跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

原帖由 Lumpy 於 09-3-16 13:49 發表
babyieng,

有金咭會有折,加埋張綠咭就會全免.
我記得無未有綠咭前,單單是買針都要六百幾蚊,照一次陰照要二百幾.咁做iui,好似要照2次陰照,打十幾枝針,單單呢度就應該1500左右,至於做iui,要洗精和要醫生放精,咁我就唔 ...

Lumpy,

我有金咭, 上次day12返去照陰超俾左42蚊診金咋, 無收過其他費用呀, 唔知係咪黃醫生唔記得開單收我錢呢?

照你咁講, 成個過程你都係用幾千蚊左右, 我唔洗打咁多針, 應該唔洗咁貴, 咁我都放心d~

仲有呢, 如果失敗左係咪一定要等兩個月之後先可以再做第二次架? 我驚我唔會咁好彩~

大宅

babyieng,

因為我仲有張綠卡呀,所以整個療程都不用錢.

你一次得的,放心啦~~~

至於我第一次唔得,黃醫生話有d人會馬上做第二次,但係她就覺得,如果可以就休息兩個月先.理由是:
1.打左好多針刺激子宮,最好等子宮休息下
2.第一個月打針谷卵泡,若果打針都谷唔到的卵泡,即係果d卵泡唔多靚,若果第二個月馬上再做,只會刺激左d次等卵泡.

不過,結果黃醫生都是交由你自己決定.

我現在十五十六,因為今個月休息再,心郁郁想下個月做第二次...

複式洋房

原帖由 successbaby 於 09-3-16 12:15 發表
Hi, 我都係08年12月在山頂做了腹腔鏡, 抖了一個月, 09年2月打了排卵針, 之後自己試下, failed左, 3月day3返去照, 發現有個水囊, 醫生比左一個月避孕藥我食, 下個月day3再返去照下, 如水囊退了就會做my first iui.... ...

我同你一樣個treament都出現這情況,但食左一個月避孕藥個水嚢就無左,所以唔好擔心.我現在做第二次ivf,經過以往的失敗學識放開,得唔得都係天注定,盡努力就算了.

男爵府

回覆 # 的文章

Hi,1075mmww,
希望您成功!!!您也是由山頂轉介去hk的嗎? 我由想要到而家已4年了, 第1年唔成功的時侯, 就同老公去了hk大check, 當時一切尚算正常, 醫生話我有很小的朱古力瘤, 可以做腹腔鏡, 但我怕手術所以無做, 返澳後就去睇中醫, 半年過後仍未成功, 就去了山頂睇不育科方醫生, 她也建議我做腹腔鏡, 我鼓起勇氣做了, 手術前她跟我照陰及做其他check up, 發現了卵巢有囊腫, 約3cm, 我真係好出奇, 因只係年頭同年尾之間, 就已經大了咁多, 我想可能係中藥的問題, 同時我係此段時間係咁食雞, 什麼雞湯, 燉呢燉路等, 不過做完手術(08年12月)醫生話清得的也清了, 而且我的子宮後面stick住d直腸, 所以每次來m也有腸痛, 09年1月抖了1個月, 09年2月食排egg藥同打針, 跟住自己dodo, failed左, 3月3日來m, 醫生話有水囊唔好做iui, 食避孕藥1個月, 下個cycle的day2再去照, 點知今日就來了m,只係16日?呢個cycle, 之前我一直都好準的係28日, 而家連個cycle都亂埋, 我都唔知點?

男爵府

另外, 請問您做ivf取卵時會唔會好痛? 頂得順嗎? 因有啲sister話痛到暈左........
原帖由 1075mmww 於 09-3-19 10:09 發表

我同你一樣個treament都出現這情況,但食左一個月避孕藥個水嚢就無左,所以唔好擔心.我現在做第二次ivf,經過以往的失敗學識放開,得唔得都係天注定,盡努力就算了. ...

複式洋房

原帖由 successbaby 於 09-3-19 21:14 發表
Hi,1075mmww,
希望您成功!!!您也是由山頂轉介去hk的嗎? 我由想要到而家已4年了, 第1年唔成功的時侯, 就同老公去了hk大check, 當時一切尚算正常, 醫生話我有很小的朱古力瘤, 可以做腹腔鏡, 但我怕手術所以無做, 返澳 ...

hi,successbaby:
你唔係食緊避孕藥,d16就來m,你最好去找dr.fong 好d,同埋唔好食中藥先,因為可能中西藥會出現d結抗作用,

複式洋房

原帖由 successbaby 於 09-3-19 21:22 發表
另外, 請問您做ivf取卵時會唔會好痛? 頂得順嗎? 因有啲sister話痛到暈左........

真係好痛好痛好好痛 ,頂唔順都要頂,佢地如果有痳醉都好d,只係打鎮定劑個人有d意式但右唔好清醒,成個人好奇怪.當時係手術張床到同自己講,唔成功都唔再做第二次,但過後都係要再做第二次,我下個月再做了,總之有機會都要試,結果唔得都無後悔.

男爵府

請問您係邊度做?

