自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

Edithcsm 發表於 17-6-20 18:56
睇嚟唔少電動輪椅使用者都係咁

如果個啲害群之馬唔改善, 其他守規矩嘅真係比佢地害死。

情況就好似的士咁, 好嘅的士司機我信係有架

男爵府

其實電動輪椅應該要拎牌啦,唔係傷殘都可以買部代步

男爵府

回覆樓主

部輪椅真係好快,上次見個男人唔理途人係咁向前,差d撞到人,衝力好大

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係商場飛車嗰d係咪可以搵保安?係西鐵站係未可以搵職員???
前幾日係商場差d被撞,重要講粗口鬧我睇路呀,撞x死你呀
我欠咗你㗎,一定要比路你飛車㗎

唔好點評我,電話睇唔到點評

侯爵府

2018復活節勳章

mulan1985 發表於 17-6-20 19:35
係商場飛車嗰d係咪可以搵保安?係西鐵站係未可以搵職員???
前幾日係商場差d被撞,重要講粗口鬧我睇路呀,撞x ...

係呀~ 真係會咁講架, 我屋企個個阿伯真係好似個個都欠咗佢咁, 一定要讓比佢
。無論你係抱細路, 大肚, 老人家, 我覺得佢係要個個讓佢。

佢個速度真係好快, 做過正常人行路, 真心覺得危險

子爵府

BK Milk勳章

淘寶 發表於 17-5-16 16:24
係長沙灣道欽州街個十字路口成日都會見到有個阿伯坐電動輪椅。

我知坐輪椅真係好慘, 無得自己行, 但好認真 ...

我見到有個中年女人座電動輪椅,係中午時份既尖咀衝紅綠燈

男爵府

回覆樓主:

英國政府對電動輪椅有法律管制,行人路上最高時速為每小時6公里,馬路上最高時速為每小時12公里。

香港好似無咁法例

珍珠宮

啲車手當自己架輪椅係 Formula one

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我仲讀書果陣試過比電動輪椅撞過,成個人坐左上去, 想鬧佢又唔係, 因為佢插住喉, 但聽附近啲人講佢係特登的
從此我就好怕啲坐呢類輪椅的人

男爵府

根據2014年食物及衞生局局高永文,對立法會議員提出關于電動輪椅安全性查詢的書面回覆:香港沒有訂定電動輪椅最高時速的法律,但在路上妄顧公眾安全的駕駛行為,最高可被判罰款500元及入獄三個月。

http://www.info.gov.hk/gia/general/201401/08/P201401080424.htm

男爵府

Activehealth 發表於 17-6-20 21:42
英國政府對電動輪椅有法律管制,行人路上最高時速為每小時6公里,馬路上最高時速為每小時12公里。

香港好 ...

珍珠宮

回覆樓主

我覺得佢哋好似想撞死人咁!根本就冇得嘈,佢撞到你就因為你錯在冇立即避佢,佢永遠係惡晒大晒咁!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

上次見係個呀伯坐係度,個呀婆就企係後面踩住電動輪椅後面,兩個+埋百幾歲好似小朋友甘係條斜路沖落黎. 我c6話佢地好爽.所以老左唔代表心境老.
雖然好危險但睇到佢地好好笑.真係好小朋友

子爵府

有時星期六,會見到一群電動輪椅使用者,在行人路上買旗!他們會高速沖響你面前,叫你買旗捐錢!他們是刻意的!踩油衝向你前邊才停下來!每次我都好驚!他們會來不切停下來,會撞到我!

侯爵府

tester5 發表於 17-6-20 11:33
其實我都覺得,好多電動輪椅,都真係開得好快,不過撞到人就未見過。不過同問,是否需要開到咁快呢?尤其多 ...

請看下圖

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

好多都根本行得走得,又屈醫生批錢俾佢地買,買左又飛車

男爵府

立法限速都冇用啦, 搵警察用鐳射槍測時速6 公里咩? 邊個證明度佢行咩速度. 根本應該係好似巴士咁, 裝限速器.

複式洋房

我都成日見,行唔到路好似一街人欠左佢咁係咁衝,好危險。

大宅

oran04 發表於 17-6-20 13:54
佢哋部輪椅可以開得快,走行人路會覺得我哋行人阻住條路,咪惡囉,我覺得出廠時就應該限速,話哂是走行人路.:qu ...

我中過招, 右手邊拖住囡同佢講野,左邊架輪椅車到腳, 我真係見佢唔到,但其實佢可以停一停,唔使車埋黎。條路仲要成個籃球場咁闊!

侯爵府

云云 發表於 17-6-21 07:46
我中過招, 右手邊拖住囡同佢講野,左邊架輪椅車到腳, 我真係見佢唔到,但其實佢可以停一停,唔使車埋黎 ...

其實政府及各大商場可以在出大事(撞死或重傷)前就出台電動輪椅行駛規定,不要後知後覺

首頁

尾頁

跳至