日雙脚倦才 ...
佢正唔正常先?如果正常,問下佢係咪想坐?如果佢有唔舒服,讓比佢坐囉。如果佢只係想你起身,佢唔係想坐,就話比聽我腳痛,真係想坐一陣,如果遇到有需要既人我會讓座。

男爵府

大部份JM講我都好同意

啲人矯枉過正,將「優先」變「只准」,動輒道德判官上身影人放上網,同佢爭辯或互影有失身份,事後澄清都會有點名譽受損,就算教訓到對方,都浪費自己心力

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果唔係同我個仔一齊
我係唔敢坐批鬥座的

子爵府

回覆樓主:

我會照坐, 見到有需要嘅人就會讓坐。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至