原帖由 1075mmww 於 09-3-20 10:27 發表

真係好痛好痛好好痛 ,頂唔順都要頂,佢地如果有痳醉都好d,只係打鎮定劑個人有d意式但右唔好清醒,成個人好奇怪.當時係手術張床到同自己講,唔成功都唔再做第二次,但過後都係要再做第二次,我下個月再做了,總之 ...

男爵府

我做完腹腔鏡後都無食過中藥了, 雞都唔係成日食, 記住均衡飲食就算, 今日會去私家醫生睇睇, 見您的情況, 衷心希望您成功, 其實有時好唔開心的時候, 老公都會同我講話不如算了, 但就係唔甘心, 今年34了, 真的不能再拖.
原帖由 1075mmww 於 09-3-20 10:11 發表

hi,successbaby:
你唔係食緊避孕藥,d16就來m,你最好去找dr.fong 好d,同埋唔好食中藥先,因為可能中西藥會出現d結抗作用,

複式洋房

回覆 # 的文章

Lumpy,

我呢兩日好心急呀, 因為我計過如果星期五嚟m就最夾黃醫生d時間, 我本來星期三嚟m架, 但今日(星期五)都未嚟, check過又唔中, 唉! 真係急死人喇~ 都唔知佢想點......

如果今次失敗左, 醫生又建議我休息的話, 我諗我會休息, 可能我已經等到無咩心機喇, 而家唔會好似之前咁渴求, 好似睇開左d~

複式洋房

原帖由 1075mmww 於 09-3-20 10:27 發表

真係好痛好痛好好痛 ,頂唔順都要頂,佢地如果有痳醉都好d,只係打鎮定劑個人有d意式但右唔好清醒,成個人好奇怪.當時係手術張床到同自己講,唔成功都唔再做第二次,但過後都係要再做第二次,我下個月再做了,總之 ...

我有個朋友都係好似你咁, 佢話做ivf的過程好辛苦, 做一次唔得都唔會做第二次, 點知佢又好好彩得左, 仲龍鳯胎tim, 真係羡慕死我呀~

別墅

我係上月尾做抽卵,抽嘅時候唔係好痛, 只係有幾下有d痛, 可能我有卵巢多囊, 抽左16粒, 比人地做長左半個鐘, 其實最辛苦係手術之後, 唔知係麻醉劑定係鎮靜劑, 攪到我全身無力, 又暈又嘔, d骨又痛, 我用左5日先好番, 不過每個人的情況都唔一樣, 有d人休息一兩日後就無事, 希望做ivf的姊妹唔會好似我咁渣啦, 真係希望我們每個人都成功生個lovely baby la!!!

複式洋房

原帖由 Airam 於 09-3-21 12:11 發表
我係上月尾做抽卵,抽嘅時候唔係好痛, 只係有幾下有d痛, 可能我有卵巢多囊, 抽左16粒, 比人地做長左半個鐘, 其實最辛苦係手術之後, 唔知係麻醉劑定係鎮靜劑, 攪到我全身無力, 又暈又嘔, d骨又痛, 我用左5日先好番, 不 ...

Airam:你好利害有16粒,最後有幾多粒受到精,如果你有禁多粒成功機會好大,你開估左未呀?祝你好運.

男爵府

今朝去左山頂搵方醫生, 照左水囊已消失了, 之所以提早來m, 原來因為我中途停左食避孕藥, 所以會提早來m, 中途停藥係因為我食左之後的幾日便秘, 唸住不如停啦, 原來避孕藥要成個療程咁食至得嫁, 佢叫我下個cycle的 day2/3返去照, 開始iui.............

大宅

babyieng,

點呀你,是不是已經有好消息了,一擊即中?

我星期五應該m到,事關現在個胸完全無痛過,所以我好肯定,寫包單,星期五/六會m到.
今個cyber都打算去睇睇黃醫生,問下佢休息左一個月,可以做第二次未.

別墅

最後有6粒係受到精, good quality, 依家雪左係瑪麗, 我想等多一個cycle 先去放胎, 等我身體好d, 信心會大d!

複式洋房

原帖由 Airam 於 09-3-23 20:58 發表
最後有6粒係受到精, good quality, 依家雪左係瑪麗, 我想等多一個cycle 先去放胎, 等我身體好d, 信心會大d!

唔洗驚好多sister放胎都會中,你d egg 好好,有good quality.我上次做醫生話我d egg唔夠好,同埋好少,你由嘖鼻到打針,有無特別嘢做,或煲咩湯飲,指導下.

別墅

都無咩特別要做, 我只係盡量誡食凍野, 生野唔食, 最近成日燩蟲草花(加瘦肉), 日日食維他命e及葉酸....本來想做下運動, 但係之前做抽卵, 身體未完全恢復, 故暫時懶下啦......

男爵府

祝您成功 !!!!!!

複式洋房

回覆 # 的文章

Lumpy,

我上星期五晚來左m喇, 要等下星期返去照, 而家都仲係準備當中咋, 未有實質的行動呀~ 下星期就嚟喇, 有點緊張!

如果今個cycle你都一齊做, 又一齊中你話幾好呢!

你有無食多d新鮮椎山呀, 我呢幾日唔係食花膠就椎山, 食到怕晒~

首頁
23456...7

尾頁

跳至