自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

樓主自己知道自己咩事。。。 普通個人戶口係比你做普通嘢

男爵府

正常銀行CUT之前會叫你解釋D出入數,
唔會無聲無息即CUT.

無辦法, D銀行比美國罰錢罰到驚,
大行都不廢時在D散戶上,
直接唔做你生意.
所以依家D中小企好難開戶口.

侯爵府

余魚媽 發表於 17-7-3 12:34

內部理由
唔需要向你解釋的
你嬲都無用
銀行立場都唔會理你

大宅

開心吸收勳章

作為一個前銀行CS
我可以講就算CS知道都要扮唔知道同唔會講你知咩事
CS實同你講私人問題或CS真係唔知 之後叫你直接搵開卡既分行傾
因為就算知..CUT你唔洗比理由, 就算要作個理由出黎都好容易..
(不過往往D人就強迫要比理由..跟住又話投訴..作為打工既..緊係希望你投訴啦..因為真係唔洗比理由你羅..除非你有投資既ACCOUNT..但亂CUT就真係小見)
BTW, 當你去到分行..佢地會叫你填表 之後佢地會FAX去總部
不過通常咁做得, 總部回覆既都會只係拒絕 不過可以比你重新申請..如果要申請既就重新交表就係咁多..最多送你部垃圾禮品比你

樓上講果D每日十幾條轉帳..其實唔關事
因為十幾條轉帳其實真係好小好小好小..就算一百條轉帳..都無咩大問題
講到話大唔大數...除非你下下都幾廿萬

其實..樓主有無"曾經"打過去台係到嘈或投訴或R野?
我只可以舉個例就係曾經有人因為銀行CS比錯資料, 誤會唔洗比(其實要), 之後佢持住銀行既CS回答錯誤就強硬話唔交錢. 到最後 緊係比人追數不特止..內部仲SET左佢個FILE就算要借錢, 都好難借到。
更加, 因為呢個問題, 內部都有通知其他銀行公司

THEREFORE, 點解街邊咁多財仔..因為個底花左, 借唔到錢
不過呢個係舉例.
真心好奇. 有無打台嘈過先? 有既話都可以教你點做既.

wcpcelia    發表於 17-7-13 09:19

男爵府

壺一v一 發表於 17-7-12 01:59
作為一個前銀行CS
CS實同你講私人問題或CS真係唔知 之後 ...

長知識喇... 有朋友之前都試過.... 但其如果學你咁講,銀行會唔會比返戶口 d 錢戶主? 或者佢之後再申請,銀行又會唔會批,開個新戶口比戶主呢?

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

壺一v一 發表於 17-7-12 01:59
作為一個前銀行CS
CS實同你講私人問題或CS真係唔知 之後 ...
長知識了

大宅

開心吸收勳章

sts8000 發表於 17-7-13 09:16
長知識喇... 有朋友之前都試過.... 但其如果學你咁講,銀行會唔會比返戶口 d 錢戶主? 或者佢之後再申請, ...
唔會唔比, 一定會比番只有法庭判 / 死人 既先會暫時凍結
其實之後申請重新批過, 基本上都無咩問題..
有時個客搞事玩下佢CUT佢卡都係咁
不過都係果句, 好小CUT卡
強迫你升級張卡就有 跟住話總知呢張卡要收年費, 一係你就CUT , 一係你就交錢
(不過打上台一樣可以括免年費...)

我諗每行既CS雖然都係代個客做事 幫個客. 同做得呢行個責任都係幫個客
**********不過但如果得罪CS, 最後受罪一定係個客本人
都係果句, 你客氣 我客氣

子爵府

壺一v一 發表於 17-7-13 21:49
唔會唔比, 一定會比番只有法庭判 / 死人 既先會暫時凍結
其實之後申請重新批過, 基本上都無咩問題..
有時個 ...

Agree. Internal policy explain every thg

Wanna know more for deceased acct... When can it be unfrozen? and who can take the money

大宅

開心吸收勳章

ikab 發表於 17-7-14 19:51
Agree. Internal policy explain every thg

Wanna know more for deceased acct. ...

銀行只會凍結 網上講無人領就會捐會咩會咩都係呃人 只有銀行內部搞搞震先郁到個帳號..不過呢D黑材料唔講啦 因為我都係新仔

對於銀行黎講 只要知道個ACCOUNT HOLDER死左, 就會凍結

基本上直到有人黎認領(應該係)

死者既家屬要同遺產局去申請做代表人或代理人
搞好曬佢就有權去拎錢
不過拎錢唔係同銀行拎, 係去法庭拎定遺產局拎 (好似法庭..)

問題黎了
係咪代表申請左做代表人就可以直接去拎錢?
係, 就等於 A = B B = A
THEREFORE, 銀行唔CARE~~

不過有咩情況下會拖長左個代理人拎錢? 就係個死者有保險箱
處理既時間 全部既時間都會拉到好長
就係呢個情況下..D客仔會#%$#$^ 銀行

禁止訪問

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

洋洋 發表於 17-7-15 12:02
不過拎錢唔係同銀行拎, 係去法庭拎定遺產局拎 (好似法庭..)

呢個point 又錯
佢要先申請管理人或代理人先拎到錢我地電話答客都係咁答嫁啵...

伯爵府

壺一v一 發表於 17-7-14 20:19
銀行只會凍結 網上講無人領就會捐會咩會咩都係呃人 只有銀行內部搞搞震先郁到個帳號..不過呢D黑材料唔講啦 ...

錢在銀行當然係去銀行攞,只要你帶齊文件。至於保險箱,記得係要约埋民政署一齊去銀行至比你開。但戶口還戶口,保險箱還保險箱。依家冇咗遺產稅,少咗好多麻煩。
呢d手續全部清清楚楚,有根有據,文件及當時人齊全銀行冇需要留難你

大宅

開心吸收勳章

洋洋 發表於 17-7-15 11:59
你講嘅完全唔係 HSBC 嘅做法,亦唔應該係現時銀行做法
CS 免費加大持卡人信用額 + 同時加入年費功能玩下客我諗現有CS銀行做法 (非自願升級)應該有好多人咁都做

我諗除左所謂既外判CS唔可以..內部既CS都應該有咁做過..

大宅

開心吸收勳章

Rattie 發表於 17-7-15 16:12
錢在銀行當然係去銀行攞,只要你帶齊文件。至於保險箱,記得係要约埋民政署一齊去銀行至比你開。但戶口還 ...

當然 , 最弊D客一開始就打上台呢..跟住就話文件齊曬點解唔比佢 #$%#%, 跟住都要解釋約番個"民政署" 定 "遺局" (唔太知)既人上黎一齊開保險箱先得不過呢D就真係前線門市同事搞
接線生應該就係第一重比人問候

我地重複既野就係, 你去申請代理人 等我知道就得..
有咪比...

伯爵府

壺一v一 發表於 17-7-15 16:17
當然 , 最弊D客一開始就打上台呢..跟住就話文件齊曬點解唔比佢 #$%#%, 跟住都要解釋約番個"民政署" 定 "遺 ...

咁我相信好多唔講道理嘅人,又可能等住戶口d錢、保險箱d嘢去解決困難,各有各難處,前線人員多是要硬食了

大宅

開心吸收勳章

Rattie 發表於 17-7-15 16:27
咁我相信好多唔講道理嘅人,又可能等住戶口d錢、保險箱d嘢去解決困難,各有各難處,前線人員多是要硬食了
...
最恐怖既就係HXBX係就係有投訴部..唔似其他咁就算個客投訴都係內部搞掂..

當年我經歷過一年既煎熬貪佢個位唔洗跑數..點知日日比人問侯

禁止訪問

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

洋洋 發表於 17-7-15 17:42

唔想咁對你,但你太多誤導。
1) 跑數唔係一定要, 客問到象徵式講下就要 最多月底無被投訴多小小$
2) Account被取消 實質銀行已經係"被通知"要結清佢個帳號 system都會set左唔申請得。 當然..我地電話入面緊係唔會同個客去討論 只會叫佢去開户行問。 去到前線同事因為知道係咪都開唔到户. 都會同客講FAX去所謂既總部門市.同事都係想暫時水走. 叫佢去門市問係因為想佢即時去到即時結清左去. 如果佢無去到通常都會寄番支票比佢 (呢個係我當年既指引黎-有咩事先叫佢去門市 門市前線人搞掂就結清(即時比錢), 個客搞事就扮FAX,之後寄支票番比個客)
3) 做數人負責 無多轉帳既定義, 有既都只係去通知另一個監測部門去睇. 有問題果個部門先會通知洗黑錢部門? (咁後就唔知)。 我知既就係做數果個人如果走甩左個客既話, 如果個客真係洗黑錢. 銀行會因為咁樣叫做協助洗黑錢..就會被罰錢..(洗腦班果時講)
4) 當然..搞搞震最多MARK Trouble係系統等我地開佢FILE時答野醒定D. 但當去到唔還錢, 其實都係通知收數部由佢地搞. 去到咁就會有影響. (不過已經係其他部門搞)
5) 抱歉 實質流程唔太清楚 一般都係答佢申請左代理人代表人齊文件先好出聲

師兄, 前線CS同門市都有佢自己搞掂個客既方法
你知道係唔得, 但實質你去到前線門市又好. 電話又好.. 個答案基本上都係咁

首頁

尾頁

跳至